چکیده:
بررسیهای فراوانی در دانش پزشکی، رابطهی تغذیه و بیماری را نشان داده
است.الگوها (عادتها)ی غذایی ناسالم، ریشهی بنیادی پیدایش بیماریهای مزمن است و
آسیبهای فراوانی به سلامتی افراد میرساند.همچنین بررسیهای دانشمندان علوم
اجتماعی نشان میدهد که عادتهای غذایی افراد رابطهئی پدید با عوامل روانی-اجتماعی
و فرهنگی دارد.این پژوهش، برای یافتن رابطهی برخی از عوامل روانی-اجتماعی و
فرهنگی(جنسیت، فرهنگ، پایگاه اجتماعی-اقتصادی، دانش بهداشتی، و باورهای دربارهی
سلامتی)، با الگوهای عادتهای غذایی در دختران و پسران دانشجوی دانشگاه مازندران و
دانشگاه پنجاب هند انجام شده است. یافتههای پژوهش نشان داد که عادتهای غذایی با
متغیرهای جنسیت، فرهنگ(ملیت)، پایگاه اجتماعی-اقتصادی خانواده، میزان توجه به
سلامتی، باورهای دربارهی سلامتی، و دانش بهداشتی رابطه دارد.رویهمرفته، دختران
بیش از پسران و دانشجویان هندی بیش از دانشجویان ایرانی عادتهای غذایی سالم و
سودمند دارند که آنها را در برابر بیماریهای مزمن غیر عفونی مقاوم میسازد.
خلاصه ماشینی:
"با نگاه به آنچه گفته شد، این پژوهش در پی پاسخگویی به این پرسش بنیادی است که آیا عادتهای غذایی پاسخگویان(میزان مصرف مواد غذایی سودمند یا زیانبار برای سلامتی)برحسب جنسیت و فرهنگ(ملیت)آنها متغیر و متفاوت است؟به سخن روشنتر، آیا مردان و زنان پاسخگو در این پژوهش تفاوتی معنادار در زمینهی عادتهای غذایی دارند؟و چنین تفاوتی را آیا میتوان در میان پاسخگویان ایرانی و هندی نیز یافت؟و آیا پس از ترکیب جنسیت و فرهنگ میتوان گفت که مردان و زنان ایرانی عادتهای غذایی متفاوتی با مردان و زنان هندی دارند؟در صورت وجود چنین تفاوتهایی، چه عوامل روانی-اجتماعی را میتوان یافت که با پراکندهگی متفاوت عادتهای غذایی در پاسخگویان همبستهگی داشته باشد؟و آیا میتوان پیشبینی کرد که گروهی از پاسخگویان(برای نمونه مردان هندی یا زنان ایرانی)عادتهای غذایی سالمتر و بهداشتیتر از دیگران دارند؟ پیشینهی پژوهش پژوهشهای فراوانی رابطهی جنسیت و عادتهای غذایی را بررسی کرده و تقریبا همهی آنها به این نتیجه رسیدهاند که زنان در برابر مردان از دستور غذایی سالمتری پیروی میکنند و عادتهای غذاییشان به گونهئی است که در برابر سرطانها و بیماریهای قلبی و شریانی از آنان بیشتر محافظت میکند.
. K,oaR arawsewsiV dna,namhaR-rU-beejuM توجه به سلامتی، و پایگاه اجتماعی-اقتصادی خانواده میتواند در توضیح این تفاوتها بهکار آید؟ چهارچوب نظری در این پژوهش، با بهکارگیری نظریههای گوناگون جامعهشناسی(مانند یادگیری اجتماعی، نقش اجتماعی، ستیز، و فمینیستی)، و نیز بهرهگیری از یافتههای پژوهشهای پیشین، تلاش شده است رابطهی برخی از متغیرهای روانی-اجتماعی با الگوهای مصرف مواد غذایی(عادتهای غذایی)مردان و زنان دانشجو در ایران و هند بررسی شود."