Abstract:
غذای حلال و تاثیر آن بر تربیت انسان و داشتن نسلی پاک و صالح، همواره در آموزههای دین اسلام مورد تاکید بوده است. هدف این پژوهش، بررسی و تبیین نقش غذای حلال بر رشد جنین و شکلگیری شخصیت اخلاقی کودک است. بدین منظور، این نوشتار با رویکرد توصیفی و تحلیلی، به مطالعه و بررسی آیات قرآن کریم، روایات و آثار مرتبط و استنباط از آنها پرداخته است. نتایج تحقیق بیانگر این است که بین تغذیه و شکلگیری شخصیت اخلاقی کودک هم رابطة مستقیم و هم رابطة غیرمستقیم وجود دارد. غذای حلال یا طیبی که مادر در دوران بارداری مصرف میکند، به صورت مستقیم از طریق خون و وراثت به جنینی که از مادر تغذیه میکند، منتقل میشود. در این صورت، هم بر رشد جسمی و تکامل اندامهای جنین موثر است و هم به دلیل تاثیرگذاری مستقیم بر رفتار و کردار مادر، در بروز رفتار آتی کودک و بینشها و گرایشهای عملی او نیز تاثیرگذار است. همچنین، غذای حلال به صورت غیرمستقیم بر خلق و خوی مادر تاثیرگذار بوده و توسط حاملهای وراثت منتقل شده، در منش و رفتار آتی کودک ظهور مییابد.
It always has been emphasized in the teachings of Islam permissible food and its effect on human training and having a pure and righteous generation. The aim of this article is to investigate and explain the role of permissible food on fetal development and the formation of the child's moral personality. This article has examined and studied the verses of the Holy Quran, narrations, and related works and inferred from them, by using a descriptive and analytical approach. The findings of the article show that there is both a direct and an indirect relationship between nutrition and the formation of a child's moral personality. The permissible or pure food that the mother consumes during pregnancy is transmitted directly through the blood and heredity to the fetus that feeds on the mother. In this case, it affects both the physical growth and development of the fetal organs, and because of the direct impact on the behavior and actions of the mother, it also affects the future behavior of the child and his insights and practical tendencies. Also, permissible food indirectly affects the mother's mood and is transmitted by heredity factors, appearing in the future character and behavior of the child.
Machine summary:
هدف اين پژوهش، بررسي و تبيين نقش غذاي حلال بر رشد جنين و شکلگيري شخصيت اخلاقي کودک است.
آيا مصرف غذاي حلال در دوره بارداري توسط مادر بر شکلگيري شخصيت اخلاقي کودک تأثير ميگذارد؟ در ادوار مختلف تاريخ و از ديدگاه مذاهب گوناگون، رژيمهاي غذايي حائز اهميت بسيار بوده و در بسياري از کتابهاي مذهبي، مطالبي در زمينة تغذيه، بهويژه در دوران بارداري منعکس شده است (تقيزاده، 1387، ص 15)؛ چرا که دوران بارداري، نقش بسيار بارزي در تربيت کودک در تمامي ابعاد وجودي او دارد.
با توجه به آيات و رواياتي که مطرح شد، ميتوان گفت: خوردن غذاي حلال و حرام هم بر سلامت جسم و هم بر سلامت روح انسان مؤثر بوده، و زمينهاي براي انجام اعمال شايسته و نيک و غذاي حرام زمينه انجام عمل ناشايسته است که هر کدام از آنها، داراي آثار فردي و اجتماعي هستند.
با توجه به آنچه گفته شد، مادر در دوران حساس بارداري، بايد به حلال بودن غذاي خود توجه داشته باشد؛ زيرا همانطور که گفته شد، غذاي حلال و حرام بهصورت مستقيم و غيرمستقيم، بر اعمال و نگرشهاي مادر مؤثر بوده؛ جنيني هم که از مادر ارتزاق ميکند، به همان صورت تحتتأثير تغذيه مادر قرار گرفته و حليت و خباثت غذا بر شکلگيري شخصيت اخلاقي آينده کودک مؤثر ميباشد.
غذاي حلال يا طيبي که مادر در دوران بارداري مصرف ميکند، به صورت مستقيم از طريق خون و وراثت، به جنيني که از مادر تغذيه ميکند، منتقل شده و در اين صورت، هم بر رشد جسمي و تکامل اندامهاي جنين مؤثر ميباشد و هم به دليل تأثيرگذاري مستقيم بر رفتار و کردار مادر، در بروز رفتار آتي کودک و بينشها و گرايشهاي عملي او نيز تأثيرگذار ميباشد.