چکیده:
تغذیه مناسب و به عبارتی حق برخورداری و دسترسی به غذای سالم و مناسب، از اساسیترین حقوق انسانهاست. بدون برخورداری از تغذیه مناسب، هیچ کس از موهبت سلامت برخوردار نخواهد بود. انسانی که سالم نیست، توانایی و کارآیی لازم را برای فعالیتهای روزمره ندارد. در دیدگاه گستردهتر، توسعه اقتصادی، اجتماعی و عمرانی در جامعهای که افراد آن سالم نیستند، اتفاق نخواهد افتاد. در این میان، توجه به تغذیه بانوان و دختران، به دلیل نیازهای جسمانی خاص آنها در دوران مختلف زندگی اهمیت ویژهای دارد. دختران امروز، مادران آینده هستند و در صورت توجه به نیازهای تغذیهای آنان در زمان حال، مادران سالمتر و در نتیجه، نسل سالمتر و کارآمدتری در آینده خواهیم داشت. براین اساس هدف پژوهش حاضر، تعیین عوامل جامعهشناختی مؤثر بر گرایشهای تغذیهای دختران میباشد. در این پژوهش از نظریههای ماری استوری، شاو، مک کوب، رایزمن، هربرت مید، چارلز هورتون کولی و ... استفاده شدهاست. روش: روش تحقیق حاضر، پیمایش از نوع توصیفی- همبستگی و ابزار اندازهگیری پرسشنامه بوده است. نمونه آماری بدستآمده توسط فرمول کوکران و به روش تصادفی چندمرحلهای (نسبتی مطبق)، 276 نفر میباشد. دادهها توسط spss مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت و برای آزمون روابط بین متغیرها، از آزمونهای r پیرسون، رگرسیون خطی و چندمتغیره استفاده شده است.یافتههایتحقیق: بر اساس نتایج تحقیق رسانه بیشترین تأثیر را بر گرایشهای تغذیهای دارد و عامل دوم نقش خانواده بوده است که این متغیرها به میزان 20 درصد گرایشهای تغذیهای را تبیین میکنند.
Good nutrition and access to safe and appropriate food are the most fundamental rights of human beings. Without the proper nutrition, no one will enjoy the blessings of health. Meanwhile, the Nutrition of Women and Girls are particularly important because they have special physical needs in different periods of life. On the other hand, girls today are the future mothers and considering their nutritional needs, the healthier mothers, the healthier and the more efficient generation we will have in the future. On this basis, the present thesis aim to determine the sociological factors affecting the eating attitudes of girls. In this study, theories of Mary Story, Jean Baudrillard, Neil Postmen, Shills, Daniel Lerner, Hayprt, Markvzeh, Rieszman, and Robert Merton & Lazarsefled, Cockerham, Herbert Mead and Charles Horton Cooley were used. The aim of this research is to determine the correlation of sociological factors (media, advertising, family, peers, socio-economic status of family) and eating attitudes among MA girl Students of medical faculty, urmia branch in 1388-89. The total number of female students was 977 and 276 students were selected by Kocran formula. Data were analyzed by SPSS and statistical tests of F, r-Pierson and multi _regression were used to acquire results. So results showed that of applied factors media had the highest effect on girls eating attitudes. Applied variables could explain 20%of eating attitudes.
خلاصه ماشینی:
"یافتههایتحقیق: بر اساس نتایج تحقیق رسانه بیشترین تأثیر را بر گرایشهای تغذیهای دارد و عامل دوم نقش خانواده بوده است که این متغیرها به میزان 20 درصد گرایشهای تغذیهای را تبیین میکنند.
تحقیق ماری استوری که دو رویکرد SCT و رویکرد اکولوژیک را ادغام کرده و عوامل فردی و درونی (عوامل روانشناختی و زیستی) و عوامل اجتماعی و بیرونی (خانواده،گروه همالان)، عوامل ساختاری ومحیط های فیزیکی (رستورانها، فروشگاههای غذایی) وعوامل ماکروسیستم و اجتماعی (رسانه، تبلیغات) مؤثر بر گرایشها و انتخابهای تغذیهای را مورد بررسی قرار داده است، گویای این واقعیت میباشد که داشتن گرایشهای تغذیهای مناسب در میان جوانان بسیارکم و فقط در حدود 26 درصد بوده است و این گروه بیشتر متمایل به مصرف غذاهای کمچرب بودهاند و بقیه بیشتر به غذاهای پرچرب و حذف وعده صبحانه متمایل بوده و میوه، سبزیجات، فیبر و لبنیات کمتر مصرف کرده و سالم بودن تغذیه فاکتور مهمی در انتخاب غذا نمیباشد.
ولیزاده و همکاران (1383) در پژوهش خود به این نتیجه رسیدند که در ایران به عنوان یکی از کشورهای در حال توسعه تعداد اعضای خانواده در خانوادههای پرجمعیت بر وضعیت تغذیه تأثیر دارد اما موقعیت اقتصادی- اجتماعی مانند تحصیلات والدین و شرایط اقتصادی خانواده با نمایه توده بدن رابطه ندارد زیرا تقسیمبندی استانداردی برای این پارامتر وجود ندارد.
شکل شماره (2): میزان عوامل اجتماعی مرتبط با گرایشهای تغذیهای دانشجویان مورد مطالعه آزمون فرضیه های اختصاصی با توجه به آزمونهای همبستگی انجام گرفته ملاحظه میشود از بین 4 فرضیه جدول ذیل، سه فرضیه با شدتهای مختلف تأیید گردیدند و فقط فرضیه سوم رد شد که در جدول شماره (3) نشان داده شده است."