چکیده:
این پژوهش ، با هدف تحلیل عوامل مـدیریتی تاثیرگـذار بـر کیفیـت آمـوزش هـای متوسـطه کشاورزی به رشته تحریر در آمده است . روش این پژوهش توصیفی - همبستگی بوده اسـت . جامعـه آماری پژوهش را دانش آموزان مرکز آموزش کشاورزی حاجی آباد هرمزگان تشکیل دادند (٨٦ نفـر) و گردآوری داده ها از راه سرشماری کامل افراد به دست آمد. ابزار اصلی پـژوهش بـرای جمـع آوری داده ها، پرسشنامه محقق ساخته بود. اعتبار محتـوایی ابـزار پـژوهش ، بـا نظرخـواهی از تعـدادی از کارشناسان و متخصصان مربوطه مورد تایید قرار گرفت و برای تعیین پایایی پرسشنامه نیـز از روش آزمون مقدماتی استفاده شد که آلفای کرونباخ محاسبه شـده (٠٨٩=α) مبـین اعتبـار مناسـب آن برای گردآوری داده ها بود. تحلیل داده ها با استفاده از برنامه نرم افـزاری SPSS انجـام شـده اسـت . برای تحلیل داده ها از روش تحلیل عاملی اکتشافی بهره گرفته شد. براساس نتایج به دست آمـده از دیدگاه دانش آموزان ، تفویض مسئولیت و اختیار به کارکنان براساس تخصـص آنهـا، نظـم و برنامـه - ریزی، و نحوه برخورد و خوش اخلاقی مدیر سه اولویت اول اثرگذار بر کیفیت آموزش های متوسطه کشاورزی را تشکیل میدادند. صلاحیت حرفه ای، شور و مشورت ، مشارکت و ارتباطات ، قانونمنـدی، و حمایتی از عوامل مدیریتی تاثیرگذار بر کیفیت آموزش های متوسطه کشاورزی بودند که این پـنج عامل در مجموع ٦٦/٤١ درصد واریانس را تبیین کردند.
خلاصه ماشینی:
صلاحیت حرفه ای، شور و مشورت ، مشارکت و ارتباطات ، قانونمنـدی، و حمایتی از عوامل مدیریتی تاثیرگذار بر کیفیت آموزش های متوسطه کشاورزی بودند که این پـنج عامل در مجموع ٦٦/٤١ درصد واریانس را تبیین کردند.
کیفیت آموزش به مقدار توانایی یک نظام آموزشی در دستیابی به هدف های مورد پذیرش قرار گرفته برای یک نظام آموزشی با محوریت توسعه دانش و مهارت اشاره دارد & Heyneman) (٢٠٠٣ ,DeYoung.
(Khorshidi, 2006) اثربخشی و کارایی یک موسسه آموزشی بستگی مستقیم به مدیریت آن دارد و برای آن که یک موسسه آموزشی به اهداف خود برسد نیازمند مدیریتی با مهارت ها و قابلیت های لازم است (٢٠٠٥ ,Zamani &Lari ).
رتبه بندی متغیرهای تاثیرگذار بر کیفیت آموزش های متوسطه کشاورزی با استفاده از محاسبه میانگین انجام گرفت و برای دسته بندی و استخراج عوامل زیربنایی از روش تحلیل عاملی از نوع اکتشافی بهره گرفته شد.
جدول ٢- رتبه بندی متغیرهای مدیریتی تاثیرگذار بر کیفیت آموزش های متوسطه کشاورزی از دیدگاه پاسخگویان (به تصویر صفحه مراجعه شود.
این عامل با مقدار ویژه ٣/٣٥، به تنهایی تبیین کننده ١٧/٦٥ درصد واریانس کل است و شامل متغیرهای نظم و برنامه ریزی، علاقه مدیر به دانش آموزان و آموزشگران ، ارتباط صمیمانه مدیر با آموزشگران ، آشنایی با اصول و علم مدیریت ، نظارت بر اجرای صحیح مقررات در امور مدرسه ، و نحوه برخورد و خوش اخلاقی مدیر میباشد.
نتایج حاصل از تحلیل عاملی حاکی از آن بود که عامل صلاحیت حرفه ای مدیر از مهم ترین عوامل تاثیرگذار بر کیفیت آموزش های متوسطه کشاورزی میباشد.