چکیده:
در این مقاله، ابتدا با استفاده از داده های مقطعی هزینه-درآمد خانوارهای ایرانی در سال 1384 و روش سیستم معادلات تقاضای تقریبا ایده آل، توابع تقاضای مواد غذایی تخمین زده شده است. چون داده های مورد استفاده مقطعی بودند، قیمت ها به صورت ارزش نهایی یا واحد محاسبه شدند. سپس با استفاده از کشش های قیمتی و درآمدی برآورد شده ی مواد غذایی، کشش های مواد مغذی با استفاده از معادله ی تکنولوژی مصرف لانکستر استخراج شده است. این کشش ها ابزار مناسبی برای پیش بینی آثار سیاست های حمایتی بر تقاضای مواد غذایی و مهمتر از آن بر مصرف مقدار مواد مغذی است. در بخشی از مقاله، تاثیر متغیرهای دموگرافیکی بر قیمت بررسی شده است. براساس نتایج برآورد معادلات قیمت واحد با افزایش هزینه، مواد غذایی با کیفیت تری مصرف شده است. همچنین میزان تحصیلات، بعد خانوار و دیگر متغیرهای دموگرافیکی، بر کیفیت مواد غذایی مصرف شده تاثیرگذار بوده است. طبقه بندی JEL: D11، C35
In this investigation، first the equation of food demand was estimated using an almost ideal demand system (AIDS) and Iranian cross sectional survey of income expenditure in 1384. Because of the cross sectional form of the data، the prices have calculated as marginal or unit values. Then with applying the elasticities of food categories، nutrient elasticities have extracted using Lancaster technology of consumption. These elasticities are useful to analysis the effects of aid policy on food demand and nutrient consumption respectively، and show the effects of the change in one food category price or food expenditure on the availability of each nutrient. In this article، as regard as demand equation is blocked-recursive simultaneous system، and zero value are existed as dependent variable، we use seemingly unrelated regressions (SUR) and tobit model.
In another section، effects on demographic variables on food prices are examined. These variables are: age، education، region، urban or rural and Percapita income. Results have shown more food expenditure causes more food quality of food consumption and education، household size and other demographic variables are often effective on the quality of food.
خلاصه ماشینی:
"137 176/1 17 2/6 5/1 25/11 228 32 30 36 7/1 انواع مرکبات 3/85 03/1 18 3/1 1/1 414/5 253 31 14 26 6/1 انواع میوههای جالیزی 7/34 72/ 3/8 1/0 3/ 333/8 201 7/8 11 13 8/0 برگه آلو، کشمش، خرمای خشک و … 509 6/12 38 35 3/2 33/9 724 117 181 302 9/4 سایر انواع خشکبار 508 4/16 37 33 3 34 885 95 230 623 3/5 سبزیهای برگی 5/41 72/2 2/7 1 1 56/28 383 134 35 55 1/3 مأخذ: یافتههای تحقیق و انستیتو تغذیهی ایران ادامهی جدول 2: میزان مواد مغذی موجود در سبد مصرفی در مقایسه با حداقل میزان توصیه شده نام زیر گروه ویتامین آ ویتامین ب1 ویتامین ب2 ویتامین ب6 ویتامین ب12 ویتامین ای ویتامین سی گروه متوسط (روزانه) گروه پایین درآمدی (روزانه) انواع برنج 0 1/0 0 5/0 0 0 0 43/3 0 گندم، ذرت، جو، ارزن و بلغور 148 3/0 2/0 2/3 0 0 4/2 06/0 0 انواع نان تافتون، سنگک، لواش و بربری 0 3/0 1/0 0 0 0 0 55/1 0 انواع نان فانتزی، باگت و کلوچه 230 1/0 2/0 0 0 0 0 54/1 0 آرد، رشته و فراورده های آن 67/56 3/0 1/0 2/0 0 0 0 42/1 0 بیسکوییت و کیک 0 4/0 3/0 0 1/0 0 0 45/0 0 گوشت دام 25 1/0 2/0 3/ 9/1 0 0 36/0 0 گوشت قرمه و نمک سود، دل و جگر 17192 5/0 2/2 5/ 44 0 14 043/0 0093/0 گوشت پرندگان 7/280 1/0 2/0 7/0 7/0 0 5 381/0 0033/0 انواع گوشتهای آماده برای طبخ 40 1/0 2/0 7/0 4/1 0 0 0067/0 0 انواع ماهی شمال 627 1/0 1/0 4/1 4/2 0 1/6 085/0 0041/0 انواع ماهی دودی، شور و کنسرو ماهی 155 0 1/0 2/0 2/2 0 0 0266/0 0 سایر فرآوردههای دریایی 180 0 0 1/0 9/0 0 2 0027/0 0013/0 شیر 350 1/0 4/0 1/0 7/0 0 2 504/0 0013/0 انواع ماست، خامه و بستنی 4/226 0 2/0 0 3/0 0 1 79/0 0 انواع پنیر، کشک و قره قروت 5/502 1/0 7/0 1/0 1 0 0 038/0 0 تخم پرندگان 365 1/0 3/0 2/0 4 8/0 0 481/0 0 انواع روغنها و چربیهای حیوانی 4080/0 0 0 0 0 0 0 024/0 0 انواع روغنهای نباتی 0 0 0 0 0 20 0 0679/0 0 کره 3300 0 0 0 0 0 0 406/0 0 میوههای درختی از قبیل سیب و گلابی 894 1/0 1/0 1/0 0 3/0 13 203/0 009/0 آناناس، موز، نارگیل تازه و ..."