چکیده:
سود که مهمترین محصول سیستم اطلاعاتی حسابداری است، باید کیفیت مطلوبی داشته باشد. کیفیت سود، مفهومی وسیع و با ابعاد مختلف است؛ بنابراین هدف این پژوهش، مقایسه برخی از معیارهای کیفیت سود در شرکتهای سالم و ورشکسته است. بدینمنظور، ابتدا براساس شاخص Z آلتمن، شرکتها به سه دسته (سالم، درمانده مالی و ورشکسته) تقسیم و سپس سه معیار کیفیت سود (پایداری، قابلیت پیشبینی و هموارسازی) در شرکتهای سالم و ورشکسته با یکدیگر مقایسه شدهاند. یافتهها نشان میدهد پایداری و قابلیت پیشبینی سود در شرکتهای ورشکسته بیشتر از شرکتهای سالم و درنتیجه، کیفیت سود شرکتهای ورشکسته از لحاظ پایداری، بیشتر از شرکتهای سالم؛ ولی از لحاظ قابلیت پیشبینی، کمتر از شرکتهای سالم است. همچنین نتایج نشان میدهد هموارسازی سود در شرکتهای سالم بیشتر از شرکتهای ورشکسته است؛ یعنی کیفیت سود از لحاظ هموارسازی در شرکتهای ورشکسته بیشتر از شرکتهای سالم است.
Profit as the product of accounting information system must be of acceptable quality. Earnings quality is a broad concept with different dimensions. The aim of this study was to compare some measures of earnings quality in healthy and bankrupt companies. This paper investigates the relation between accounting-based earnings quality attributes and the financial status of Iranian companies listed in Tehran Stock Exchange from 2010 to 2012 by classifying them as either ‘healthy’ or ‘bankrupt’ firms. In this regard, companies divided into three categories according to the Altman Z Index (healthy, financially distressed and bankrupt) and then were compared with each other three measures of earnings quality (persistence, predictability and smoothing) in healthy and bankrupt firms. The findings from the study show that the persistence and predictability of earnings in bankrupt companies more healthy companies, As a result, earnings quality of bankrupt companies in terms of persistence is higher than healthy companies but in terms of predictability is lower than the healthy companies. The results suggest that the smoothing in the healthy companies is more than the bankrupt companies, and this means that the quality of earnings in terms of smoothing in the bankrupt companies is higher than healthy companies