چکیده:
یکی از سنتهای حسنه در اسلام، ازدواج است. برپایی مراسم ازدواج در میان مردم دارای آدابی است که از جمله آنها میتوان به ولیمهدادن اشاره کرد. به غذایی که در عروسی به مردم داده میشود، ولیمه اطلاق شده است. دین اسلام برای اینکه جشنهای عروسی، با شکوه بیشتر برگزار شود، به ولیمهدادن- در کنار سایر آداب عروسی- سفارش کرده است. ولیمهدادن از موضوعات مورد ابتلای جامعه بوده و افراط و تفریطهای صورتگرفته در آن، به انجام تحقیق درباره این موضوع، ضرورت میبخشد. هدف نوشتار حاضر، بیان آداب ولیمهدادن از دیدگاه معصومان علیهم السلام است. این مقاله برای نخستینبار، ولیمه را از دیدگاه اهلبیت علیهم السلام بررسی کرده و در سه فصل: مفاهیم و کلیات، آداب مربوط به مهمان و آداب مربوط به میزبان، نگاشته شده است.
خلاصه ماشینی:
"پیشینۀ موضوع، بهلحاظ تاریخی به زمان معصومان؟عهم؟برمیگردد که در احادبث پیامبر اکرم؟صل؟ و امامان؟عهم؟، این موضوع بهچشم میخورد و پس از آن، فقهاء در لابهلای کتابهای فقهی خود به این موضوع پرداختهاند؛ اما کتاب یا مقالهای که این موضوع را همراه با جوانب آن، بهطور مستقل بررسی کند، یافت نشده؛ بلکه تنها در برخی از سایتها مطالبی بهصورت غیرمنسجم دربارۀ ولیمه ذکر شده است.
6 شهید ثانی نیز در مسالک الافهام چنین آورده است: «ولیمه» غذایی است که در عروسی داده میشود و برخی آن را برای سایر اطعامهای وقت شادی مانند: خانهدارشدن، حجرفتن و غیره نیز اطلاق کردهاند؛ اما استفادۀ این کلمه در معنای اول یعنی طعام عروسی مشهورتر است.
2 معاویة بن عمار در حدیثی از امام صادق؟ع؟ چنین نقل کرده است: شخصی به آن حضرت عرض کرد، ما در غذای عروسی بویی را استشمام میکنیم که در سایر غذاها آن بو را نمییابیم، حضرت فرمودند: هرگاه در یک عروسی، شتر یا گاو یا گوسفندی سر بریده شود، خداوند فرشتهای را که مقداری مشک بهشتی بههمراه اوست، میفرستد تا غذای آنها را خوشبو سازد؛ پس آن بویی که استشمام میشود بخاطر این است.
7. جامع عباسی و تکمیل آن، محمد بن حسین عاملی و نظام بن حسین ساوجی، تحقیق: محققان دفتر انتشارات اسلامی، قم: دفتر انتشارات اسلامی وابسته به جامعۀ مدرسین حوزۀ علمیۀ قم، اول، 1429ق.
8. جواهر الکلام فی شرح شرائع الإسلام، محمد حسن نجفی، تحقیق: عباس قوچانی و علی آخوندی، بیروت: دار إحیاء التراث العربی، هفتم، بیتا."