Skip to main content
فهرست مقالات

نان و هویر

نویسنده:

ISC (13 صفحه - از 523 تا 535)

کلید واژه های ماشینی : نان، خمیر، نان و هویر، گاو، آرد، هه، فضولات، مواد سوختنی، آهن، پختن نان

خلاصه ماشینی:

"نانی را که خانوارها برای مصرف خودشان در خانه می‌پزند از همه نوع نان بازاری مرغوبتر است و آن را«نانی خو؟مالی؟ 2 na?ni xo-ma?lhi »: (نان خانگی)می‌گویند. نان به عهده زنان است و از این رو است که شاعر(هیمن)خطاب به آنان گفته: کیژی خه لکی بومی ئاتومی که شف کرد و ئه توش هه‌ر ده زانی نیوی ئه ستیولک و ده‌ر خونه و پنه ترجمه فارسی: دختر دیگران بمب اتم را کشف کرد، تو تنها نام«ئه ستیولک» و«ده‌ر خونه»و«پنه» 1 را می‌دانی. آرد را قبل از خمیر کردن معمولا وزن می‌کنند، واحد وزن«سیه» است که در مهاباد تقریبا برابر با دو کیلوگرم است، اضعاف آن نیم پوت و پوت است؛پوت را با تمان نیز می‌گویند. اینک، علاوه بر آنچه گفته شد، لغات و اصطلاحات مربوط به«نان و هویر»را از نظر خوانندگان گرامی می‌گذرانیم: ئه ستی ولک( aste-velhk ):آهن دسته دار و دهن پهنی است که با آن خمیر خشکیده را از جدار ظرف خمیر گیری که«ته به ک 1 tabak » خوانده می‌شود، جدا می‌کنند 2 . به ریک نان( berek na?n ):اگر خمیر زیاد باشد معمولا همه (1)-رک:فرهنگ واژه‌های فارسی در زبان عربی؛گرد آورنده:س. که ولی نانی( kavlhi na?ni ):سفره‌یی است که چونه‌ها را در وقت نان پختن روی آن قرار می‌دهند. کاجیره گیاهی است دارای برگهای بیضی شکل و گلهای زرد رنگ، گلهای آن را پس از خشک کردن نرم‌ می‌کنند و روی نان می‌زنند... و آن چوبی است استوانه‌یی، دارای دو سر باریک و میان گنده، که خمیر نان را به وسیله آن پهن سازند؛نورد."

  • دانلود HTML
  • دانلود PDF

برای مشاهده محتوای مقاله لازم است وارد پایگاه شوید. در صورتی که عضو نیستید از قسمت عضویت اقدام فرمایید.