نویسنده: طیبی، زینب؛ محمدی، مریم؛
مطالعات تربیتی و اجتماعی قرآن و عترت بهار و تابستان 1398، سال دوم - شماره 3 (30 صفحه - از 49 تا 78 )
در آیات مختلف وحی، تجلّی هدایتی قرآنکریم برترین هدایت در میان مکاتب، اندیشهها و ایدئولوژیهای گوناگون معرفی شده است. در این آیات به روشنی آمده است که برنامه هدایتی قرآنکریم جامع و بیانگر تمام نیازهای هدایتی بشر است. از آنجا که بسیاری از موانع و رهنمونهای رشد و هدایت انسان در ابعاد مختلف حیات وی در این کتاب آسمانی انعکاس یافته است، شماری از تفاسیر قرن چهاردهم، واکاوی آموزههای هدایتی قرآن با محوریت تفسیر قرآن به قرآن را مهمترین راهبر استخراج رهنمودها و راهبردهای هدایتی قرآن در مسائل اعتقادی، اجتماعی، اخلاقی و تربیتی حیات بشر قرار دادهاند. از جملهی این تفاسیر، المیزان فی تفسیر القرآن و فی ظلال القرآن است که به پویایی، فرازمانی و فرامکانی بودن آموزههای هدایتی این کتاب مقدس و تبیین اعجاز هدایتی آن توجه داشتهاند. نظر به آنکه در بیستمین سوره قرآنکریم، سخن از اساسیترین مباحث اعتقادی یعنی مبدا و معاد، نبوت و توجه به یاد خدا از بستر مثالهای متعدد رفته است و باریتعالی در سورهی طه، فرازهای مختلف زندگی حضرت موسی علیه السّلام را بازگو کرده است و درسهای اعتقادی، اجتماعی، اخلاقی و تربیتی این سوره ما را در پیشرفت زندگی و رسیدن به زندگی سعادتمندانه یاری میکند، در این پژوهش کوشش شده است با گردآوری اطلاعات از منابع مکتوب کتابخانهای و روش تحقیق تحلیلی- توصیفی، مهمترین آموزههای اعتقادی و اخلاقی-تربیتی سوره طه از منظر علامه طباطبایی (ره) و سیّد قطب، روشن شود. نتایج تحقیق نشان میدهد تبیین توحید باریتعالی، اهداف ارسال انبیا، اهمیت و جایگاه معاد، هدایتگری معجزهی جاوید پیامبراکرم صلّی الله علی و آله، اهداف تربیتی قصه موسی علیه السّلام، عوامل اضلال و گمراهی بشر، نفی ترس و خشیت از غیر خدا، تحول فکری و معنوی انسان پس از ایمان به خدا، ضرورت یادآوری نعمتهای الهی و راههای رسیدن به مقام رضای الهی، از جمله آموزههای اعتقادی و اخلاقی – تربیتی سورة طه است که با گستردگی و عمق بیشتری در تفسیر المیزان نسبت به تفسیر فی ظلال القرآن آمده است.
خلاصه ماشینی:نظر به آنکه در بیستمین سوره قرآنکریم، سخن از اساسیترین مباحث اعتقادی یعنی مبدأ و معاد، نبوت و توجه به یاد خدا از بستر مثالهای متعدد رفته است و باریتعالی در سورهی طه، فرازهای مختلف زندگی حضرت موسی(ع) را بازگو کرده است و درسهای اعتقادی، اجتماعی، اخلاقی و تربیتی این سوره ما را در پیشرفت زندگی و رسیدن به زندگی سعادتمندانه یاری میکند، در این پژوهش کوشش شده است با گردآوری اطلاعات از منابع مکتوب کتابخانهای و روش تحقیق تحلیلی- توصیفی، مهمترین آموزههای اعتقادی و اخلاقی-تربیتی سوره طه از منظر علامه طباطبایی(ره) و سیّد قطب، روشن شود. نتایج تحقیق نشان میدهد تبیین توحید باریتعالی، اهداف ارسال انبیا، اهمیت و جایگاه معاد، هدایتگری معجزهی جاوید پیامبراکرم(ص)، اهداف تربیتی قصه موسی(ع)، عوامل اضلال و گمراهی بشر، نفی ترس و خشیت از غیر خدا، تحول فکری و معنوی انسان پس از ایمان به خدا، ضرورت یادآوری نعمتهای الهی و راههای رسیدن به مقام رضای الهی، از جمله آموزههای اعتقادی و اخلاقی – تربیتی سورة طه است که با گستردگی و عمق بیشتری در تفسیر المیزان نسبت به تفسیر فی ظلال القرآن آمده است. نظر به آنکه در بیستمین سورهی قرآن کریم، سخن از اساسیترین مباحث به میان آمده و باریتعالی در سورهی طه قسمتهای مختلفی از داستان زندگی حضرت موسی(ع) را بازگو کرده است و این داستان، درسهای اخلاقی و حکمتهای فراوانی دربردارد، در این مقاله کوشش شده است با گردآوری اطلاعات از منابع مکتوب کتابخانهای و روش تحقیق با رویکرد توصیفی، مهمترین آموزههای اعتقادی و اخلاقی-تربیتی سورهی طه را از منظر علامه طباطبایی(ره) و سید قطب، فراروی تشنگان معارف ناب اسلام محمدی قرار گیرد.
کلیدواژه ها:آموزههای اعتقادی ، آموزههای تربیتی ، سوره طه ، «المیزان فی تفسیر القرآن» ، «فی ظلال القرآن»
- دریافت فایل ارجاع :
(پژوهیار,
,
,
)
برای مشاهده محتوای مقاله لازم است ورود پایگاه شوید. در صورتی که عضو نیستید از قسمت عضویت اقدام فرمایید.
تحتاج دخول لعرض محتوى المقالة. إذا لم تكن عضوًا ، فتابع من الجزء الاشتراک.
إن كنت لا تقدر علی شراء الاشتراك عبرPayPal أو بطاقة VISA، الرجاء ارسال رقم هاتفك المحمول إلی مدير الموقع عبر credit@noormags.ir.
You need Sign in to view the content of the article. If you are not a member, proceed from part Membership.
If you fail to purchase subscription via PayPal or VISA Card, please send your mobile number to the Website Administrator via credit@noormags.ir.