چکیده:
با بررسی روند رشد اقتصادی کشورهای توسعه یافته، مشخص می شود که روحیه ی کارآفرینی و کارآفرینان در رشد اقتصادی و اشتغال زایی آن ها نقش زیادی داشته اند. در کشور ما نیز برای رسیدن به توسعه و اشتغال که دغدغه ی اصلی مسؤولان و برنامه ریزان بوده و توجه به توسعه ی کارآفرینی و نیز حمایت از کارآفرینان ضرورتی انکارناپذیر است. هدف این مطالعه تعیین عوامل اثرگذار توسعه ی کارآفرینی در آموزش عالی کشاورزی بود. به منظور دست یابی به اهداف تعیین شده ی این تحقیق، از روش توصیفی و به صورت پیمایشی استفاده شد. جامعه ی آماری این مطالعه را کلیه ی کارآفرینان بخش کشاورزی استان زنجان تشکیل می دهند که طی سال های 85-79 از بانک کشاورزی استان زنجان تسهیلات کارآفرینی و اشتغال زایی دریافت کرده اند (65= N). برای جمع آوری اطلاعات از جامعه ی آماری طرح از پرسشنامه استفاده شد. نتایج تحلیل عاملی عوامل اثرگذار بر موفقیت بیش تر و توسعه و گسترش فعالیت های کارآفرینانه نشان داد که بسترسازی و برنامه ریزی 218/24 درصد واریانس و با مقدار ویژه ی 906/2 عامل اول حمایتی و پشتیبانی برای موفقیت بیش تر و توسعه و گسترش فعالیت های کارآفرینانه بوده است. هم چنین این نتایج نشان داد به ترتیب عوامل و مشوق های اقتصادی 428/21 درصد واریانس و عوامل قانونی و حمایتی 402/18 درصد واریانس را به خود اختصاص داده اند.
Studying the process of economic growth in developed countries is characterized by entrepreneurial spirit and entrepreneurs in economic growth along with job creation on a large scale. In our country، to achieve development and create employments which are the main concern of officials and planners will necessitate paying special attention to the development of entrepreneurship and support for entrepreneurs. The purpose of this paper is to determine the barriers to and strategies for strengthening entrepreneurship in agricultural higher education. A descriptive–correlation survey approach was used in this study. The population consisted of agricultural entrepreneurs that received loans for entrepreneurship and employment from the Agricultural Bank of Zanjan Province during the years 2000 to 2006 (N=65). The questionnaire was used for data collection. Through the factor analysis، factors for strengthening entrepreneurship in agricultural higher education were reduced to three main ones: The first factor was planning with 24.218 percent of the variance and given value 2.906 had the first support for success and further development of entrepreneurial activities. Also، the results showed that، economic incentives with 21.428 percent of the variance as well as legal and support factors with 18.402 percent of the variance have manifested for successful development of entrepreneurial activities.
خلاصه ماشینی:
بررسی روند اشتغال و بی کـاری دانـش آموختگـان آمـوزش عـالی کشاورزی و منابع طبیعی نشان می دهد که این بخش از آموزش عالی با سـهمی برابـر بـا ٠/٤٧ درصد کم ترین سهم را در اشتغال دانش آموختگان بـه خـود اختـصاص داده اسـت (اسکندری ، حسینی و کلانتری ، ١٣٨٥، ص ١٠٩).
با توجه به این که شناسایی موانع کارآفرینی در آموزش عالی کشاورزی می تواند بـه رفع آن ها کمک کرده و در برنامه ریزی برای آموزش عالی کارآفرینانه اثرگذار باشـد، این پژوهش با هدف کلی بررسی موانـع کـارآفرینی در آمـوزش عـالی کـشاورزی و راه کارهای تقویت آن انجام شود.
بـا توجـه بـه ایـن امـر و ضرورت توجه به توسعه ی کارآفرینی در آموزش عالی کشاورزی ، سوال های اصلی این تحقیق عبارتند از: موانع و عوامل بازدارنده ی کارآفرینی در دانـشکده هـای کـشاورزی کدام اند؟ چه راه کارهایی برای تقویت کارآفرینی در آموزش عالی کـشاورزی وجـود دارند؟ مروری بر ادبیات موضوع همانند سایر واژه های مطرح در علوم انسانی ، کارآفرینی نیز هنگامی قابل تحلیل و تبیین است که بتوان تعریف یا تعاریف روشن و مشخـصی از آن ارایـه کـرد.