چکیده:
بخش کشاورزی در اکثر کشورهای جهان سوم به تنهایی نمیتواند فرصتهای اشتغال و منابع درآمدی کافی برای رفع تمامی نیازهای مناطق روستایی را تأمین نماید، از این رو، کارآفرینی بخش غیرکشاورزی را میتوان راهبرد مناسبی برای ارتقاء اشتغال و درآمد و ثروت آفرینی روستایی دانست. شکلگیری و توسعه فعالیتهای کارآفرینانه در بخش کشاورزی، میتواند نقش اساسی در توسعه پایدار روستایی ایفا کند. بنابراین در این تحقیق سعی شدهتا نقش فعالیتهای کارآفرینانه غیرزراعی در کیفیت زندگی روستاییان بخش شاندیز مورد بررسی قرار گیرد. پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی و توسعه ایو به لحاظ روش انجام تحقیق، توصیفی-تحلیلی میباشد. جامعه آماری تحقیق، 6 روستای بخش شاندیز از دو دهستان شاندیز و ابرده بوده است که دارای بیشترین فعالیتهای غیرزراعی میباشند. تعداد خانوار روستاهای مورد مطالعه 3776 میباشد که با توجه به فرمول کوکران حجم نمونهی به دست آمده معادل 249 خانوار است. در نهایت اطلاعات استخراج شده از پرسشنامه، با استفاده از آزمونهای همبستگی پیرسون و اسپیرمن، آزمون کی دو گروه مستقل و رگرسیون گام به گام تجزیه و تحلیل شده است. نتایج بهدست آمده نشان میدهد که در مجموع، کارآفرینی فعالیتهای غیرکشاورزی تأثیرات مثبت و معناداری رادر مؤلفههای هر سه بعد اقتصادی (مؤلفه کیفیت تولید بیشترین تأثیرگذاری با ضریب بتای 308/0)، اجتماعی (دسترسی با ضریب بتای 194/0) و محیطی (تغییر کاربری اراضی زراعی مرغوب با ضریب بتای 186/0) کیفیت زندگی دارد. بنابراین، فعالیتهای کارآفرینی انجام شده در منطقه در بین نمونههای مورد مطالعه منجر به تغییر کیفیت زندگی روستاییان شده است.
Rural areas face various challenges in Iran; one of the most important challenges isb economic weakness. Since entrepreneurship can remove many major challenges (such as unemployment, low level of income, lack of economic diversification) in rural areas and it can affect other aspects of rural life positively, entrepreneurship and job creation are the most important plans and strategies for rural improvement to resolve economic challenges. Entrepreneurship in village leads to job creation, increase in income, wealth creation, improvement of quality of life and it is also helpful for local people participating in economic activities. The agriculture section in most third world countries cannot provide enough job opportunities and income to meet the needs of rural areas with high population density as a result of low level of productivity of land and labor, so non-farm entrepreneurship is considered as the suitable strategy to improve job creation and increase rural income. Promoting diversification of economic activities in rural areas especially in non-farm section leads to a profound impact on the creation of entrepreneurial thinking in rural areas; Since for landless people or those who own a small size of land, earning farming income and this amount of income does not meet their needs, non-farm entrepreneurship and as a result diversification of non-farm economy (or related to farm economy) can create job and income for them. Undoubtedly, job creation in non-farm section prevents labor force as the major economic capital from exiting the villages which is the main reason of rural-to-urban migration growth and many socio-economic problems. Based on this fact, this study aims to analyze the importance of non-farm entrepreneurshipb in improving the quality of life in villages of Shandiz area and also to determine that in which dimensions and aspects of rural life considered by entrepreneurs in their plans, the farm based entrepreneurship activities have the most impacts. The research questions include "how much farm based entrepreneurship activities could improve the quality of life in the villages in economic, social and environmental dimensions?" and "in which dimensions do entrepreneurship activities have the most impacts?