چکیده:
در ادیان اسلامی به خصوص دین مبین اسلام، لزوم استفاده از خوراکیهای حلال و عدم استفاده از غذاهای حرام تأکید شده است که این امر میتواند بر رفتار و تربیت انسان تأثیرگذار باشد. در دنیای امروزی داشتن جسم و روح سالم، از الزامات رسیدن به سعادت دنیا و آخرت میباشد. بنابراین در این تحقیق پژوهشی، مروری بر دیدگاه اسلام به روی غذای حلال و تأثیری که در زندگی بشر داشته و در نهایت با نحوه تعیین غذای حلال از حرام و نکات افتراقی این مهم، به شرح نهادینه شدن آن به عنوان یک الزام در علوم اجتماعی امروز پرداخته میشود. علاوه بر آن، سهم بازارهای جهانی در این عرصه و رقابت در بین کشورهای مسلمان نشین نیز شرح داده شده است. همچنین با مروری بر احادیث و روایتهای دین مبین اسلام، پیشنهاد جهانی شدن نشان غذای حلال در کلیه نقاط دنیا، بحث و بررسی میشود.
خلاصه ماشینی:
غذاي حلال از ديدگاه قرآن و کنترل کيفيت مواد غذائي حامد اهري * تاريخ دريافت : ٩٨/٧/١٨ تاريخ پذيرش : ٩٨/١٠/٢٨ سيد امير علي انوار** نکيسا سهرابي حقدوست *** بهاره نوروزي **** مريم عطايي ***** چکيده در اديان اسلامي به خصوص دين مبين اسلام ، لزوم اسـتفاده از خـوراکيهـاي حـلال و عدم استفاده از غذاهاي حرام تأکيد شده است که اين امر ميتوانـد بـر رفتـار و تربيـت انسان تأثيرگذار باشد.
به دليل حضـور مسـلمانان در کشورهاي مختلف ، کم و بيش از سوي شـوراهاي مسـلمين هـر منطقـه و هـر کشـور نظارت هائي بر محصولات غذايي اعمال شده و ميشود به نوعي که نشان ها و گواهيهـاي متعددي در هر کشور براي حلال تعيين گرديده اسـت کـه نمونـه آن را در گـواهيهـا و نشان هاي حلال که در کانـادا، امريکـا، انگلسـتان ، فيليپـين ، مـالزي، فرانسـه ، سـنگاپور، اندونزي، چين ، استراليا، برونئي و بعضـي کشـورهاي اروپـائي بـه وجـود آمـده مـيتـوان مشاهده نمود(CenciGoga و همکاران ، ٢٠١٠: ١٣٩١٤٣).
اين در حالي است که تهيـه و طـبخ غـذاي حـلال ، همـواره يکـي از چالش هاي مهم دانشجويان مسلمان در آمريکا بوده است ، چراکه در بسياري از دانشگاه ها از غذاي حلال هيچ خبري نيست و مسلمانان بايد براي دسترسي بـه مـواد اوليـه حـلال گاهي راهي طولاني را طي کنند و پس از خريداري، چالش طبخ آن را از پيش پاي خـود بردارند(Lipoeto و همکاران ، ٢٠٠١: ٦١٠).