چکیده:
این تحقیق از راه تکمیل 196 پرسشنامه در سال زراعی 1383-84 جمعآوری شده است.نتایج تحقیق نشان داد که عوامل فردی،اقتصادی و اجتماعی متعددی در پذیرش بیمه از سوی کشاورزان تأثیر داشتهاند.در این تحقیق سطح تحصیلات،مساحت اراضی تحت کشت گندم، تنوع تولید،درجه ریسکگریزی و نوع مالکیت پنج عامل مهم و تأثیرگذار بر پذیرش بیمه از سوی کشاورزان بوده است.فرایند تولید در بخش کشاورزی همواره با مخاطرههای گوناگونی همراه است؛زیرا از سویی تولید در این بخش به طبیعت و شرایط آب و هوایی بستگی دارد و از سوی دیگر پیوسته در برابر آفتها و بیماریهای گیاهی آسیبپذیر بوده است.این خصوصیات باعث تمایز بخش کشاورزی از دیگر بخشهای تولیدی شده است.در این راستا بیمه محصولات کشاورزی به خصوص محصول راهبردی گندم،سیاستی حمایتی معرفی شده است. در این مطالعه تلاش شده است با به کارگیری الگوی لاجیت،عوامل مؤثر بر پذیرش بیمه محصولات کشاورزی در شهرستان هرسین واقع در استان کرمانشاه بررسی شود.دادههای
خلاصه ماشینی:
"4. بررسی عوامل مؤثر بر تقاضای بیمه محصولات در این قسمت متغیرهای توضیحی مدل(سن،سطح تحصیلات،مساحت اراضی تحت کشت گندم،درجه ریسکگریزی،متغیر مجازی نوع مالکیت زمین،اصلی بودن شغل کشاورزی، موقعیت اجتماعی افراد مورد مطالعه و شاخص تنوع تولید)طبق فرمول زیر محاسبه شدند: (به تصویر صفحه مراجعه شود) در رابطه فوق Si سهم محصول i ام از کل درآمد حاصل از زراعت کشاورز، i محصول و n تعداد محصولات تولید شدهء کشاورز است.
با توجه به اینکه اکثر افراد جامعه آماری مورد مطالعه در رده سنی 03-06 قرار دارند که معمولا افرادی منطقی و آموزشپذیرند(علی رغم گروه سنی بالای 06 سال که معمولا افراد انعطافناپذیری هستند)و نیز نظر به اینکه سطح تحصیلات اکثر افراد مطالعه در حد خواندن و نوشتن است،همچنین با توجه به رابطه مثبت و معنیدار سطح تحصیلات با کشش تقاضای بیمه پیشنهاد میشود مدیریت جهاد کشاورزی شهرستان با ارائه خدمات آموزشی- ترویجی و برگزاری کلاسهای آموزشی به زبان ساده گفتاری و نوشتاری و ترجیحا با زبان محلی و محاورهای،نسبت به آگاهسازی و اطلاعرسانی به کشاورزان نسبت به مزایای بیمه اقدام کند.
3. با توجه به اینکه اکثر افراد جامعه آماری مورد مطالعه دارای سطح زیر کشت 4-6 هکتار(خردهپا بودن کشاورزان)بودهاند و نیز نظر به رابطه مثبت و معنیدار سطح زیر کشت گندم با کشش تقاضای بیمه،که با افزایش سطح زیر کشت،تقاضای کشاورزان برای بیمه کردن محصول بیشتر میشود؛ازاینرو باید کشاورزان را تشویق به عضویت در تشکلهایی چون تعاونیهای کشاورزان کرد تا از حالت خردهمالکی خارج شوند."