چکیده:
در این مقاله در چارچوب رویکرد عدم تعادل در بازار کار و مبتنی بر مدل پویای تقاضای نیروی کار، نقش متغیرهای اثرگذار بر اشتغال و تقاضای نیروی کار در بخش های صنعت و معدن، کشاورزی و خدمات در قالب تحلیلهای همگرایی و الگوهای تصحیح خطا مورد بررسی و مطالعه قرار گرفته است. تخمین مدل پویای تقاضای نیروی کار نشان میدهد که در میان متغیرهای اثرگذار بر تقاضای نیروی کار، متغیرهای تولید، صادرات و شاخص دستمزد بهعنوان اثرگذارترین متغیر بر تقاضای نیروی کار در بخش های مختلف اقتصادی به شمار میروند. این در حالی است که متغیر سرمایهگذاری علیرغم توجه زیادی که در محافل سیاستگذاری نسبت به آن صورت میگیرد، انتظارات را مبنی بر تقویت و توسعه اشتغال برآورده ننموده است. همچنین نتایج حاصله حاکی از آن است که اهمیت نسبی تأثیر هر یک از متغیرها بر تقاضای نیروی کار در بخش های مختلف متفاوت است. بهگونهای که در زیر بخش صنعت و معدن بیشترین تأثیر به ترتیب از آن متغیرهای تولید، شاخص دستمزد و صادرات است در حالی که در زیر بخش کشاورزی مؤثرترین عوامل اثرگذار بر تقاضای نیروی کار به ترتیب عبارتاند از دستمزد، تولید و صادرات. همچنین متغیرهای تولید، دستمزد و صادرات به ترتیب بیشترین تأثیر را بر تقاضای نیروی کار بخش خدمات داشتهاند.
خلاصه ماشینی:
ارزیابی مقایسهای میزان تأثیر ابزارهای سیاستی بر اشتغال و تقاضای نیروی کار در بخشهای اقتصادی ایران مبتنی بر رویکرد عدم تعادل در بازار کار حمید عزیزمحمدلو 1 تاریخ وصول: 13/04/1396 تاریخ پذیرش: 19/06/1397 چکیده در این مقاله، در چارچوب رویکرد عدم تعادل در بازار کار و مبتنی بر مدل پویای تقاضای نیروی کار، نقش متغیرهای اثرگذار بر اشتغال و تقاضای نیروی کار در بخشهای صنعت و معدن، کشاورزی و خدمات در قالب تحلیلهای همگرایی و الگوهای تصحیح خطا، مورد بررسی و مطالعه قرار گرفته است.
آنها با استفاده از یک مدل درجهی دوم تعدیل هزینه، نشان دادند که تجمیع دادهها در سطح بخشهای صنعت و همچنین طی دورههای زمانی برآوردهای قابل قبولی از متغیرهای مؤثر بر رفتار تقاضا را ارائه مینماید Addison Bruno Jorgenson Varejao لیچتر و پیچل 1 (2012) با تخمین تابع تقاضای کوتاهمدت و بلندمدت نیروی کار با استفاده از دادههای صنایع کارخانهای کشور آلمان، دریافتند که تأثیر منفی دستمزد بر تقاضای نیروی کار در کوتاهمدت بیشتر از بلندمدت است.
Lichter& Peichl kolling Suverato Cooper Ozer& Yeldan O’Nwachukwu Raifu Folawewo & Adeboje در ایران نیز پژوهشهایی در خصوص تقاضای نیروی کار انجام شده است که از آن جمله، میتوان به موارد زیر اشاره کرد: نعمتی (1377) و بلایی (1382) با مطالعه تقاضای نیروی کار در بخش کشاورزی، دستمزد را بهعنوان یکی از عوامل اصلی تعیینکنندهی تقاضای نیروی کار معرفی کردهاند.
کلیدواژه ها:
بخش کشاورزی
،
بخش خدمات
،
بخش صنعت و معدن
،
مدل پویای تقاضای نیروی کار
،
تحلیل همگرایی