Skip to main content
فهرست مقالات

تأثیر کاهش منابع آب بر کشاورزی طی سال های آبی (1391 - 1370) با تأکید بر تغییرات سطح زیر کشت و تولید محصولات باغی (مطالعه موردی: شهرستان لنجان)

نویسنده:

علمی-پژوهشی/ISC (16 صفحه - از 87 تا 102)

کلیدواژه ها :

تولید ،خشکسالی ،سطح زیر کشت ،باغداری ،کاهش آب

کلید واژه های ماشینی : سطح زیر کشت، آب، کشاورزی، تأثیر کاهش منابع آب‌بر کشاورزی، تولید محصولات باغی شهرستان لنجان، تولید محصولات باغی، شهرستان لنجان، منابع آب، خشکسالی، تغییرات سطح زیر کشت

فعالیت باغداری در شهرستان لنجان از اهمیت فراوانی برخوردار است. در این منطقه همزمان از آب‌های سطحی و زیرزمینی جهت آبیاری سطوح زیر کشت استفاده می‌شود. در نتیجه بروز خشکسالی سال‌های اخیر، در منابع آب تامین کننده بخش کشاورزی نوساناتی ایجاد شده است. در این پژوهش سعی شده تاثیر کاهش منابع آب بر وضعیت سطح زیر کشت و تولید محصولات عمده باغی مورد بررسی و تحلیل قرار گیرد. این پژوهش از لحاظ هدف کاربردی، به لحاظ نوع، توصیفی- تحلیلی و به لحاظ روش جمع آوری اطلاعات و داده‌ها، اسنادی است. در فرآیند مطالعه، داده‌ها، بر اساس هدف پژوهش با روش همبستگی پیرسون و رگرسیون خطی ساده تجزیه و تحلیل شده است. نتایج مطالعه نشان داده است کل سطح زیر کشت محصولات باغی و تولید محصولات خشکبار (بادام و گردو) علیرغم کاهش منابع آب، روند افزایشی داشته، اما کل تولید محصولات باغی، سطح زیر کشت و تولید محصول انگور روند کاهشی داشته است. کاهش سطح زیر کشت و تولید محصولات باغی در هر یک از سال‌های خشکسالی نسبت به سال‌های تر سالی در دوره آمار مورد مطالعه قابل ملاحظه است.

خلاصه ماشینی:

"بنابراین برای جمع آوری اطلاعات و ارزیابی وضعیت منابع آب و کشاورزی شهرستان لنجان، داده‌های کمی بارش سالانه، متوسط دبی سالانه آب رودخانه، متوسط سطح آب چاه‌ها و مقدار تخلیه سالانه قنات‌های مشاهده ای، مقدار آب مصرفی بخش کشاورزی، مقدار کل سطح زیر کشت و کل تولید محصولات باغی، سطح زیر کشت و تولید محصولات عمده باغات (انگور، بادام و گردو) در طی 21 سال دوره آماری (سال‌های آبی 91-1370) از سازمان آب منطقه ای استان اصفهان، سازمان جهاد کشاورزی استان اصفهان، اداره جهاد کشاورزی شهرستان لنجان، اداره میراب زاینده رود شهرستان‌های لنجان و مبارکه و سایر ارگان‌های مرتبط جمع آوری گردیده است. جدول شماره (4): خلاصه مدل در تحلیل رگرسیون سطح زیر کشت، تولید محصولات باغی و منابع آب متغیر وابسته ضریب همبستگی ضریب تعیین ضریب تعیین تعدیل شده انحراف معیار خطای تخمین کل سطح زیر کشت باغی 424/0a 18/0 137/0 2/270 کل تولید محصولات باغی 662/0a 438/0 408/0 8/2493 منبع: یافته‌های پژوهش شکل شماره (4): رابطه سطح زیر کشت باغی، تولید محصولات باغی و مقدار منابع آب کشاورزی شهرستان لنجان در طی سال‌های آبی 91-1370 نتیجه گیری بر اساس یافته‌های تحقیق نوسان منابع آبی تأمین کننده آب مصرفی بخش کشاورزی منطقه بسیار بالا بوده است. 33- Qin, Zhihao, Huajun Tang, Wenjuan Li, Hao Zhang, Shuhe Zhao, Qiang Wang,(2013) , Modelling impact of agro-drought on grain production in China Original Research Article, International Journal of Disaster Risk Reduction, In Press, Uncorrected Proof, Available online 13 September 2013, Available online journal homepage: www."

  • دانلود HTML
  • دانلود PDF

برای مشاهده محتوای مقاله لازم است وارد پایگاه شوید. در صورتی که عضو نیستید از قسمت عضویت اقدام فرمایید.