چکیده:
شیر یکی از مهم ترین مواد غذایی پروتئینی است که نقش اساسی در امنیت غذایی دارد. از
طرف دیگر، اهمیت این محصول در زمینة ایجاد اشتغال نیز همواره مطرح بوده است به
گونه ای که هم اکنون تولید شیر یکی از فعالیت های عمده در بخش کشاورزی محسوب
می شود. مطالعة حاضر به بررسی شاخص بهره وری گاو شیری و همچنین تعیین حدود استفادة
بهینه از نهاده های تولیدی در دامداری صنعتی در واحد تولید شیر موسسة کنبیست آستان قدس
رضوی می پردازد. بر اساس نتایج این مطالعه، میزان بهره وری هر گاو شیری در این واحد
۱ است که نشان دهندة بالا بودن سطح بهره وری تولید شیر گاوهای این واحد / تولیدی ۴۰
می باشد. همچنین پس از برآورد تابع تولید شیر مشخص شد که میزان استفاده از یونجة
خشک، ذرت علوفه ای، تفالة خشک، ذرت دانه ای و جو در ناحیة دوم (ناحیة اقتصادی تولید)،
میزان استفاده از ملاس در ناحیة اول (ناحیة غیراقتصادی تولید)، و میزان استفاده از سبوس و
نیز تعداد گاوهای شیری موجود در این واحد تولیدی در ناحیة سوم (ناحیة غیراقتصادی) قرار
دارد
Known as one of the most important protein nutrients، milk plays a key role in food security. In addition، it has always been focused as an employment-generating product، so that the milk production is currently assumed a main activity in agriculture sector. This study reviews productivity index of dairy cow and determines extents of optimal input uses in Kenebist industrial animal husbandry unit. According to the results، this unit shows a productivity rate of 1.40 for each dairy cow، indicating a high level of productivity. Furthermore، having estimated a function of the milk production، it was consequently realized that alfalfa، silage corn، pulp sugar beet، grain corn، and barley are placed in second area (economic area of production)، molasses in first area (non-economic area) of production، and bran consumption، as well as the number of existing dairy cows in the unit in third (non-economic) area.
خلاصه ماشینی:
"شادپرور و چیذری در بررسی اثر عوامل نظام تولید بر شاخص بهره وری گاو شیری با توجه به درآمد و هزینه های دو واحد صنعتی پرورش گاو شیری هولشتاین و با استفاده از روش های اقتصاد مهندسی ، تأثیر تغییر هر یک از پارامترهای مدل یعنی قیمت مادة خشک علوفه ، قیمت مادة خشک کنستانتره ، هزینة غذا، هزینة غیرغذا، میانگین تولید شیر، طول عمر گله ، قیمت پایة شیر به نرخ دولتی و اضافه پرداخت به ازای درصد چربی اضافی را بر روی معیار بهره وری مطالعه کردند.
بررسی عوامل مؤثر بر شاخص بهره وری گاو شیری با استفاده از روش اقتصاد مهندسی ، اثر تغییر در هر یک از پارامترهای معادلة ۷، یعنی قیمت یک کیلوگرم از مادة غذایی ، هزینه های غذایی ، هزینه های غیرغذایی ، میانگین تولید شیر، طول عمر گله ، درصد زایش مفید، قیمت پایة شیر به نرخ دولتی و اضافه پرداخت به ازای هر درصد چربی اضافی ، بر شاخص بهره وری گاو بررسی شد."