خلاصه ماشینی:
"این لغت یعنی آگنج بهمین معنی در متون فارسی نیز بکار رفته است چنانکه استاد بزرگ فقید دهخدا در لغتنامه در ذیل کلمهء آگنج شعری از کسائی مروزی شاهد آوردهاند و چنین مینویسند2:«آگنج-امعاء سطبر گوسفند و مانند آن بگوشت آکنده: «عصیب و گرده برون کن تو زود و برهم کوب جگر ببازن و آگنج را بسامان کن فرهنگ نظام لغت آگنج را شرح کرده و شعری از شمس فخری شاهد آورده است:روده گوسفند که از گوشت و غیر آن آکنده باشد و نامهای دیگرش جرغند و جراکند و نام عربیش عصیب است.
و ثعالبی در کتاب:فقه اللغة و سر العربیة»در فصل کلماتی فارسی که اعراب آنها را معرب کرده و یا بناچار بصورت اصلی خود بکار بردهاند،ضمن بیان انواع غذاها چون سکبا و دوغبا و ناربا و غیر آنها مینویسد4:«البز ماورد او الز ماورد» بزم آورد را تقریبا همه کتب مهمهء لغت بمعنی مزبور ذکر کردهاند برای نمونه یک دو مورد آن نقل میشود: «و الز ماورد،الذی تدعوه العامة بزماورد،معرب ایضا."