Abstract:
یکی از موضوعات جالب و مهم در حوزه مردم شناسی فرهنگی، مردم شناسی خوراکی هاست. قلمرو تحقیقی خوراک و نظام غذایی یک قوم یا جامعه در برگیرنده موضوعاتی از قبیل اقتصاد معیشتی مردم، محصولات کشاورزی و دام داری، مواد مصرفی در غذاها، ممنوعیتهای دینی مذهبی و جشنهای قومی و مانند آنها است. منطقه بلوچستان به لحاظ جغرافیایی و همین طور فرهنگی دارای ویژگیهای خاص خود است. لذا همین عامل جغرافیایی موجب شده که در طول تاریخ، مردم بلوچستان از خوراکیهای متنوع و خاصی استفاده کنند. از آنجایی که تا کنون پژوهش مستقلی در مورد خوراکیهای این منطقه انجام نپذیرفته است، و لذا خطر فراموش شدنشان وجود دارد، ضرورت انجام این پژوهش را در بر میگیرد. این پژوهش که بر پایه ی مطالعه ی کتابخانه یی و مصاحبه است، با هدف شناخت و معرفی و همینطور ثبت خوراکیهای شاخص و بعضا فراموش شده منطقه بلوچستان و طرز تهیه هر کدام از آنها می-باشد.
one of the main and interesting issues about eat cultural andthropology
is eatable andthropology.The surveying erea of a socety or a gruep
eating the people include/evolved economic livehood agricultural
prodects husbandary consumptional products in foods, the religious
prohibition and the local feasts. baloochestan reigen has special
culturel and geographical features. So this geographical feature cavsed
the people of this erea used different and various kinds of foods. up to
now, there is not been any individual survey about the foods of
baloochestan,and it has the fear of forgotfullness, so the necessity of
this survey is necessery.
This study is based on the librarial survey and interview, aims at
introdexing and recording and prepution the main and forgotten foods
of baloochestan.
Machine summary:
این پژوهش که بر پایهی مطالعهی کتابخانهیی و مصاحبه است، با هدف شناخت و معرفی و همینطور ثبت خوراکیهای شاخص و بعضاً فراموش شده منطقه بلوچستان و طرز تهیه هر کدام از آنها میباشد.
سیستان و بلوچستان دیاری است چهارفصل که جدای از داشته های بیشمارش در زمینه تاریخ، تمدن و طبیعت و جاذبهها، در زمینه مردم شناسی و فرهنگ بومی به ویژه غذاهای محلی حرفهای زیادی برای گفتن دارد.
روش تهیه آن به این صورت است که ماهی را نمک زده، خشک میکنند، نهایتاً سرخ کرده و همراه با چلو مصرف میکنند.
5ـ کُنک روش دیگری است برای نگهداری خرما که به این صورت است که خرمای نرسیده را با کارد میبرند و خشک میکنند سپس آنرا میکوبند و با مغز بادام و پسته در شیره خرما میریزند و حلوایی بدست میآورند که از مسقطی هم لذیذتر است (همانجا).
نان ذرت هم خوراک زمستان بلوچهاست و گونههای آن عبارتند از: 1ـ شلو، که این نان از خمیر رقیقی طبخ میگردد، که آن را با ملاقه روی تابه میریزند و با پشت ملاقه آن را پهن کرده تا نیم پز شود، سپس آن را پشت و رو میکنند تا هر دو سوی آن به خوبی پخته شود (همانجا).
این غذا یکی از اصلیترین غذاهای مخصوص ماه مبارک رمضان بوده و این خوراک که مخصوص سحری مردمان بلوچ به شمار میرود معمولاً با مخلوطی از برنج و گوشت خشک شده پخته میشود و بسیار خوشمزه و لذیذ است و همچنین طرفداران زیادی حتی در میان غیر بلوچهای این منطقه نیز دارد.