Abstract:
تفسیر متون مبتنی بر یک سری اصول عام عقلایی است ؛ از این - رو فهم و تفسیر هر متنی ، به استناد اصول مشترک حاکم بر دلالت و انتقال معانی انجام می گیرد. البته لحاظ آنها در تفسیر متون دینی، دارای اهمیت دو چندان و بلکه ضروری است ؛ چرا که در متون دینی، مراد خدای متعال و شارع دینی نقش اساسی دارد. از جمله مهم ترین اصول حاکم بر تفسیر، میتوان به اصل اعتبار تفسیر، اصل حجیت ظهور، اصل تعین معنایی و اصل پیوند معنایی متن با پدیدآور آن اشاره کرد. این پژوهش بر اساس روش توصیفی تحلیلی به بررسی اصول یادشده در تفسیر متون پرداخته و به این نتیجه رهنمون میشود که دریافت صحیح مراد مولف متن ، بیش از هر چیز دیگر، مبتنی بر این اصول به ویژه اصل تعین معنایی متن و اصل وابستگی معنای متن به پدیدآورنده آن است .
Machine summary:
اما واقعیت آن است در مواردی نمیتوان به یقین از دست یابی به مراد مطابق با واقع دفاع کرد به همین دلیل ، سخن ما بیشتر به تفسیر معتبر معطوف است تا تفسیر مطابق ، بر این اساس دانشمندان مسلمان ، ملاک اعتبار تفاسیر را نه رسیدن یا نرسیدن به مراد خداوند، بلکه اتخاذ روشی صحیح در فهم کلام الهی دانسته و حجت را به تنجیز و تعذیر معنا میکنند که به معنای ثبوت و عدم ثبوت واقعی نیست ، بلکه تنجیر و تعذیر شأن دلیل در مقام اثبات است .
ظهور کلام نه تنها مفسر را در کشف مراد کمک میکند، بلکه اغلب ظهور کلام ، مراد مؤلف تلقی میشود؛ زیرا عقلا آن چه از متون که بر مبنای ظاهر کلام و مفاهیم عرفی و عقلایی با درنظر گرفتن مجموع قرائن پیوسته و ناپیوسته میفهمند، را کاشف از مراد و مقصود پدیدآورندة آن ها قرار میدهند (صدر،١٤٢٤، ٨٠؛ هاشمی،١٤٠٥ق ، ج ١، ٢٥٢)، و به اصطلاح علم اصول مفاد استعمالی کلام را بیانگر مراد واقعی آن میشمارند و این روش به جهت این که از جانب خدای متعال و پیشوایان معصوم (ع ) تخطئه و طرد نشده ، مورد پذیرش شارع نیز میباشد و از این رو آن چه که از قرآن کریم بر اساس این روش فهمیده میشود، میتواند به عنوان تفسیر کلام الهی و حاکی از مراد وی تلقی شود.
Keywords:
حجیت ظهور
،
اعتبار تفسیر
،
انواع ظهور
،
تعین معنایی
،
مولف محوری
Automated keywords:
متن
،
متن
،
تفسیر
،
تفسیر
،
فهم
،
فهم
،
تفسیر متون
،
تفسیر متون
،
ظهور
،
ظهور