خلاصة:
هدف: هدف از این پژوهش تبیین و معرفی سبک مصرف غذا در آموزه های تعلیم و تربیت دین اسلام می باشد. روش: این تحقیق از نوع تحقیقات بنیادی نظری می باشد و به لحاظ روش تحقیق به صورت توصیفی و تحلیلی است و به روش کتابخانه ای و با استفاده از امکانات رایانه ای، مطالب از کتابخانه های دیجیتالی و صفحات وب جمع آوری شده است. یافته ها: توجهی جامع به گزاره های اسلام در موضوع تغذیه نشانگر سبک و برنامه مشخص در مصرف غذا می باشد. در این تحقیق سعی شده است که با ارائه یک دستهبندی جدید در سبک مصرف غذا در اسلام نشان داده شود که نگاه اسلام به غذا یک نگاه یکبعدی نیست، فقط غذایی که دردهانمان میگذاریم مهم نیست؛ بلکه نگاه و بینش ما به غذایی که میخوریم چگونه است؟ از کجا آمده؟ چه باید بخوریم؟ در چه زمان و حالتی باید بخوریم؟ چگونه باید خورده شود؟ بعد از خوردن غذا چه باید کرد؟ نیز مهم می باشد. الگوی شناختی، الگوی اخلاقی، الگوی رفتاری و الگوی آثاری چهار وجهی هستند که سبک مصرف غذا در اسلام را تشکیل می دهند. نتیجه: از آنجا که یکی از مؤلفههای مهم برنامهی تربیتی اسلام توجه و اهمیت به تغذیه است و بر طبق این مفاهیم اسلام برنامه و سبکِ مشخص و جامعی را پیرامون موضوع بیان کرده است؛ لذا بر ماست که در بکارگیری آن در رویکرد و سیاست های اجتماعی توجه کافی داشته باشیم و بصورت اجرایی از آن بهره بگیریم.
Purpose: The purpose of this research is to explain and introduce the style of food consumption in the teachings of the education of Islam.
Method: This research is a theoretical kind of research. In terms of research methodology، it is descriptive and analytical، and it has been gathered from digital libraries and web pages in a library and using computer facilities.
Findings: Comprehensive attention to Islam's propositions on nutrition is a sign of the style and program of food intake. In this research، we have tried to demonstrate that by giving a new category in the style of food consumption in Islam، Islam's view of food is not a one-dimensional one، but the food we care about is not important، but it's our insight into what we eat. ? Where did you come from What should we eat At what time should we eat? How to eat? What to do after eating? It is also important. The cognitive pattern is a moral pattern، pattern of behavior، and pattern of four-dimensional works that comprise the style of food consumption in Islam.
Conclusion: Since one of the important components of the educational program of Islam is the importance and importance of nutrition، and according to these concepts، Islam has set out a clear and comprehensive style about the subject; therefore، it is for us to apply it in social policy and approach Pay close attention and use it efficiently.
ملخص الجهاز:
یکی از مهم ترین عواملی که می تواند اثرات بسیار زیادی بر روح و تربیت ما داشته باشد، مسئله لقمه حلال و حرام است و در این مسیر باید کوشش خود را بکند که کسب حلال داشته باشد و جز از اموال حلال نخورد (طبرسی، ١٣٧٠) و بداند که تغذیه را حلال و حرامی است معین شده از جانب خالق (مجلسی، ١٣٦٤).
آداب و نکاتی که قبل از غذا خوردن به انجام آن ها توصیه شده است این موارد است : بیرون آوردن کفش ها (برقی، ١٣٧١)، شستن دست ها (کلینی، ١٣٦٩)، پهن کردن سفره (متقی، ١٤١٩ ق )، گذاشتن غذا بر روی زمین (احمد بن حنبل ، ١٣٨٢)، صدقه دادن از غذا (ابن بابویه ، ١٣٨٢)، تفکر بر غذا (عبس ، ٢٤-٣٢)، سرد کردن غذای داغ (کلینی، ١٣٦٩).
(1370 آداب و نکاتی که هنگام غذا خوردن به دوری از آن ها توصیه شده است این موارد است : از وسط غذا خوردن (کلینی، ١٣٦٩)، زود برخاستن از کنار سفره (حافظ ، ١٤٣٠ ق )، خوردن غذای داغ (متقی، ١٤١٩ ق )، دمیدن و فوت کردن به غذا (ابن بابویه ، ١٣٦٧)، خوردن با دست چپ (کلینی، ١٣٦٩)، خوردن در برخی حالات (برقی، ١٣٧١)، خوردن در برابر بیننده (زمخشری، ١٤١٢ ق )، تنها خوردن (کلینی، ١٣٦٩).
آداب و نکاتی که هنگام آشامیدن به انجام آن ها توصیه شده است این موارد است : با میل نوشیدن (برقی، ١٣٧١)، با دست راست نوشیدن (حافظ ، ١٤٣٠ ق )، مکیدن آب (ابن نعمان ، ١٣٨٣)، در سه مرحله نوشیدن (مجلسی، ١٣٦٤)، ایستاده نوشیدن در روز (ابن بابویه ، ١٣٦٧).