چکیده:
سابقه و هدف: ایمنی غذایی اصطلاحی است که انسانها دریافت واحدی از آن ندارند. یکی از عوامل برجسته و اثر گذار در مفهوم ایمنی غذایی، آموزه های دینی است. هدف از این مطالعه، شناسایی مفهوم ایمنی غذا در متون اسلامی میباشد.مواد و روش ها: پژوهش حاضر مبتنی بر روش تحلیلی اسنادی و مفهومی است. در این راستا، با مراجعه به بانکهای اطلاعاتی ملی و بین المللی جستجوهای لازم جهت گردآوری اطلاعات صورت گرفت. در نهایت مطالب گردآوری شده با توجه به اهداف و سوالات پژوهش، مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.یافته ها: یافتهها نشان میدهد که تفکر آیهای به غذا، باورمندی به رازقیت الهی، برخورداری از نیت الهی در مصرف، ادای حقوق نیازمندان به هنگام مصرف، تمیز نگداشتن غذا، استفاده از غذاهای متنوع، التزام به غذای حلال و پرهیز از غذای حرام از مهمترین راهبردهای نگرشی و رفتاری ایمنی بخش غذایی با نگاه اسلامی میباشد. دستیابی به ایمنی غذا در آموزه اسلامی مبتنی بر پیشایندهایی از قبیل پذیرش آموزههای دینی به عنوان منبع الهام ایمنی تغذیه و نیز اصالت دادن به سلامت روح در ایمنی تغذیه میباشد. علاوه بر این از مهمترین نتایج التزام به راهبردهای نگرشی و رفتاری ایمنی غذایی، کرامت جسمی و روحی شمرده میشود.نتیجه گیری: با توجه به یافتهها، شایسته است سیاستگذاران سلامت در تامین بعد معنوی سلامت، به آموزههای معنوی اسلام در خصوص ایمنی غذا توجه کنند تا سلامت همه جانبه حاصل گردد.
Introduction: Quality of life is one of the most important phenomena in the health, and identifying the factors can help to improve the quality of life, so the aim of this study was to investigate the role of spiritual health in prediction of the quality of life in students.
Methods: This study is descriptive–correlational , The population of this study was all students of Razi University of Kermanshah in academic year of 2014 &2015. The sample was 100 students selected using cluster sampling method. Measurement tools included spiritual health questionnaire, quality of life questionnaire and also demographic information of students. Data were analyzed to descriptive statistics, inferential statistics such as Pearson correlation and multiple regression analysis, independent t-test, SPSS-19 used.
Findings: Results showed that there was a significant positive correlation between spiritual health and quality of life in students(r=0/244). There was a significant relationship between quality of life and spiritual health dimensions such as existential (r=0/199) and religious dimensions(r=0/225). Spiritual health can predict 15.3% of the variance in quality of life (P<0/001). There was no significant difference between boys and girls in variables of quality of life and spiritual health. The results showed that most students were in middle-class of spiritual health
Conclusion: Conclusion: Considering the relationship between the variables, it is better to provide the training packages in the form of classes and workshops about the increasing spiritual health in order to enhance the quality of life of students by universities' authorities
خلاصه ماشینی:
"یافته ها: یافتهها نشان میدهد که تفکر آیهای به غذا، باورمندی به رازقیت الهی، برخورداری از نیت الهی در مصرف، ادای حقوق نیازمندان به هنگام مصرف، تمیز نگداشتن غذا، استفاده از غذاهای متنوع، التزام به غذای حلال و پرهیز از غذای حرام از مهمترین راهبردهای نگرشی و رفتاری ایمنی بخش غذایی با نگاه اسلامی میباشد.
با توجه به تاثیر آموزههای قرآن و حدیت بر فهم و برداشت مسلمانان در تعریف ایمنی غذا و نیز نظر به اهمیت تدوین پروتکلهای ایمنی غذایی مبتنی بر فرهنگها و باورهای بومی اسلامی در تحقق سلامت عمومی، نویسندگان مقاله بر آن شدند تا با مطالعه در آیات و روایات اسلامی و نیز آرای متفکران اسلامی، راهبردهای ایمنی بخش در تغذیه را بر اساس متون اسلامی مورد شناسایی قرار دهند.
یافتهها نشان میدهد که باورمندی و نگرش به غذا به عنوان آیهای از خداوند، اعتقاد به رازقیت الهی، برخورداری از نیت الهی در مصرف، ادای حقوق نیازمندان به هنگام مصرف، تمیز نگهداشتن غذا، استفاده از غذاهای متنوع، اعتدال در مصرف و نیز التزام به حلال و پرهیز از حرام از مهمترین راهبردهای نگرش و رفتاری ایمنی بخش غذایی با نگاه اسلامی میباشد.
The purpose of this study was to identify the concept of food safety in Islamic sources.
Conclusion: In addition, attaining food safety in Islamic teachings is based on some prerequisites such as acceptance of religious teachings for a source of nourishment safety and also giving priority to soul health regarding this issue."