چکیده:
امروزه کاربرد آنزیم ها و ضد باکتری ها روی الیاف پروتئینی جهت محافظت منسوجات در برابر میکروب ها و جلوگیری از ایجاد لکه، تغییر رنگ و افزایش زمان نگهداری فرش های ابریشمی در موزه ها مورد توجه قرار گرفته است. این تحقیق با هدف بررسی تاثیر آنزیم پروتئاز و نانو نقره روی نخ ابریشمی انجام شده است. نخ ابریشمی دولا با نمرهtex 140 (به عنوان خامه فرش) با آنزیم پروتئاز و مقادیر مختلف نانو نقره در شرایط متفاوت عمل شده و خواص ضد میکروبی آنها در مجاور دو نوع باکتری E.coli و S.aureos بررسی و مقایسه شده است. همچنین برخی خصوصیات نخ ابریشمی عمل شده شامل کاهش وزن، شاخص سفیدی و خصوصیات رنگی در تصاویر میکروسکوپ الکترونی بررسی شده است. به کارگیری نانو نقره به تنهایی خاصیت ضد میکروب عالی با غلظت های متفاوت میکروب را نشان داده ولی سبب کاهش سفیدی نخ ابریشمی شده است. در حالی که با به کارگیری 2% پروتئاز، خاصیت ضد باکتری و سفیدی نخ ابریشمی افزایش یافته است. بر این اساس کاربرد هم زمان پروتئاز و ppm30 نانو نقره روی نخ ابریشمی سبب ایجاد ویژگی ضد باکتری عالی (100%) شده است.
Today، the use of enzymes and antibacterial protein fibers is greatly favored by researchers to protect textile against microbial attacks، spots، discoloration and to increase shelf life of silk carpets in museums. This study investigates the effect of protease and nanosilver on silk yarn. Silk yarn with 140 Tex as a carpet pile treated with protease and nanosilver in different conditions and their antimicrobial properties against two bacteria، i.e. Escherichia coli and Staphylococcus aureus was studied and compared. Also، some characteristics of products including weight loss، whiteness index and color indices، have been investigated in SEM images. Using nanosilver alone showed excellent antimicrobial properties against microbes with different concentrations while reduced the whiteness of silk yarn. However، using 2% protease led to enhanced antibacterial properties، and whiteness. On these bases، concurrent use of protease and 30 ppm of nanosilver produced silk yarn with excellent antibacterial properties i.e. 100% bacterial reduction.