چکیده:
استرپتوکوکوزیس از بیماریهای مهم و اقتصادی در صنعت آبزی پروری بهویژه برای ماهی قزلآلای رنگینکمان است و سالانه خسارات فراوانی را به این صنعت وارد میکند. از سوی دیگر این بیماری یکی از بیماریهای مشترک بین ماهیان و انسان میباشد که موجب بیماری و تلفات انسانی در بین مصرفکنندگان ماهیان آلوده میشود. در این مطالعه وضعیت آلودگی ماهیان قزلآلای پرورشی به استرپتوکوکوس اینیایی (Streptococcus iniae) و لاکتوکوکوس گارویه (Lactococcus garvieae) عامل بیماری در پنج میدان عرضه ماهی مورد بررسی قرار گرفت. برای این منظور نمونههای ماهیان با علایم ظاهری غیرطبیعی از برخی بازارهای فروش ماهی در شهرهای تهران و کرج خریداری و آزمونهای میکروبی بر روی آنها انجام گرفت. پس از رنگآمیزی گرم و مشاهده کوکسیهای گرم مثبت، گونههای باکتریایی با انجام آزمایشات بیوشیمیایی و PCR شناسایی شدند. طبق نتایج بهدست آمده، از مجموع 64 ماهی مورد مطالعه، 36 مورد (23/56%) مبتلا به این دو باکتری بیماریزا بوده که از این میزان در 21 (8/32%) مورد استرپتوکوکوس اینیایی و در 15 (43/23%) مورد لاکتوکوکوس گارویه جداسازی گردید. بیشترین و کمترین میزان فراوانی ابتلا به استرپتوکوکوس اینیایی بهترتیب در کرج (62/15%) و کهریزک (0%) مشاهده شد. بیشترین و کمترین میزان فراوانی ابتلا به لاکتوکوکوس گارویه نیز بهترتیب مربوط به کرج و شهریار (81/7%) و میدان نبی (56/1%) بود. نتیجه این مطالعه حاکی از میزان بالای آلودگی ماهیان عرضه شده به استرپتوکوکوزیس و لاکتوکوکوزیس میباشد و لذا نیازمند مطالعه بیشتر در این زمینه است
Streptococcosis is one of the economically important diseases in the aquaculture industry particularly in rainbow trout aquaculture causing remarkable annual losses. Streptococcosis is known as a zoonotic disease causing morbidity and mortality in some consumers. In this study the status of farmed rainbow trout contamination with Streptococcus iniae and Lactococcus garvieae was assessed. For this reason، during summer months، 64 apparently diseased trout were sampled from fish markets of Tehran and Karaj. Gram staining was performed on grown colonies and then gram-positive cocci were further characterized using biochemical and PCR assays. The obtained results showed that 56.23% (36 samples) of the samples were infected with the both bacterial pathogens. The prevalence of S. iniae and L. garvieae were 32.8 % (21 samples) and 23.43% (15 samples)، respectively. The highest and lowest prevalence rate of S. iniae was observed in the samples of Karaj (15.62%) and Kahrizak (0%) markets، respectively. In the case of L. garvieae، the highest and lowest rates were obtained in Karaj/Kahrizak (7.81%) and Meidan-Nabi (1.56%) markets، respectively. The results revealed that in some markets، the prevalence of streptococcosis and lactococcusis in cultured rainbow were relatively high. Therefore، it is necessary to conduct further trials.
خلاصه ماشینی:
"در این مطالعه وضعیت آلودگی ماهیان قزلآلای پرورشی به استرپتوکوکوس اینیایی (Streptococcus iniae) و لاکتوکوکوس گارویه (Lactococcus garvieae) عامل بیماری در پنج میدان عرضه ماهی مورد بررسی قرار گرفت.
از عوامل مولد استرپتوکوکوزیس (لاکتوکوکوزیس) در آبزیان میتوان به گونههای استرپتوکوکوس اینیایی (Streptococcus iniae)، استرپتوکوکوس پارااوبریس، استرپتوکوکوس فکالیس، استرپتوکوکوس آگالاکتیه، استرپتوکوکوس دیسگالاکتیه، لاکتوکوکوس گارویه و لاکتوکوکوس لاکتیس (Lactococcus garvieae) اشاره نمود که تمامی این باکتری قادر به ایجاد عفونت در انسانی میباشند.
علاوه بر این از دیدگاه بهداشت مواد غذایی ماهیان عرضه شده به بازار میبایست از بیماری مذکور کاملا عاری از این قبیل عوامل باکتریایی باشند، بهویژه اینکه دوز عفونی این باکتریها در انسان مشخص نیست، اما نتایج گزارشات بیانگر این موضوع است که عفونت با کمترین تعداد سلول باکتریایی ایجاد میشود (Dodson et al.
با توجه به بروز بیماری در ماهیان پرورشی و مشاهده موارد عرضه ماهیان با علایم کوری و سیاه شدن پوست بدن- که از علایم متداول بیماری است- به بازارهای ماهیفروشی، احتمال عرضه چنین ماهیانی به بازار وجود دارد، لذا هدف از این مطالعه ارزیابی میزان احتمالی موارد ماهیان بیمار عرضه شده به برخی بازارهای عرضه ماهی در شهرهای تهران و کرج میباشد.
جدول (3)- درصد فراوانی نسبی موارد مثبت ماهیان مبتلا به گونههای استرپتوکوکوس اینیایی و لاکتوکوکوس گارویه در میادین عرضه ماهی محل نمونهگیری فراوانی نسبی (%) استرپتوکوکوس اینیایی لاکتوکوکوس گارویه کل کرج 62/15 81/7 43/23 شهریار 25/6 12/3 37/9 میدان نبی 12/3 56/1 68/4 قزل قلعه 81/7 12/3 93/10 کهریزک 0 81/7 81/7 جمع 8/32 43/23 23/56 بحث و نتیجهگیری افزایش روزافزون جمعیت جهانی موجب نگرانیهای زیادی برای تأمین مواد غذایی با کمیت و کیفیت لازم شده است."