چکیده:
مقدمه: برنج مهمترین غله وارداتی از کشور پاکستان بوده که از طریق گمرکات جنوب شرق بویژه زاهدان وارد کشور شده و دارای بازار مصرف فراوان و عامه پسندی در ایران میباشد. برنج در مزرعه، انبار و طی حمل و نقل میتواند بوسیله میکروارگانیسم های مختلف بویژه قارچهای مولد توکسین مورد تهاجم قرار گیرد. لذا در بررسی حاضر نمونههای برنج زرد و سفید پاکستانی به لحاظ وجود آفلاتوکسین B1، کل و اکراتوکسینA مورد ارزیابی قرار گرفته است.
روش پژوهش: 200 نمونه برنج شامل 100 نمونه برنج زرد و 100 نمونه برنج سفید پاکستانی پر مصرف از بازار شهر زاهدان به طور تصادفی در سال 1391 جمعآوری گردید و جهت تشخیص و تعیین میزان آفلاتوکسینB1، آفلاتوکسین کل و اکراتوکسین A از روش کروماتوگرافی مایع با کارایی عالی استفاده شد.
یافتهها: 33 درصد نمونههای برنج زرد با میانگین 25/ 0± 34/ 0 نانوگرم بر گرم و 40 درصد نمونههای برنج سفید با میانگین 47/ 0± 66/ 0 نانوگرم بر گرم دارای آفلاتوکسین B1 بودند. میانگین آفلاتوکسین کل در نمونههای برنج زرد و سفید به ترتیب 28/ 0± 36/ 0 و 52/ 0± 69/ 0 نانوگرم بر گرم تعیین مقدار و اکراتوکسین A در نمونههای برنج زرد و سفید مشاهده نگردید.
نتیجهگیری: بر اساس استانداردهای ارائه شده به وسیله اتحادیه اروپا، سازمان غذا و دارو آمریکا، کدکس و اداره استاندارد ایران هیچکدام از نمونه های برنج میزان آفلاتوکسین و اکراتوکسین A بالاتر از حد مجاز نداشتند و لذا از این نظر مشکلی برای سلامتی انسان وجود ندارد.
خلاصه ماشینی:
روش پژوهش:200 نمونه برنج شامل 100 نمونه برنج زرد و 100 نمونه برنج سفيد پاکستانی پر مصرف از بازار شهر زاهدان به طور تصادفي در سال 1391 جمعآوري گرديد و جهت تشخيص و تعيين ميزان آفلاتوكسينB1، آفلاتوكسين کل و اکراتوکسین A از روش كروماتوگرافي مايع با كارايي عالی استفاده شد.
نتیجهگیری: بر اساس استانداردهاي ارائه شده به وسيله اتحادیه اروپا، سازمان غذا و دارو آمریکا، کدکس و اداره استاندارد ايران هيچكدام از نمونه هاي برنج میزان آفلاتوکسین و اکراتوکسین A بالاتر از حد مجاز نداشتند و لذا از این نظر مشکلی برای سلامتی انسان وجود ندارد.
(13-10) مطالعه اخیر نیز با هدف اندازهگیری ميزان آفلاتوكسين B1، کل واکراتوکسین A در نمونههای برنج زرد و سفید پاکستانی وارداتی، حصول اطمينان از سالم بودن نمونههاي برنج و مقايسه نتايج بدست آمده با استانداردهای ملي و بينالمللي انجام شده است.
در تحقیق دیگری Ghali و همکاران (17) 209 نمونه از مواد غذایی پر مصرف از جمله ادویجات، خشکبار، سورگوم و برنج در تونس را در سال 2005- 2004 جهت تعیین میزان آلودگی به آفلاتوکسین B1، آفلاتوکسین کل، زرالنون و اکراتوکسین A با استفاده از روش الایزا مورد مطالعه قرار دادند و آلودگی 5/12 درصد نمونههای برنج با میانگین 7/4 ppb به آفلاتوکسین کل، 25 درصد نمونههای برنج با میانگین 4/1 ppb به اکراتوکسین A و فقدان آلودگی نمونههای برنج به آفلاتوکسین B1 را گزارش نمودند.
Aflatoxin contamination and moisture levels in Sri Lankan market rice.
Aflatoxins in stored maize and rice grains in Liaoning Province.
ISIRI (Institute of Standard and Industrial Research of I.
Food stuffs, Determination of aflatoxins by HPLC and clean up by IAC.
Incidence of aflatoxins, ochratoxin A and zearalenone in tunisian foods.