چکیده:
هدف اصلی از این پژوهش تحلیل محتوای کتب درسی مقطع ابتدایی بر اساس الگوی صحیح مصرف غذایی است. در این پژوهش از روش تحلیل محتوا در کتب فارسی «بخوانیم»، علوم تجربی و هدیه های آسمان مقطع ابتدایی استفاده شده است. همچنین چگونگی وضعیت اطلاع رسانی کتب مذکور از نظر معرفی و شناسایی نسبت به مواد مغذی، گروه های غذایی اصلی در هرم راهنمای غذایی و راهنمای تغذیه روزانه کودکان دبستانی به عنوان سوال مطرح شده است. نتایج به دست آمده حـاکی از آن است که وضعیـت اطلاع رسـانی این کتب نسبت به مواد مغذی آب و کربوهیدرات ها، نسبت به دیگر مواد مغـذی از فراوانی بالاتری برخوردار بوده و به مواد مغـذی چربی ها، پروتئین ها، ویتامین ها و مواد معدنی توجه ناچیزی شده است. از تحلیل یافته های به دست آمده، چنین برمی آید که کمیت و کیفیت مناسب پیام ها، در کتاب علـوم تجربـی پایه سوم ابتدایـی نسبت به بقیه ی کتاب های درسی در اولویت می باشد
This thesis aims to study the content of the Junior High Schools textbooks in terms of the appropriate and healthy eating diet. The samples used in this study were school textbook "let's read", "empirical science", and "the heaven's gifts" which are taught at the Junior High Schools. These samples were analyzed using a content analysis procedure.The research question of the present thesis concerns the status of awareness-raising of these books in terms of their potential to raise awareness concerning introducing nutritional foods and the main nutritional groups based on the food pyramid and the daily eating guidelines at elementary schools. The results of the study show that the frequency of awareness-raising cases about the nutrients in water and carbohydrates is higher compared to other nutrients and that the nutrients in different types of fat, proteins, vitamins, and minerals have been neglected. The findings of the study indicate that the quality and quantity of information have been prioritized in empirical science book of Grade 3 compared to the textbooks.