چکیده:
هدف این تحقیق بررسی عوامل موثر بر گرایش به کارآفرینی جمعی در تعاونی های تولید کشاورزی است. این تحقیق کاربردی با استفاده از روش تحقیق پیمایشی انجام شد. جامعه آماری تحقیق شامل اعضای 191 تعاونی تولید کشاورزی شهرستان قائم شهر بود. از این بین، فقط 45 تعاونی با مجموع 327 عضو در زمان تحقیق فعال بودند (N= 327). برای تعیین حجم نمونه تحقیق از فرمول کوکران استفاده شد. بر این اساس، حجم نمونه حدود 141 به دست آمد. پاسخگویان با استفاده از روش نمونه گیری چندمرحله ای انتخاب شدند. برای جمع آوری داده های مورد نیاز از یک پرسش نامه محقق ساخت استفاده شد. روایی پرسش نامه تحقیق بر مبنای دیدگاه متخصصان و پایایی آن بر اساس محاسبه ضریب آلفای کرونباخ برای متغیرهای شاخص گرایش به کارآفرینی جمعی برابر 86/0 و سرمایه اجتماعی معادل 79/0 به دست آمد و تایید شد. از روش تحلیل مسیر برای شناخت آثار مستقیم و غیرمستقیم متغیرهای مستقل بر متغیر وابسته نهایی گرایش به کارآفرینی جمعی استفاده شد. نتایج نشان داد 9/25 درصد و 5/13 درصد پاسخگویان به ترتیب گرایش زیاد و خیلی زیادی به کارآفرینی جمعی دارند. نتایج تحلیل مسیر نمایان ساخت بیشترین تاثیر مثبت بر متغیر کارآفرینی جمعی مربوط به متغیرهای مستقل سرمایه اجتماعی (69/0)، عضویت در اتحادیه (46/0)، داشتن مشاور (45/0)، تولید با تمام ظرفیت (38/0)، تعداد اعضای کنونی (25/0)، انجام تغییرات بنیادی در تعاونی (24/0)، تعداد اعضای خانواده عضو تعاونی (14/0)، سرمایه اولیه تعاونی (14/0) و شرکت اعضا در مجامع (08/0) است.
This research aimed to investigate influencingfactors ontendency to collective entrepreneurship in agricultural production cooperatives. This applied research was conducted by survey method. The statistical population of this research included all members of agricultural production cooperatives in the Ghaemshahr Township (N=327). Using Cochran formula، Sample size was determined (n=141). The sample was selected by multi-stage sampling technique. Data were collected through a researcher-made questionnaire. Validity of research questionnaire was verified based on the view of experts and its reliability was confirmed based on the calculated Cronbach's alpha coefficient (α=0/86 and 0/79 for variable Tendency to Collective Entrepreneurship and Social Capital index، respectively). The path analysis was used to identify the direct and indirect effect of the independent variables on the two final dependent variables، including Tendency to Collective Entrepreneurship (TCE) and Social Capital. Results of research showed that 25.9 and 13.5 % of the respondents had high and very high TCE in the cooperative، respectively. The result of path analysis showed that TCE positively influenced by some independent variables، including social capital (0.69)، membership in cooperative union (0.46)، using a consultant (0.45)، full exploitation of production capacity (0.38)، current number of cooperative members (0.25)، fostering essential changes in the cooperative (0.24)، number of family members of the cooperative (0.14)، initial capital of the Cooperative (0.14) and member participation in cooperative forums (0.80).
خلاصه ماشینی:
نتایج تحلیل مسیر نمایان ساخت بیشترین تأثیر مثبت بر متغیر کارآفرینی جمعی مربوط به متغیرهای مستقل سرمایة اجتماعی (٠/٦٩)، عضویت در اتحادیه (٠/٤٦)، داشتن مشاور (٠/٤٥)، تولید با تمام ظرفیت (٠/٣٨)، تعداد اعضای کنونی (٠/٢٥)، انجام تغییرات بنیادی در تعاونی (٠/٢٤)، تعداد اعضای خانوادة عضو تعاونی (٠/١٤)، سرمایة اولیه تعاونی (٠/١٤) و شرکت اعضا در مجامع (٠/٠٨) است .
نتایج رابطه بین متغیرهای مستقل مورد مطالعه و گرایش به کارآفرینی جمعی متغیرها مقدار ضریب سطح معنی داری نوع ضریب سرمایه اجتماعی 0/786** ٠/٠٠٠ پیرسون سابقه مدیر عامل در تعاونی **٠/٢٦٢ ٠/٠٠٢ پیرسون شرکت اعضا در مجامع **٠/٧٥١ ٠/٠٠٣ فی و کرامر تعداد اعضای خانواده عضو تعاونی 0/212* ٠/٠١١ پیرسون سابقه تأسیس تعاونی 0/126 ٠/١٣٢ پیرسون تعداد اعضای کنونی تعاونی *٠/١٧٢- ٠/٠٣٩ پیرسون نوع فعالیت تعاونی (شرکت تعاونی پرورش ماهی ) ٠/٦٦٧ ٠/٠٦٣ فی و کرامر سمت در تعاونی 0/573 ٠/٦٣٦ فی و کرامر نوع فعالیت تعاونی (شرکت تعاونی پرورش زنبور عسل ) ٠/٦٤٨ ٠/١٤٨ فی و کرامر عضویت تعاونی در اتحادیه -0/598 ٠/٤٠٣ فی و کرامر نوع فعالیت (شرکت تعاونی پرورش مرغ گوشتی ) ٠/٦٤٥ ٠/١٦١ فی و کرامر انجام تغییرات بنیادی در تعاونی -0/658 ٠/١١١ فی و کرامر تولید با تمام ظرفیت تعاونی 0/620 ٠/٢٨٢ فی و کرامر سرمایه اولیه تعاونی 0/179* ٠/٠٣٢ پیرسون بهرهگیری از نیروی کار اعضا در تعاونی -0/610 ٠/٨٦٣ فی و کرامر نیروی کارگر خارج از تعاونی 0/563 ٠/٢٨٢ فی و کرامر سطح تحصیلات اعضای تعاونی 0/158* ٠/٠٥٨ اسپیرمن داشتن مشاور در تعاونی 0/600 ٠/٢٥٢ فی و کرامر مأخذ: یافته های تحقیق تحلیل مسیر عوامل مؤثر بر گرایش به کارآفرینی جمعی برای بررسی تأثیر مستقیم و غیرمستقیم متغیرهای مستقل مورد مطالعه بر متغیر وابسته کارآفرینی جمعی از تحلیل مسیر استفاده شد.