چکیده:
سابقه و هدف: استفاده از گیاهان دارویی به منظور کاهش قند خون در بیماران دیابتی، مطرح می باشد. کورکومین دارای اثرات کاهندگی قند خون و ضد التهابی نیز می باشد. با توجه به کاهش تاثیر متفورمین در مصرف طولانی مدت، اثرات پیشگیرانه و درمانی مصرف خوراکی کورکومین به تنهایی و همراه با متفورمین بعد از القای دیابت، بر تغییرات غلظت قند خون در موش های صحرایی، بررسی شد.
مواد و روش ها: از موش های صحرایی نژاد ویستار (وزن 200 تا 250 گرم، تعداد 6 سر در هر گروه) استفاده شد. جهت ایجاد دیابت، از آلوکسان mg/kg 110 و جهت کاهش قند خون از متفورمین mg/kg 60 و کورکومین mg/kg 300 استفاده شد. حیوانات به 5 گروه تقسیم شدند: 1) گروه کنترل منفی، شامل حیوانات دیابتی شده که نرمال سالین دریافت کردند؛ 2) گروه دیابتی که با کورکومین درمان شدند؛ 3) گروه دیابتی که با متفورمین درمان شدند؛ 4) گروه پیشگیری با کورکومین، دیابت-کورکومین و 5) گروه پیشگیری با کورکومین، دیابت-کورکومین + متفورمین. حیوانات، کورکومین و متفورمین را روزانه در آب آشامیدنی دریافت نمودند. در روزهای 3، 7، 14 و 21 پس از القای دیابت، قند خون به روش خون گیری از گوشه ی چشم حیوان توسط لوله های مویینه، اندازه گیری شد. از روش ANOVA دو طرفه، جهت مقایسهی آماری گروه های درمان و کنترل استفاده شد.
یافته ها: در گروه کنترل، قند خون از روز 3 افزایش یافت (001/0P<). گروه متفورمین و گروه کورکومین از روز 7 تا 21، کاهشی در قند خون ایجاد نمودند (001/0P<)، کورکومین در روز 21، در مقایسه با متفورمین، قند خون را به میزان معنی داری کاهش داد (001/0P<). در گروه 5، از روز 7، کاهش معنی داری در غلظت قند خون نسبت به سایر گروه ها ایجاد شد (001/0P<).
نتیجه گیری: کورکومین با اثرات کاهندگی قند خون، قبل و بعد از ایجاد دیابت، می تواند مکمل مناسبی به همراه متفورمین باشد.
Background and Aim: Reduction of blood glucose level in diabetic patients by herbal agents is an interesting topic. Curcumin، the main agent of turmeric is a potent antioxidant with anti-inflammatory properties، has blood glucose reducing effect. The aim of present study was to investigate the effect of curcumin in diabetic rats، its preventive effect، and when co-administered with metformin on blood glucose levels.
Materials and Methods: Male wistar rat (200-250 g، n= 6) were divided into 5 different groups: 1- Control (aloxan-treated)، 2- Curcumin (aloxan-treated)، 3- Metformin (aloxan-treated)، 4- Preventive curcumin (aloxan-treated، curcumin)، 5- Preventive curcumin (aloxan-treated، curcumin+metformin). Aloxan (110 mg/kg subcutaneous) for induction of diabetes، curcumin (300 mg/kg) and metformin (60 mg/kg) were used orally. After induction of diabetes، on days 3، 7، 14، and 21، blood sampling of the inner corner of eye was obtained using capillary tubes and blood glucose was estimated using glucose meter.
Results: In the control group، an increase in blood glucose level was produced at day 3 and continued until day 21. In the metformin group، a decreasing effect was started at day 7 and continued until day 21. The same effect was seen in curcumin group. However، at day 21، a significant decrease in blood glucose level was observed in curcumin compared to metformin group. In group 5، a significant decrease in blood glucose level was observed from day 7 compared to other groups.
Conclusion: Despite the anti-diabetic effect of metformin، it seems that curcumin could be probably an appropriate adjunctive drug to control diabetic patients with less adverse effects، long lasting blood glucose lowering effect compared to metformin.