Skip to main content
فهرست مقالات

بحثی در اصطلاحات

نویسنده:

(12 صفحه - از 353 تا 364)

کلید واژه های ماشینی : جوهر، اصطلاحات، عرض، شعر، ذات، نفس، معنی، مجرد، قائم، زغال، منطق، تعریف، زبانهای، ابن‌سینا، جوهر و عرض، نظم، بحثی در اصطلاحات، سفید، جوهر قائم بذات، قسمت، سیاه، اختلاف، معانی کلمات و اصطلاحاتی، تعریف شعر، علمی، معنی جوهر و ذات، عرض و جوهر کلماتی، مفهوم، زبانهای زنده، جوهر و ذات

خلاصه ماشینی: "الخ از زغال و ماست گفتگو میکنیم که سیاه و سفید است بنابر آنچه‌ در تعریف(عرض)دیدیم سیاهی و سفیدی برای زغال و ماست(عرض)هستند اگر این تشخیص من درست باشد سؤالی که بلافاصله مطرح میشود این است‌ آیا میشود ماست و زغال معمولی سفید و سیاه نباشند؟شاید بوسائل شیمیائی‌ امروزه بتوان این کار را انجام داد ولی آیا دانشمندان و شیمی‌دانهای جهان‌ آنقدر بیکارند که دنبال این هدفهای بی‌ارزش و تفننی بروند و بفرض که بشود این کار را انجام داد آیا ماست و زغالی که باین ترتیب بدست میآید همان‌ است که مورد تمثیل در بحث جوهر و عرض قرار میگیرد یا چیز تازه‌ای است‌ که باید جوهر و عرض جدیدی داشته باشد و بهر حال چون در طبیعت ماست‌ سفید و زغال سیاه است بچه دلیل سفید بودن برای ماست و سیاه بودن برای‌ زغال(جوهر)نیست و عرض است و اصولا آیا ممکن است جوهر جدا از عرض قابل شناختن بمعنی علمی باشد و اگر منظور از جوهر برای ماست هستی‌ و عین آن یعنی واقعیت خارجی آن نیست بلکه چیزی دیگر مثلا خاصیت ماست‌ از نظر تغذیه است طبعا این سؤال مطرح میگردد که:آیا اگر کلیه خواص ترکیبی‌ و غذائی ماست را در ماده خوراکی دیگری غیر از ماست فعلی که میشناسیم‌ جمع کنم آن ماده خوراکی را باید ماست بنامیم باین دلیل که خواص(جوهری) او همان است که ماست(ذاتا)قائم بآن است و اگر مثلا رنگ چنین ماده‌ای‌ سفید نباشد میتوانیم بگوئیم سفیدی برای ماست(عرض)نیست؟و در اینصورت‌ آیا در مورد همه جوهرها نیمتوانیم(عرض)ها را متغیر بشناسیم و اگر در این مسیر پیش رویم آیا باین نتیجه نمی‌رسیم که قرنها چانه زدن درباره جوهر و عرض که‌ بر مبانی تجربی متکی نبوده‌اند جز فرسایش بی حاصل آرواره نتیجه‌ای نداشته‌ است: جناب آقای امیری این تعاریف از بنده نیست و شما بهتر از بنده میدانید اغلب آن در اساس الاقتباس و در سایر کتب مشابه آن هست."

  • دانلود HTML
  • دانلود PDF

برای مشاهده محتوای مقاله لازم است وارد پایگاه شوید. در صورتی که عضو نیستید از قسمت عضویت اقدام فرمایید.