Skip to main content
فهرست مقالات

موانع توسعه اقتصادی در ایران عصر قاجار: پژوهشی در تولید شکر در مازندران

نویسنده:

ISC (31 صفحه - از 185 تا 215)

کلید واژه های ماشینی : مازندران، تولید شکر، تولید، شکر سرخ، قند، روسیه، تصفیه، واردات، کشت نی‌شکر و تولید شکر، تولید شکر در مازندران

در ایران قرن نوزدهم در حالیکه مصرف شکر به شدت افزایش می‌یافت، در مازندران، علیرغم تأسیس کارخانه تصفیه شکر، تولید این فرآورده نه تنها توسعه نیافته باقی ماند بلکه تولید شکر به شیوه سنتی نیز کاهش یافت.در پژوهش حاضر، عوامل بازدارنده توسعه صنعت شکر، کاشت و برداشت و تولید آن به شیوه سنتی در مازندران دوره قاجاریه بررسی شده است.

خلاصه ماشینی:

"1 بدین ترتیب می‌توان دریافت که در این سالهای وبایی تولید نیشکر همانند سایر محصولات کشاورزی کاهش داشت در حالیکه در همان زمان تقاضا برای شکر سرخ هم در خود ولایت-به علت احداث کارخانه‌ها-و هم در روسیه افزایش یافته بود. 3 نتیجه مخرب اینگونه اقدامات در وضع کشاورزان و کشت نیشکر تا آنجا ملموس و واضح بود که در آثار دوران قاجاریه به عنوان نمونه بارز سوء مدیریت، بی‌قانونی و علت زوال اقتصادی و عقب‌افتادگی کشور منعکس شده است، اعتماد السلطنه آورده استامیر[کبیر] کارخانه قند ریزی و چینی سازی بنا کرد و در عهد او بطور خوبی کار می‌کردند، استاد عبد الحمید نامی نوعی شکر مازندران را تصفیه کرد که مثل شکر هندوستان بود، ولی این اوقات باز متروک داشتند. در این باب کاپتین فورتسکیو، افسر اطلاعاتی بریتانیا، چنین گزارش کرد: پیش از 1914 تولید شکر در مازندران در حال کاهش بود، اما اخیرا بواسطه توقف واردات قند از روسیه و افزایش شدید قیمت آن، سطح زیر کشت نیشکر توسعه زیادی یافته است. در خاتمه می‌ماند این پرسش که از چه رو سالها پیش از معرفی بذر چغندر قند به کشور و آگاهی از بازده کشت آن در مازندران، 2 ابزار و وسائل تولید قند از چغندر در کارخانه بارفروش نصب شده بود؟آیا آینده‌نگری و میل به توسعه موجب تدارک آن ماشین آلات گشت یا اینکه ماشین آلات متکامل را بدون توجه به نیاز مملکت و کاربردشان وارد کرده بودند؟ (1)-این بدان مفهوم نیست که پس از تجاری شدن کشاورزی شورشهای روستایی در مازندران به وقوع نپیوست، برعکس از زمان تجاری شدن کشاورزی تحرکات روستائیان افزایش یافت ولی این ناآرامی‌ها در ارتباط با اموری جز نیشکر و شکر سرخ بود."

  • دانلود HTML
  • دانلود PDF

برای مشاهده محتوای مقاله لازم است وارد پایگاه شوید. در صورتی که عضو نیستید از قسمت عضویت اقدام فرمایید.