چکیده:
در این مطالعه، به منظور بررسی عوامل موثر بر ضایعات نان خانوار و تعیین جهت تاثیر این عوامل بر ضایعات و همچنین نحوهی تاثیر هر عامل بر احتمال قرارگرفتن هر خانوار در سه گروه خانوارهای با ضایعات کم- متوسط، با ضایعات زیاد و با ضایعات بسیار زیاد، الگوی لاجیت ترتیبی و اطلاعات 352 خانوار مصرف کنندهی نان شهر مشهد به کار گرفته شده است. بررسی اثرات نهایی الگوی لاجیت ترتیبی در بخش مصرف کنندگان نشان میدهد که دور یا متوسط بودن فاصله تا نانوایی، پیاده پیمودن مسیر نانوایی، خنک نکردن نان پس از خرید، حمل نان خریداری شده روی دست و بدون پوشش، تعداد دفعات مراجعه به نانوایی در هفته، مدت زمان معطلی در نانوایی، ارزان تلقی کردن بهای نان، درآمد ماهانهی خانوار، نرخ متوسط مصرف نان ماهیانه، تحصیلات سرپرست و تحصیلات سایر افراد خانوار، احتمال قرار گرفتن خانوارها در زمرهی خانوارهای با ضایعات کم و متوسط را کاهش و از سوی دیگر احتمال قرار گرفتن این خانوارها در گروه خانوارهای با ضایعات زیاد و بسیار زیاد را افزایش میدهد. همچنین بر اساس نتایج این بخش از مطالعه، همکاری در خرید نان، نگهداری نان در فریزر، خوب ارزیابی کردن کیفیت نان مصرفی از سوی خانوار، تحصیلات مادر خانوار، تعداد افراد خانوار، متوسط سن افراد خانوار، خانه دار بودن و نرخ متوسط مصرف مواد خوراکی، احتمال اینکه خانوار در گروه خانوارهای کم- متوسط ضایعات قرار گیرد را افزایش و از سوی دیگر احتمال قرار گرفتن خانوارها در گروههای با ضایعات زیاد و خیلی زیاد را کاهش میدهد.
In order to investigate effective factors on bread waste and determine effect genial of each factor on probability of being each family in three categories of low-medium، high and extra high bread waste، the order logit model and the 352 families data from Mashad city were taken in use. The samples have been selected using a simple random sampling method. The survey of marginal effect in order logit model showed that distance to backery، walking to backery، not cooling bread after purchasing، carrying bread on hand، number of times of going to backer’s per week، waiting time in backery، low assessment of bread price، per month income of household، average rate of bread consumption، household supervisor education، and education of other family members، decrease the probability of the family falling into the group of low and medium waste، and increase the probability of the family falling into the group of high waste and extra high waste families. Also، cooperation in buying bread، freezing bread، good assessment of bread quality، mother’s education، number of household members، average age of household، being mother housekeeper، and average rate of food consumption increase the probability of the family falling into the group of low and medium waste، and decrease the probability of the family falling into the group of high waste and extra high waste families.
خلاصه ماشینی:
"ecnaiveD جدول 3-2-5-اثرات نهایی محاسبهشده برای گروههای مختلف خانوارها از نظر میزان ضایعات نان (به تصویر صفحه مراجعه شود) مأخذ:یافتههای تحقیق بر اساس نتایج جدول 3-2-5،زمانی که نان خانوار توسط تنها یک فرد خریداری میشود و افراد خانواده در امر خرید نان مصرفی خانوار با یکدیگر همکاری نمیکنند، احتمال اینکه خانوار در گروه خانوارهای کم-متوسط ضایعات قرار گیرد،کاهش و از سوی دیگر احتمال قرار گرفتن خانوار در گروه خانوارهای با ضایعات زیاد و بسیار زیاد افزایش مییابد،دلیل آن اینست که وقتی نان مصرفی خانوار تنها توسط یکی از افراد خانواده تهیه میشود،وی به منظور کاهش تعداد دفعات مراجعه،در هردفعه مراجعه به نانوایی نان را بیشتر از نیاز خانوار خریداری و یا بدون در نظر گرفتن کیفیت،نان مورد نیاز خانوار را از اولین نانوایی مسیر خود تهیه میکند و از اینرو ضایعات نان خانوار افزایش خواهد یافت1.
برای بستهبندی بهتر لازم است اندازهی نان کوچکتر بوده و ابعاد مشخص(مثلا 10*10 سانتیمتر)و یک اندازه داشته باشد که البته تولید نان به صورت صنعتی به این صورت امکانپذیر است بر اساس تجزیه و تحلیل نتایج حاصله،هرچه سطح تحصیلات سرپرستان خانوار و سایر افراد خانوار افزایش یابد،میزان ضایعات نان آنها نیز بیشتر است،بنابراین باید به گونهای برنامهریزی شود تا ضمن بهبود کیفیت نان تولیدی از نظر ارزش غذایی،ارزش معنوی نان در میان تمامی اقشار افزایش یابد با توجه به نقش آموزش برفرهنگ مصرفی خانوارها و همچنین تأثیر تغییر فرهنگ مصرفی برمتغیرهای مؤثر برضایعات،نظری نحوهی نگهداری نان،تعداد مراجعات به نانوایی و میزان خرید نان در هرمراجعه،نحوهی حمل نان تا منزل و غیره، توصیه میشود تا با استفاده از روشهای آموزشی و ترویجی گوناگون گامی اساسی در جهت کاهش سرانهی ضایعات خانوار برداشته شود."