Skip to main content
فهرست مقالات

بررسی مقایسه‌ای رابطه تولید زعفـران، تعاون و یاریـگری در روستـاهای خراسان جنوبی

نویسنده:

نویسنده مسئول:

علمی-ترویجی (وزارت علوم)/ISC (26 صفحه - از 91 تا 116)

چکیده:

زعفران یکی از مهمترین رستنی‌های ایران است که به دلیل کار دسته جمعی و ابعاد مشارکتی آن نقشی مهمی در افزایش تعاون و یاریگری داشته است، بر این اساس هدف این مقاله بررسی رابطه میان تولید زعفران و ایجاد و استمرار تعاونی‌های سنتی در روستاهای خراسان جنوبی است. این پژوهش به روش پیمایشی انجام شده است. جامعه آماری 82000 بهره‌بردار کشاورز خراسان جنوبی در سال 1398 بوده است. با استفاده از فرمول کوکران نمونه مورد مطالعه550 نفر کشاورز (زعفران کار و غیر زعفران کار) تعیین گردید. روش نمونه‌گیری از نوع نمونه‌گیری خوشه ای چند مرحله ای است. ابزار گردآوری داده‌‌ها پرسشنامه‌‌های محقق ساخته‌است که اعتبار آن به وسیله تعدادی از اعضای هیئت علمی دانشگاه سنجیده شده است. پایایی ابزار جمع‌آوری اطلاعات از طریق آلفای کرنباخ مورد سنجش قرار گرفت که مقدار آلفای محاسبه شده برابر با 82/0 حاصل شد. یافته‌ها نشان داد که ارتباط تعاون با تولید زعفران با مقدار t به‌دست آمده 32/17 تا (001/0) معنادار است. به عبارت دیگر، تولید زعفران نقش مهمی در حفظ و استمرار تعاونی های سنتی در روستاهای زعفران کار دارد. همچنین تفاوت بین روستاهای زعفران کار و غیر زعفران کار در پنج مؤلفه تعاون (امور غیر کشاورزی، در کاشت، داشت و برداشت محصول و تعاون در تأسیس شرکت‌های تعاونی) تا سطح (001/0) معنادار بود. با توجه به نتایج به‌دست آمده پیشنهاد می‌گردد که سازمان‌ها و نهادهای متولی تولید محصولات زراعی افزایش تولید زعفران را در سرلوحه برنامه های خود قرار دهند.

Co-operation is helping each other which is closely related to traditional activities such as agriculture, crop cultivation and more specifically to saffron production. Saffron production has played an important role in preserving traditional cooperatives in the villages of South Khorasan for its unique characteristics such as the need for teamwork, co-operation and assistance. The purpose of this study was to investigate the relationship between saffron production and the existence of traditional cooperatives in South Khorasan villages. This is a comparative and applied research which is conducted by the survey method. The statistical population is 82000 beneficiary farmers in South Khorasan in 1398. Some villages in cities of GHayen, Zirkooh, Sarayan, Ferdos and Boshrooyeh have been studied. Using Cochran formula, 550 beneficiary farmers (saffron and non-saffron farmers) were selected as the sample of the study. The sampling method is multi-stage cluster sampling. The data collection tool was a researcher-made questionnaire whose validity was measured by a supervisor, a consulting professor, a number of university faculty members and co-operative experts. The reliability of the data collection tool was measured by Cronbach's alpha. The calculated alpha value was 0.82. After collecting the questionnaires, the data were analyzed using SPSS / 23 software under windows. Findings of this study using independent t-test showed that the relationship between cooperatives and saffron production with t value was 17.32 to (0.000) significant. In other words, saffron production plays an important role in preservation and continuity of traditional cooperatives in saffron producing villages. In the other five dimensions of co-operation such as cooperation in non-agricultural affairs, co-operation in crop production, co-operation in cultivation and co-operation in harvesting and co-operation in establishing cooperatives, the difference between saffron producer and non-saffron producer villages was also significant (to the level of 0.000). In other words, saffron producer villages had a higher level of co-operation and assistance. Based on the results, it is suggested that crop production organizations and agencies put the increasing of the production of saffron on the list of their priorities.

کلیدواژه ها:

تعاون ،تولید زعفران ،روستاهای زعفران‌کار ،روستاهای غیر زعفران‌کار

traditional cooperatives ،co operation ،Saffron production ،Assistance


برای مشاهده محتوای مقاله لازم است وارد پایگاه شوید. در صورتی که عضو نیستید از قسمت عضویت اقدام فرمایید.