Abstract:
یکی از جدیدترین دسـتاوردهای رشـته زیسـت فناوری ، غذاهای اصـلاح شـده ژنتیکی هستند. تولید غذاهای اصلاح شده
ژنتیکی یک مســئله بحث برانگیز در ســراســر جهان اســت . مهم ترین و جنجالیترین مســئله تولید غذاهای اصــلاح شــده
ژنتیکی اخلاق اســت . برخی معتقدند تولید غذاهای اصــلاح شــده ژنتیکی از منظر اخلاقی صــحیح اســت و برخی دیگر
تولید این غذاها را غیرموجه و نادرسـت میدانند. مطابق اصل سودرسانی ، اثبات اخلاقی بودن تولید غذاهای اصلاح شده
ژنتیکی تنها با ارزیابی دقیق مزایا و مضـرات و برتری مزایا ممکن است . به اعتقاد مخالفان ، تولید این نوع غذاها معایب و
مشـکلات غیرقابل جبرانی دارد که برخی از آن ها شـناخته شـده و برخی هنوز ناشناخته اند. آسیب دیدن سلامت انسان و
محیط زیسـت و ایجاد مشـکلات اقتصـادی، اجتماعی و سیاسی از مهم ترین دلایل مخالفان است . در مقابل موافقان برای
تولید غذاهای اصلاح شده ژنتیکی مزایای قابل توجهی برمیشمارند. حل مشکل گرسنگی جهانی، بالا رفتن کیفیت مواد
غذایی و بهبود وضـعیت اقتصادی کشاورزان از مهم ترین دلایل موافقان اخلاقی بودن تولید غذاهای اصلاح شده ژنتیکی
است . در مقاله حاضر دلایل موافقان تولید غذاهای اصلاح شده ژنتیکی با روش توصیفی، تحلیلی بررسی و نقد میشوند.
بررسیها نشان میدهد باوجوداین که تولید غذاهای اصلاح شده ژنتیکی با مزایای قابل توجهی همراه است دلایل موافقان
با اشکالاتی مواجه است و تولید غذاهایاصلاح شده ژنتیکی به پژوهش ها و آزمایش های بیش تری نیازدارد.
One of the latest advances in biotechnology is genetically modified (GM) foods. The production of GM foods is a controversial issue worldwide. The most important and controversial issue in the production of GM foods is ethics. Some people believe that their production is morally right, while others consider the production of these foods to be unjustified and immoral. According to the principle of beneficence, proving the ethics of producing GM foods is only possible by carefully evaluating its advantages and disadvantages and the superiority of the benefits. Opponents believe that the production of this type of food has irreparable disadvantages, some of which are known and some are still unknown. Damage to human health and the environment and the creation of economic, social and political problems are among the most important reasons for opposition. On the other hand, proponents of the production of GM foods enumerate significant advantages. Solving the problem of global hunger, improving the quality of food, and improving the economic situation of farmers are among the most important reasons for the proponents of the morality of the production of GM foods. In the present study, the reasons of the proponents of GM food production are examined and criticized through descriptive and analytical methods. Studies show that although the production of GM foods is associated with significant benefits, there are drawbacks to the opponents’ reasons, and the production of GM foods requires more research and experiments.
Machine summary:
حل مشکل گرسنگي جهاني، بالا رفتن کيفيت مواد غذايي و بهبود وضـعيت اقتصادي کشاورزان از مهم ترين دلايل موافقان اخلاقي بودن توليد غذاهاي اصلاح شده ژنتيکي است .
حل مشـکل گرسـنگي جهاني، بالا رفتن کيفيت مواد غذايي و بهبود وضـعيت اقتصـادي کشـاورزان از مهم ترين دلايل موافقان توليد غذاهاي اصـلاح شـده ژنتيکي اسـت .
٢. دلايل موافقان توليد غذاهاي اصلاح شده ژنتيکي موافقان براي اثبات اخلاقي بودن و هماهنگي توليد غذاهاي اصـلاح شـده ژنتيکي با اصـل سـودرسـاني به سـه دليل حل مشکل گرسنگي جهاني، بالا رفتن کيفيت مواد غذايي و بهبود وضعيت اقتصادي کشاورزان تمسک ميکنند.
در سـال ٢٠١٥ بيش از ١/٩٦ ميليارد هکتار گياه اصـلاح شـده ژنتيکي کشـت شـده اسـت و ١٨ ميليون کشـاورز اين گياهان را کاشـته اند که اين مطلب نشـان دهنده مزاياي بيشمار اين محصولات براي کشاورزان است (زکوي، و توحيد فر، ١٣٩٦، ص ٨٦).
موافقان با ارائه مطالعاتي که نشـان دهنده کاهش هزينه هاي توليد محصـولات کشـاورزي و افزايش بازده محصولات است ، بهترشـدن وضـعيت اقتصـادي کشاورزان را اثبات ميکنند؛ اما مخالفان اين ادعا را مردود ميدانند و معتقدند توليد غذاهاي اصـلاح شـده ژنتيکي به نابودي کشـاورزان کوچک و فقير منجرميشود.
به اعتقاد موافقان ، توليد غذاهاي اصـلاح شده ژنتيکي ميتواند با افزايش کميت و کيفيت غذا به حل اين مشکل کمک کند.
مطابق اين دو ٣٩ اشـکال توليد غذاهاي اصـلاح شـده ژنتيکي به بررسـيها و پژوهش هاي بيش تري احتياج دارد.
“The application of GMOs in agriculture and in food production for a better nutrition: two different scientific points of view”.
“The benefits and ethical issues behind using genetically modified organisms in agriculture”.