Skip to main content
فهرست مقالات

ویژگی های الگوی صحیح مصرف مواد خوراکی اساسی

ISC (4 صفحه - از 30 تا 33)

کلید واژه های ماشینی : مصرف، الگوی صحیح مصرف مواد خوراکی، نان، برنج، ضایعات، شیر، قند، قندوشکر، گوشت قرمز، خانوارهای، مصرف سرانه، تولید، فرآورده‌های، روستایی، ضایعات مواد غذایی اساسی، مصرف مواد خوراکی اساسی، مصرف سرانه گوشت مرغ، مواد غذایی، نسبت الگوی صحیح مصرف نان، مصرف نان، تغذیه، مصرف شیر، مصرف گوشت مرغ، ضایعات نان، ضرورت اصلاح الگوی مصرف، شهری، ضرورت، مصرف صحیح فرآورده‌های شیر، مصرف نان تأمین، مصرف گوشت قرمز

سالهاست که دربارهء ضرورت اصلاح الگوی مصرف در کشور برای مقابله با اسراف و تبذیر و ضایعات کالاها بحث و گفت‌وگو می‌شود.اما تاکنون دربارهء الگوی صحیح مصرف،ویژگی و مشخصات آن‌که بتواند سلامت جسم و روح‌ انسان‌ها را تأمین کند،کمتر صحبتی به میان آمده است.با وجود آنکه‌ رسانه‌های گروهی همواره بر این مهم تکیه کرده‌اند،لیکن به‌طور ریشه‌ای به‌ قضیه نپرداخته‌اند. در این گزارش تلاش می‌شود که میزان تولید،مصرف،ضایعات مواد غذایی اساسی به‌ویژه گندم و نان،برنج،گوشت قرمز،قندوشکر،مرغ و تخم‌مرغ،شیر و فرآورده‌های آن بپردازیم.

خلاصه ماشینی: "در این آمار دقت نظر بیشتر ضرورت دارد،زیرا که فزونی مصرف سرانه نان در ایران به نسبت الگوی صحیح مصرف نان و نیز میانگین مصرف جهانی از دو جهت ناشی می‌شود. باید توجه داشت که حد اقل 7/5 درصد برنج تولیدی در کشور در مراحل کاشت،داشت و برداشت،حمل‌ونقل به انبارها،انتقال به مراکز توزیع و فروش ضایع می‌شود و این در حالی است که در خانوارها نیز ضایعات برنج وجود دارد که از فزونی میزان پخت برنج نسبت به مصرف ناشی می‌شود. اگر تمامی جمعیت از الگوی صحیح مصرف گوشت قرمز پیروی کنند،سالانه حدود 670 تا 690 هزار تن گوشت قرمز مورد نیاز می‌باشد،اما با وجود تولید 700 هزار تن گوشت‌قرمز در کشور در سال 1376،دولت 33 هزار تن گوشت به مبلغ حدود 60 میلیون دلار از خارج وارد کرد و حدود 167 میلیارد ریال یارانه بابت گوشت پرداخت نمود. با وجود آنکه تمام تخم‌مرغ مصرفی در کشور تولید شد،اما تفاوت میان سرانه مصرف در شهر و روستا،بازبینی در برنامۀ غذایی به‌ویژه در روستاها و ایجاد تعادل نسبی در این زمینه را ضروری می‌سازد. کارشناسان علوم تغذیه حد اقل میزان مورد نیاز شیر برای هر فرد را 73 لیتر در سال می‌دانند،اما متأسفانه در ایران مصرف شیر در خانوارهای شهری و روستایی کمتر از این حد می‌باشد. اما اگر الگوی صحیح مصرف شیر و فرآورده‌های لبنی رعایت می‌شد و هیچ‌گونه ضایعاتی در فرآیند تولید تا مصرف شیر وجود نداشت،می‌بایست 5/82 میلیون تن شیر تولید می‌گردید،در حالی که میزان کل تولید شیر خام در کشور در این سال 4/89 میلیون تن بود."

  • دانلود HTML
  • دانلود PDF

برای مشاهده محتوای مقاله لازم است وارد پایگاه شوید. در صورتی که عضو نیستید از قسمت عضویت اقدام فرمایید.