چکیده:
کارآفرینی از فعالیت هایی است که می تواند به نوعی برطرف کننده بسیاری از چالش های عمده بزرگ ( همچون بیکاری، درآمد پایین، عدم تنوع اقتصادی و ...) در مناطق روستایی باشد و در سایر جنبه های زندگی انسانی روستاییان نیز تآثیر مثبت ایجاد کند. مطالعه حاضر با هدف بررسی توسعه فرصت های کارآفریتی کشاورزی در مناطق روستایی بخش زرآباد صورت گرفته است. روش تحقیق، توصیفی – تحلیلی و به لحاظ هدف کاربردی است، که با مطالعات میدانی و کتابخانهای، همچنین با پخش ایده های کارآفرینی کشاورزی بین خبرگان منطقه، دادههای مورد نیاز گردآوری شد. بنابراین، می توان نتیجه گرفت که کارآفرینی روستایی در بخش کشاورزی راهکاری جدید در نظریه های توسعه برای توانمند سازی و ظرفیت سازی در راستای دستیابی به توسعه کارآفرینی است. رشد و توسعه بخش کشاورزی زمینه های لازم را برای پیشرفت دیگر بخش ها فراهم می سازد و بدون آن، عوامل و نهاده های لازم برای فعالیت سایر بخش های اقتصادی فراهم نمی شود. به دلیل توانمندی ها و ظرفیت های بالای منطقه، آستانة نـوآوری و خلاقیت در بخش کشاورزی مناطق روستایی نیازمند بازنگری و ارائة سیاسـت هـای مناسـب برای رفع محدودیت ها و استفاده از توان های موجود روستایی و کشاورزی است. همچنبن نیازمند مرکز تحقیقات کشاورزی، حمایت دولت از کارآفرینان، فراهم کردن زیرساخت ها و امکانات کشاورزی و راه اندازی کارخانه هایی برای تولید کارتن، تولید آب میوه انبه، موز، و هندوانه و ... است تا کارآفرینی کشاورزی بیش از پیش توسعه یابد.
خلاصه ماشینی:
در نتیجه، این بخش به دلیل دارا بودن پتانسیل های بالای اکولوژیکی (طبیعی و انسانی) در زمینه کشاورزی میتواند از مناطق و قطبهای مهم کشاورزی در سطح استان سیستان و بلوچستان و ملی به شمار آید؛ ولی تاکنون به دلیل نبود - Entrepreneurship - Heriot - Verheul نگرشهای کارآفرینانه در برنامههای توسعه، از ظرفیتها و پتانسیلهای بخش زرآباد در حوزه کشاورزی استفاده نشده، و عمدتا به صورت معیشتی و آسیب پذیر است؛ که می توان با توسعه کارآفرینی کشاورزی در منطقه مورد مطالعه کارآفرینی را بیش از پیش توسعه داد.
براساس آنچه به عنوان رسالت مرکز توسعه کارآفرینی کشاورزی در اتسکوی نیویورک، افزایش تعداد کارآفرینان موفق کشاورزی و تنوع به فعالیت های کشاورزی مرتبط با تجارت بوده است که طی مطالعه ای مشخص شد؛ این از طریق تلاشهای مشارکتی کشاورزان و سرمایه گذاران در استفاده مناسب از منابع حاصل خواهد شد CADE, 2006, 2)).
در مقاله ای دیگر با عنوان راهبردهای توسعه کارآفرینی کشاورزی در مناطق روستایی به این نتایج دست یافتند که در صورت توجه به توانمندی های کشاورزی و تقویت نوآوری و خلاقیت کارآفرینی در بخش کشاورزی مطالعه می توان به چالش های توسعه روستایی، بویژه ایجاد اشتغال و درآمد دست یافت (رکن الدین افتخاری و همکاران، 1389).
همچنان بسته بندی و درجه بندی میوه ها توسط کشاورزان به صورت سنتی و در کارتن های خارجی انجام می شود که این موضوع علاوه بر ایجاد آسیب فرهنگی موجب گمنام ماندن بخش زرآباد شده است، به گونه ای که اکنون محصولات این منطقه در بسته بندی خارجی عرضه می شود، که می توان با راه اندازی یک کارخانه کارتن سازی کارآفرینی را بیش از پیش توسعه داد.