چکیده:
مقدمه : گیاه زعفران گیاهی دارویی حاوی ترکیبات آنتیاکسیدان میباشد. مطالعه حاضر به علت استفاده از این خاصیت گیاه و همچنین نیاز جامعه به درمان و پیشگیری ضایعات شناختی که به دلیل افزایش استرس اکسیداتیو متعاقب ضایعات ایسکمیک مغز و بیماریهای قلبی-عروقی رخ میدهد، انجام شد. مواد و روش ها: در این مطالعه موش های صحرایی نر سفید به دو گروه آزمون و کنترل تقسیم شده و در گروه آزمون تجویز روزانه ی عصـاره ی زعفـران به مدت هفت روز صورت گرفت . گروه دیگر در همین مدت زمان سالین نرمال دریافت کرد. سپس با انجام عمل جراحی دو رگ (بسـتن عـروق کاروتیـد مشترک) بر روی نیمی از نمونه های هر گروه ، ضایعه کاهش جریان خون مغزی (هایپوپرفیوژن ) در آنها ایجاد شد. سپس مجددا به مدت ٤ روز پیاپی بعـد از عمل جراحی تمامی موش های گروه آزمون عصاره زعفران را دریافت نموده ، در پایان همه موش ها با آزمون رفتاری ماز آبی موریس مورد ارزیابی قـرار گرفتند. نتایج : آنالیز آزمون رفتاری ماز آبی موریس تفاوت معنیداری را میان گروه جراحی شده که دارو دریافت کرده بودند و گروه کنترل (جراحی شده بدون دریافت دارو) نشان داد. به عبارت دیگر عصاره زعفران اختلالات یادگیری ناشی از هایپوپرفیوژن مغزی را به طور معنیداری کاهش داد. نتیجه گیری: نتایج این مطالعه حاکی از آن است که عصاره زعفران میتواند اختلالات یادگیری ناشی از کاهش خون رسانی مغزی، کـه متعاقـب ایجـاد استرس اکسیداتیو و تخریب هیپوکمپ در موش های صحرایی رخ میدهد را کاهش دهد.
Introduction: Current study was conducted because of a social demand to treat and prevent rising cognitive damages following oxidative stress occur due to several reasons including reduced blood supply to the brain following cerebral ischemic lesions and cardiovascular diseases. Methods: In present study male albino rats were divided into test and control groups. In the test group saffron extract was administered daily for seven days and the other group received normal saline at the same time. Then by performing surgery, in one half of rats in each group, two common carotid arteries were ligated. The ligation reduced blood flow and made lesion in the brain. After surgery, all rats in the test group, were retaken medication for 4 days followed by assessment using behavioral morris water maze task. Results: Test analysis showed there was a significant difference between treated and control group. Moreover, saffron extract attenuated brain hypoperfusion induced learning disorder. Conclusion: The results of this study showed that saffron extract treatments decreased rat cognitive defects caused by reduced brain blood flow following appearance of free oxygen radicals and oxidative damage in hippocampus area.
خلاصه ماشینی:
"در روزهای سوم به بعد پس از شروع آزمون (یا روز ششم به بعد پس از جراحی)، نتایج حاصله نشان نمودار ٢- اثرات عصاره زعفران بر اختلالات یادگیری ناشی از هایپوپرفیوژن داد که هایپوپرفیوژن مغزی میتواند باعث افزایش معنیدار زمان تأخیر مغزی در ارزیابی مسافت طی شده تا یافتن سکوی فرار در چهار گروه مورد در یافتن سکوی فرار (مجموع زمان تأخیر چهار ربع استخر) نسبت به مطالعه گروه هایی گردد که تحت عمل جراحی بدون ایجاد هایپوپرفیوژن قرار هایپوپرفیوژن مداوم تجربی مغز تغییری در سرعت شنای موش ها گرفته بودند.
تحقیقات ما این که مغز به میزان زیادی به اکسیداسیون توسط گروه های فعال نشان داد که استفاده از عصاره زعفران در پیشگیری از ضایعات و اکسیژن حساس است به خوبی شناخته شده و این حساسیت به علت تخریب حافظه و یادگیری فضایی در موش اثر مثبت داشته و این وابستگی مغز به متابولیسم هوازی، میزان بالای چربیهای غیر اشباع بهبود به موازات خواص آنتیاکسیدان این گیاه میباشد.
خلاصه ، ما مشخص کردیم که گیاه زعفران به طور مشخصی نقایص رادیکال های آزاد در تخریب و مرگ نورون ها مشارکت میکنند و شناختی و تغییرات یادگیری ایجاد شده توسط هاپیوپرفیوژن مغزی در به طور مشخص در آسیب زایی بیماریهای نورودژنراتیو مانند آلزایمر و موش را بهبود میبخشد و این اثر مرتبط با حداقل ، فعالیت دمانس عروقی نقش دارد."