خلاصة:
گوشـت قرمز از مهمتـرین منابع تامین پروتئین محسوب می شود که در غذای ایرانیان از اهمیت فوق العاده ای برخوردار است. روند تولید انواع گوشت قرمز در ایران در چند سال اخیر از افزایش زیادی برخوردار بوده و تقریبا متوسط تولید در دهه 1380 نزدیک به دو برابر متوسط تولید در دهه 1360 بوده و مقدار واردات آن ها کاهش زیادی داشته است . این موارددر حالی صورت گرفته که مقدار متوسط مصرف سرانه انواع گوشت قرمز مردم به خصوص در دهک های در آمدی پایین در سال های دهه 1360 نسبت به دهه های 1370 و 1380 بیشتر بوده است. نکته مهم دیگر در زمینه نظام تهیه ، تدارک و توزیع انواع گوشت قرمز در ایران، افزایش شدید قیمت این کالای اساسی در سال های اخیر است ، به طوری که قیمت آن در ایران خیلی بیشتر از قیمت این محصول در بازار های جهانی می باشد. در نتیجه باید اذعان داشت که بخش زیادی از اقشار آسیب پذیر با توجه به قیمت بالای انواع گوشت قرمز ، مقدار مصرفشان را از این کالا کم و اقدام به جایگزینی سایر کالاها به جای آن نموده اند، که این موضوع از نظر ارزش غذایی در روند رشد آنان مشکلاتی را داشته است. بر این اساس به منظور حفظ سلامت جامعه و به ویژه اقشار آسیب پذیر در مقابل نوسان قیمت این کالای مهم، دولت می باید با اتخاذ سیاست های مناسب تنظیم بازار از یک طرف از تولید این کالاها در کشور حمایت لازم را انجام دهد و از طرف دیگر از مصرف آن به میزان کافی در همه خانوارها و به خصوص دسترسی آنان به انواع محصولات سالم و بهداشتی حمایت نماید. ضمن آنکه می باید اقدامات لازم را برای جلوگیری از افزایش بی رویه قیمت این کالاها در مناطق مختلف کشور انجام دهد.بر این اساس در این مطالعه به صورت مختصر روند تولید ، تجارت ، قیمت و سایر موارد مرتبط با بازار جهانی انواع گوشت قرمز مورد مصرف در ایران بررسی و با روند بازارهای داخلی مقایسه شده است. همچنین در بخش دیگر از این مقاله عمده ترین چالش های نظام تهیه ، تدارک و توزیع گوشت گوسفند و گوساله به صورت اجمالی تحلیل و بررسی شده و در نهایت پیشنهادهایی در قالب توصیه های سیاستی برای تنظیم بازار این محصولات ارائه شده است . قابل ذکر است در این تحقیق در جهت ارائه تصویری مناسب از بازارهای داخلی و بازارهای جهانی انواع گوشت قرمز از جداول و نمودارهای مناسب استفاده زیادی انجام گرفته است . شایان ذکر است این مقاله از طرح مطالعه تنظیم بازار گوشت قرمز که به سفارش معاونت برنامه ریزی و امور اقتصادی وزارت بازرگانی در موسسه مطالعات و پژوهشهای بازرگانی در سال 1387 انجام گرفته، استخراج گردیده است. در نتیجه در برخی قسمتها نتایج بدست آمده در گزارش اصلی بصورت مختصر و اجمالی ارائه شده است بر این اساس در صورت نیاز به کسب اطلاعات بیشتر می توان به گزارش اصلی طرح مراجعه کرد.
ملخص الجهاز:
"جدول 19-قیمت عمدهفروشی گوشت گاو در سالهای 1381 تا 1386 بر حسب ریال در هر کیلوگرم (به تصویر صفحه مراجعه شود) مأخذ:معاونت امور دام،گروه بررسیهای اقتصادی و تنظیم بازار،دفتر برنامهریزی و توسعه نظامهای دامپروری قیمت عمدهفروشی گوشت گوسفند در ایران در سال 1386، 60 درصد نسبت به سال 1381 رشد داشته و میانگین این قیمت در این سالها،36830 ریال برای هر کیلوگرم بوده است.
جدول 20-روند قیمت عمدهفروشی گوشت گوسفند در سالهای 1381 تا 1386 بر حسب ریال در هر کیلوگرم (به تصویر صفحه مراجعه شود) مأخذ:معاونت امور دام،گروه بررسیهای اقتصادی و تنظیم بازار،دفتر برنامهریزی و توسعه نظامهای دامپروری روند قیمت خردهفروشی گوشت گاو در ایران نیز همواره صعودی بوده و قیمت در سال 1386،94 درصد رشد نسبت به سال 1381 داشته و میانگین قیمت خردهفروشی آن در دوره مذکور معادل با 23078 ریال بوده است.
2-4-در نظر گرفتن معیارها و استانداردهای پزشکی و بهداشتی در راستای تغذیه سالم جامعه یکی دیگر از اقداماتی است که باید در جهت بهبود وضعیت بهداشت گوشت قرمز و فرآوردههای حاصل از آن و جلوگیری از به کارگیری مواد نامرغوب و ناسالم در کلیه مراحل تولید،نگهداری،فرآوری، بستهبندی و حتی واردات گوشت قرمز،در قالب مدیریت صحیح و اصولی و نظارتهای گستردهتر انجام گیرد،چراکه تاکنون وضعیت فعلی نظام تهیه،تدارک و عرضه این محصولات از مدیریت،بازرسی،کنترل و نظارت جامع و پویایی برخوردار نبوده و بروز آسیبهای فراوان برای سلامت جامعه و به تبع آن افزایش هزینههای بهداشتی و پزشکی را به دنبال خواهد داشت."