Skip to main content
فهرست مقالات

بررسی شرایط محیطی و محاسبه نیازهای حرارتی کشت پسته در دشت برخوار

نویسنده: ؛ ؛

بهار و تابستان 1384 - شماره 18 علمی-پژوهشی (18 صفحه - از 193 تا 210)

کلیدواژه ها : ویژگی‌های اقلیمی ،درجه-روز ،دیده‌بانی فنولوژی ،نیازهای حرارتی ،پسته

کلید واژه های ماشینی : پسته در دشت برخوار ،طول دوره فعالیت بیولوژی پسته ،دشت برخوار ،کشت پسته ،برخوار ،حرارتی کشت پسته ،دوره فعالیت بیولوژی ،مراحل فنولوژی ،حرارتی ،منطقه برخوار اصفهان ،درختان پسته ،گیاه در دوره فعالیت ،فعالیت بیولوژی ،اقلیمی محدودکننده فعالیت بیولوژی ،برخوار اصفهان ،پسته در برخوار ،نیازهای حرارتی ،اقلیمی ،دمای موثر طول دوره ،طول دوره ،رشد گیاه ،مراحل رشد پسته ،مراحل فنولوژی هر ،طول دوره رشد ،فنولوژی پسته ،برخوار در استان اصفهان ،کشت هر ،واحدهای حرارتی ،درجه روز ،فنولوژی و درجه

در اقلیم کشاورزی،شناخت ویژگی‌های اقلیمی هر منطقه به منظور تطابق داشتن آن با کشت‌ هر گیاه و در نظر گرفتن احتمال رخدادهای نامطلوب جهت جلوگیری از آسیب‌های گیاهی و بالا بردن تولید حایز اهمیت است.این مطالعه به روش توصیفی تحلیلی-میدانی در سال 1382-1381 به مدت یکسال در منطقه برخوار اصفهان انجام شد.پس از جمع‌آوری اطلاعات لازم از منابع و سازمان‌های مختلف،با ایجاد یک باغ آزمایشی کشت پسته،اقدام به دیده‌بانیهای فنولوژی و هواشناسی گردید.آنگاه داده‌های جمع‌آوری شده با استفاده از نرم افزارهای SPSS و Ecxel مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفت.یافته‌های این تحقیق نشان داد که برحسب دمای موثر طول دوره فعالیت بیولوژی پسته در این منطقه 257 روز می‌باشد که در این مدت گیاه در مجموع به 6/4134 درجه-روز حرارت در فازهای مختلف نیاز دارد.در طول دوره مذکور بارش و تابش‌ بعنوان دو عنصر اقلیمی محدودکننده فعالیت بیولوژی گیاه پسته مورد شناسایی قرار گرفتند،در صورتی که مقدار رطوبت نسبی هوا و نوع خاکها چنین محدودیتی ایجاد نکردند.پیش‌بینی تاریخ‌ احتمالی آغاز،طول و توسعه هر فاز فنولوژی و همچنین روبر شدن با سرمای بهاره و پیش رس‌ پاییزه در منطقه از دیگر یافته‌های این تحقیق است. اگرچه درجه حرارت عامل شروع‌کننده و محرک فرآیندهای بیداری و رشد هر گیاه در دوره فعالیت بیولوژیکی محسوب می‌شود،اما همین عامل می‌تواند باعث توقف و یا نارسا شدن‌ رشد گردیده و یا به‌طور کلی نابودی آن را موجب شود.شناخت درجه حرارتهای لازم و مطلوب‌ در هریک از فازهای فنولوژی و درجه توسعه هر فاز با توجه به مجموع واحدهای حرارتی کسب‌ شده و نیز آستانه‌های حد اقل و حد اکثر محدوده طاقت گیاه و نیز میزان رطوبت نسبی وآب مورد نیاز آن مسایلی است که باید برای کشت هر گیاه در نظر گرفته شود.علاوه بر آن ویژگی‌های خاک‌ نیز از موضوعاتی است که در بررسی‌های محیط باید مد نظر قرار گیرد.

  • دانلود HTML
  • دانلود PDF

برای مشاهده محتوای مقاله لازم است وارد پایگاه شوید. در صورتی که عضو نیستید از قسمت عضویت اقدام فرمایید.