Skip to main content
فهرست مقالات

فرهنگ مردم: نقش میش در هنرهای کلامی و ادبیات عامیانه عشایر و ایلات سیرجان و چند شهر پیرامون آن

نویسنده:

(18 صفحه - از 486 تا 503)

کلید واژه های ماشینی : میش ،سیرجان ،رز ،عشایر و ایلات سیرجان ،ایل ،میمند ،علف ،شیر ،فرهنگ ،درخت آسوریک ،قصه ،رز و میش ،روایت ،دام ،منظومه ،کوه ،داستان ،اسب ،ادبیات عامیانه عشایر و ایلات ،روستای ،گله ،مصراع ،قصه رز و میش ،امان ،قصهء رز و میش ،شیر میش ،عشایر سیرجان ،شهر بابک ،ایران ،فرهنگ مردم

خلاصه ماشینی:

"اینجا سئوالی مطرح می‌شود:آیا سرایندهء «رز و میش»از متن پهلوی«درخت آسوریک» اطلاع داشته و«رز و میش»را به تقلید از آن‌ ساخته است،یا وجود شباهت میان این‌دو منظومه‌ را باید از مقولهء«توارد»20دانست؟21] بازیافتن روایتهای منثور و منظوم دیگر این‌ قصه در بین عشایر سیرجان و به‌ویژه میمند و شهر بابک،تا همینجا نشان می‌دهد که این منظومه‌ (روایت آقای قیصری)سرودهء یک روستائی‌ محلی نیست،بلکه می‌توان گفت نسخه‌برداری‌ از یک روایت محلی در این‌باره است و آن‌ روایت محلی نیز به نوبهء خود کپیه‌ای متاثر از روایات قدیمی‌تر می‌باشد. (56)- جواب میش دادش رز به دستور ندادی در جهان بهتر ز انگور (57)-از اینجا تا پایان هردو نسخه،دیگر بیت مشترکی بین این‌دو منظومه وجود ندارد: یکی محصول من دوشاب صافست‌ تفرج کن که هنگام مصافست‌ ز من سازند حلواهای هفت رنگ‌ که خلقان می‌برند فرسنگ فرسنگ‌ مویز و میوه و پالوده دارم‌ همه چیزی به خود آلوده دارم‌ گهی سرکه گهی دوشاب دارم‌ همیشه سبز و خرم پر ز بارم‌ که من باشم شراب خوبرویان‌ تویی دایم بخوف از بیم گرگان‌ متاع من نمک هرگز نخواهد دل مردم زمن هرگز نکاهد شراب از دانه انگور باشد که اندر مجلس فغفور باشد جدا سازند از بند بندت‌ اگر تو لاغری کس نخرندت‌ اگر مردم نمک بر تو نپاشند شوی تو گنده و دورت بپاشند سرم از سر بریدن بر فلک شد سرم بر اوج و پایم در سمک شد چو میش اندر جواب رز فرو ماند خدا و مصطفی و مرتضی خواند چنین آمد ز گفتار رز و میش‌ مشو ای میش لاغر غره بر خویش‌ مبندد دل به دنیا هرکه مرد است‌ که دنیا سر به سر اندوه و درد است‌ اجل مرغیست آدم همچو دانه‌ خلایق می‌رباید از میانه (58)-در محاسن به سندش تا رسول خدا(ص)که هرکه چهل روز بر او گذرد و گوشت نخورد،برعهدهء خدا وام ستاند و آنر بخورد."

  • دانلود HTML
  • دانلود PDF

برای مشاهده محتوای مقاله لازم است وارد پایگاه شوید. در صورتی که عضو نیستید از قسمت عضویت اقدام فرمایید.