Skip to main content
فهرست مقالات

بررسی نقش تولید و تجارت برنج در امنیت غذایی خانوارهای ایرانی در سالهای 1375 و 1378

نویسنده: ؛ ؛

پاييز 1381 - شماره 24 علمی-پژوهشی (26 صفحه - از 137 تا 162)

کلید واژه های ماشینی : امنیت غذایی خانوارهای ایرانی ،امنیت غذایی ،برنج در امنیت غذایی ،امنیت غذایی خانوارها ،غذایی ،برنج ایرانی ،عملکرد تغذیه‌ای برنج ،محل مصرف برنج ،مصرف برنج ،برنج خارجی ،خانوارهای ایرانی ،انرژی دریافتی از محل ،دهک ،کالری مربوط به برنج ،مقدار توصیه‌شده برنج مصرف ،انرژی دریافتی ،روستایی ،شهری ،مصرف برنج در سال ،برنج به مقدار توصیه‌شده ،تأمین امنیت غذایی ،کالری ،نقش برنج ایرانی ،ارزش‌های غذایی ،انرژی دریافتی از برنج ،عملکرد تغذیه‌ای ،غذایی خانوارها ،نقش برنج خارجی ،تولید برنج ،جوامع شهری

امنیت غذایی در گذشته تنها در سطح جهانی و ملی مورد توجه قرار می‌گرفت؛ بر این اساس، فقط محور عرضه اقلام خوراکی برای تأمین امنیت غذایی مدنظر بود؛ اما بعد از تعریف بانک جهانی از امنیت غذایی در سال 1986 که در کنفرانس بین‌المللی تغذیه مورد توافق کشورهای عضو قرار گرفت، امنیت غذایی بر پایه سه رکن عرضه پایدار غذا[1] دسترسی[2] و موجود بودن[3] غذا استوار گردید. به توجه به مفاهیم فوق، این مقاله به ارزیابی نقش تولید و واردات برنج در امنیت غذایی خانوارهای ایرانی می‌پردازد؛ به این منظور ابتدا روند تولید و تجارت برنج بررسی می‌گردد، سپس عملکرد تغذیه‌ای برنج محاسبه و تحلیل می‌شود تا مشخص گردد که آیا عرضه مناسب برنج به همراه دسترسی کافی و با کیفیت خانوار به برنج وجود دارد یا خیر؟مهمترین نتایج حاصل دلالت بر آن دارد که روند تولید برنج تقریبا ثابت بوده است (در حالیکه جمعیت کشور افزایش داشته است). از طرف دیگر، روند واردات قانونی نیز همراه با نوسان بوده است. در خصوص دسترسی خانوارها به برنج نیز قابل ذکر است که نقش برنج ایرانی طی سالهای 75 تا 78 در تأمین امنیت غذایی کاهش و نقش برنج خارجی افزایش یافته با این حال هنوز 50 درصد جامعه شهری و 70 درصد جامعه روستایی کمتر از مقدار توصیه شده برنج مصرف می‌کنند.

  • دانلود HTML
  • دانلود PDF

برای مشاهده محتوای مقاله لازم است وارد پایگاه شوید. در صورتی که عضو نیستید از قسمت عضویت اقدام فرمایید.