Abstract:
غذاهای غیرخانگی بهعنوان بخشی از تجارب غذایی، با توجه به ابعاد اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی متعددی که این تجربه در زندگی مدرن شهری پیدا کرده، به مسألهای مهم در مجموعه مباحث جامعهشناسی سلامت/تغذیه تبدیل شده است. تحقیق حاضر به روش پیمایش و با هدف بررسی تأثیر سرمایهی اقتصادی، پایگاه اجتماعی و برخی متغیرهای زمینهای بر مصرف غذاهای غیرخانگی نگاشته شدهاست. جامعهی آماری تحقیق شامل تمامی شهروندان بالای 15 سال شهر تبریز است که 409 نفر از آنها به شیوهی نمونهگیری طبقهای انتخاب شدهاند. تحلیل دادهها با استفاده از نرمافزارهای SPSS وLisrel انجام شدهاست. براساس نتایج، ارتباط معناداری بین میزان مصرف غذاهای غیرخانگی با متغیرهای سرمایهی اقتصادی و پایگاه اجتماعی (بهشکل مثبت) و سن (بهشکل منفی) مشاهده شده است. همچنین میزان مصرف غذاهای غیرخانگی براساس وضع تأهل (به نفع مجردها) و جنس (به نفع مردان) بهشکل معناداری متفاوت بودهاست. براساس نتایج برازش مدل مسیر، در بین سه متغیر دارای تأثیرات معنادار، سرمایهی اقتصادی بهعنوان مهمترین متغیر و جنس و وضع تأهل از نظر تأثیرگذاری در رتبههای بعدی قرار گرفتهاند. متغیرهای مستقل 19 درصد از تغییرات مصرف غذای غیرخانگی را تبیین کردهاند.
Machine summary:
با توجه به مطالب مذکور، مقاله ی حاضر برای پاسخ گویی به سؤالات زیر نگاشته شده است : میزان مصرف غذای غیرخانگی در بین شهروندان تبریزی تا چه حدی است ؟ آیا پایگاه اجتماعی و سرمایه ی اقتصادی بر میزان مصرف غذای غیرخانگی مؤثرند؟ و آیا میزان مصرف غذای غیرخانگی با متغیرهای جمعیتی (مانند سن ، جنس و وضع تأهل ) 1- Epter 2- Srividhya 3- Krige 4- Prochaska رابطه دارد؟ درادامه سعیشده با رویکردهای نظری و روش شناختی مناسب و نیز تحلیل داده های دست اول ، پاسخ های مناسبی برای سؤالات فوق الذکر فراهم شود.
بر این اساس ، روش هایی که افراد، خانواده [و خودشان ] را تغذیه می کنند در درون شبکه ای از روابط اجتماعی رخ میدهد که ضمن شمول فرد و خانواده ، شامل چیزی فراتر از آنها نیز میشوند؛ از همین رو می توان تجارب تغذیه ای خانوار (و فرد) را به عنوان تجاربی در نظر گرفت که نیازمند بررسی عملکرد زمینه مند٤ افراد در ارتباط با تغذیه است (دلورمیر 5 ١- علاقه مندان به این مدل ها میتوانند به فایل Food Access: Concepts and Frameworks ارائه شده توسط بریجت آیگو (Bridget Igoe) از دانشگاه واشینگتون مراجعه کنند: http://depts.
پیشینه ی تجربی 1- Derrick 2- De Rezende مرور ادبیات پژوهشی موجود در کشور، دست کم تا جاییکه نگارندگان مقاله ی حاضر امکان جستجو داشته اند، نشان می دهد مطالعه ای که در سطح فردی، ارتباط بین متغیرهای مربوط به پایگاه اجتماعی، سرمایه ی اقتصادی و نیز متغیرهای زمینه ای را با میزان مصرف غذای غیرخانگی مورد بررسی قرار داده باشد، اگر نه نایاب ، بسیار اندک است .