Abstract:
صیادی از فعالیت های اصلی معیشتی در حاشیه خلیج فارس و دریای عمان بوده است. از میان شیوه های صیادی، روش صید گرگور، یکی از رایج ترین روش های صید بومی در این منطقه به شمار میآید. در این پژوهش ضمن شناسایی ابزار و روش های صید در شهرستان گناوه، تکنولوژی ساخت و استفاده از گرگور و تغییرات صورت گرفته در آن، روابط اقتصادی و فرهنگ شکل گرفته حول این شیوه صیادی، و نیز درگیری گروه های بومی و مهاجر با صیادی و ساخت گرگور و مورد مطالعه قرار گرفته است. امروزه روش های صنعی صیادی با آثار نامطلوب بر منابع طبیعی و محیط زیست به طور فزاینده ای به کار گرفته می شوند و توسعه ای ناپایدار را در منطقه ایجاد کرده است. لذا در این پژوهش امکان افزایش بازدهی صید گرگور و طرح آن به عنوان شیوه ای پایدارتر صیادی، هم از نظر محیط زیست و هم از نظر اقتصادی و اجتماعی، مورد توجه قرار گرفته است و راه هایی پیشنهاذد شده است که شاید بتوانند با مداخلاتی در صید گرگور آن راا به عنوان جایگزینی برای شیوه های ناپایدارتر صیادی مطرح کرده و حداقل از رشد بی رویه صیادی ناپایدار بکاهد.
Fishing has been one of the most important sources of livelihood among the coastal societies of the Persian Gulf, and seafood constitutes a major food source of the people. The people apply different techniques of fishing among them; Gargur is the most common and is deeply rooted in the organic relationship between the people and the environment. Through looking at this fishing method as a “total social fact,” this article intends to study this technique, the production of its tool (Gargur), and the cultural and social relationships that are formed around this fishing method. On the other hand, increasing the application of industrial fishing methods such as trawling caused considerable damage to sea resources and led to unsustainable development. The article also intends to investigate the ways of increasing the efficacy of Gargur fishing and promote it as a sustainable alternative to industrial fishing in order to, at least, reduce the unfavorable effects of industrial fishing such as trawling.