چکیده:
کلاژن جزء اصلی اکثر بافت های پیوندی است و تقریبا ٢٥ در صد پروتئین های پستانداران را تشکیل می دهد. این پروتئین برای تمام حیوانات پرسلولی یک شبکه خارج سلولی تشکیل می دهد و تقریبا در همة بافت های حیوانی وجود دارد. در واقع ماده ای پروتئینی است که دارای کاربردهای فروانی در زمینه داروسازی، پزشکی، مواد آرایشی و بهداشتی و صنایع غذایی است. باتوجه به اهمیت کلاژن در صنایع مختلف و با توجه به توانایی استخراج این پروتئین بسیار ارزشمند از حیواناتی از جمله ماهی، گاو، اسب، خوک و پرندگان و همچنین هزینة بسیار گران واردات کلاژن و با توجه به وجود منابع با ارزشی در کشور بر آن شدیم تا در ابتدا ارزش این پروتئین و همچنین چند روش تولید کلاژن از منابع حیوانی را در این تحقیق بیان کنیم.
خلاصه ماشینی:
. [7] -collagen -Triple helical structure / شکل 1: ساختار شیمیایی کلاژن (برای توضیح به متن مراجعه شود) سنتز کلاژن: کلاژن در ابتدا به صورت پیش ساز پلی پپتیدی بزرگتر به نام پروکلاژن سنتز می شود (هارپر) زنجیره های Prepro-COL1A1 و prepro COL1A2 بر روى ريبوزو مهاى شبکه ی اندوپلاسمى ساخته شدهاند، پس از ترجمه، پلى پپتيدى pro-α1(I)و pro-α2(I)وارد شبکه ی اندوپلاسمی شده، و درآنجا زيرواحدهاى پرولين و لايزين آنها براى ايجاد هيدروكسى پرولين و هيدروكسى لايزين، هيدروكسيله شده این امربه زنجیره های pro-α1اجازه می دهد تا با ساير زنجيرها باند هيدروژنى تشكيل داده و ساختار هليكس سه تایی پروكلاژن را باند هيدروژنى تشكيل و ساختار هليكس سه تایی پروكلاژن را تشکیل دهند.
پیش از تخمیر کشت باکتریایی از همه 4 فلاسک به یک تخمیر کننده 6 لیتری منتقل می شود که حاوی 4 لیتر محیط کشت غذایی است و در دمای 37 درجه سانتیگراد به مدت 24 ساعت اجازه رشد می یابد جهت شرایط رشد باکتریایی، سرعت هم زن و هوا دهی بر روی به ترتیب 450rpm و 3vm تنظیم می گردد.
کلاژن پرنده ای بخصوص کلاژن نوع 1 سریعا بوسیله حل کردن بافت های تخمیر شده در محلول آبی 3%w/v حاوی نیم مول استیک اسید PH3 و پپسین یک درصد (w/w) با تکان دادن آهسته در دمای 4 درجه سانتیگراد به مدت 48 ساعت استخراج می گردد.
بافت های غیر محلول و اضافات متعاقبا به وسیله سانتریفیوژ در 5000×g برای 50 دقیقه خارج می گردد سوپرناتنت سپس جدا گشته و با 5 مول NacL به ارامی مخلوط شده و بدون تغییر در دمای 4 درجه سانتی گراد در طول شب کشت داده می شود.