Skip to main content
فهرست مقالات

بررسی فیزیکو شیمیایی و مکانیکی فیلم خوراکی بر پایه ترکیب بیو پلیمر پولولان، نشاسته و پروتئین باقلا

نویسنده:

چکیده:

در اﯾﻦ ﺗﺤﻘﯿﻖ اﺛﺮ 4 ﻓﺎﮐﺘﻮر ﻏﻠﻈﺖ ﻧﺸﺎﺳﺘﻪ، ﻏﻠﻈﺖ ﮐﺮﺑﻮﮐﺴﯽ ﻣﺘﯿﻞ ﺳﻠﻮﻟﺰ، ﻏﻠﻈﺖ ﭘﻮﻟﻮﻻن و دﻣﺎ در 6 ﺳﻄﺢ ﺗﻮﻟﯿﺪ ﭘﻮﻟﻮﻻن ﺑﺎ ﮐﺮﺑﻮﮐﺴﯽ ﻣﺘﯿﻞ ﺳﻠﻮﻟﺰ و ﻧﺸﺎﺳﺘﻪ ﺑﺎ اﺳﺘﻔﺎده از روش ﺳﻄﺢ ﭘﺎﺳﺦ ﺑﻬﯿﻨﻪﺳﺎزی ﺷﺪ. ﻓﯿﻠﻢﻫﺎی ﻣﻮﺟﻮد ﺑﻪ روش ﮐﺴﺘﯿﻨﮓ ﺳﺎﺧﺘﻪ ﺷﺪ. ﺳﭙﺲ ﺑﺮای اﺻﻼح ﺧﻮاص ﻣﮑﺎﻧﯿﮑﯽ و اﻓﺰاﯾﺶ اﻧﻌﻄﺎفﭘﺬﯾﺮی از ﭘﻼﺳﺘﯽ ﺳﺎﯾﺰر ﮔﻠﯿﺴﺮول اﺳﺘﻔﺎده ﺷﺪ. ﺧﺼﻮﺻﯿﺎت ﻓﯿﺰﯾﮑﯽ ﻓﯿﻠﻢﻫﺎ ﺷﺎﻣﻞ ﺿﺨﺎﻣﺖ، ﻣﯿﺰان رﻃﻮﺑﺖ، ﺣﻼﻟﯿﺖ در آب، ﻧﺮخ ﻋﺒﻮر ﺑﺨﺎر آب و ﺧﺼﻮﺻﯿﺎت ﻣﮑﺎﻧﯿﮑﯽ ﺷﺎﻣﻞ درﺻﺪ اﻓﺰاﯾﺶ ﻃﻮل در ﻟﺤﻈﻪ ﭘﺎره ﺷﺪن، و ﻣﻘﺎوﻣﺖ ﮐﺸﺸﯽ اﻧﺪازه ﮔﯿﺮی ﺷﺪﻧﺪ. رﯾﺰ ﺳﺎﺧﺘﺎر و ﻣﻮرﻓﻮﻟﻮژی ﻓﯿﻠﻢﻫﺎ ﺑﻪ ﺗﺮﺗﯿﺐ ﺗﻮﺳﻂ ﻣﺴﮑﺮوﺳﮑﻮپ اﻟﮑﺘﺮوﻧﯽ و ﺟﺬب اﺗﻤﯽ ﻣﻮرد ﺑﺮرﺳﯽ ﻗﺮار ﮔﺮﻓﺖ. ﻧﺘﺎﯾﺞ ﺑﺪﺳﺖ آﻣﺪه از آﻧﺎﻟﯿﺰ رﮔﺮﺳﯿﻮن درﺟﻪ دوم ﻧﺸﺎن داد ﮐﻪ اﻓﺰاﯾﺶ ﻣﯿﺰان ﭘﻮﻟﻮﻻن ﺑﺎﻋﺚ ﮐﺎﻫﺶ ﺿﺨﺎﻣﺖ و اﻓﺰاﯾﺶ CMC و ﻧﺸﺎﺳﺘﻪ ﺑﺎﻋﺚ اﻓﺰاﯾﺶ ﺿﺨﺎﻣﺖ ﻓﯿﻠﻢﻫﺎی ﮐﺎﻣﭙﻮزﯾﺖ ﺷﺪ. ﻫﻤﭽﻨﯿﻦ ﺑﺎ اﻓﺰاﯾﺶ ﻣﻘﺪار ﭘﻮﻟﻮﻻن رﻇﻮﺑﺖ ﻓﯿﻠﻢ ﻫﺎی ﺣﺎﺻﻞ ﮐﺎﻫﺶ ﯾﺎﻓﺖ. در ﺿﻤﻦ ﺑﺎ اﻓﺰاﯾﺶ ﻣﻘﺪار ﭘﻮﻟﻮﻻن ﻣﯿﺰان ﺣﻼﻟﯿﺖ ﻓﯿﻠﻢ ﻫﺎ اﻓﺰاﯾﺶ ﭘﯿﺪا ﮐﺮد. در ﺿﻤﻦ ﺑﺎ اﻓﺰاﯾﺶ ﻣﯿﺰان ﭘﻮﻟﻮﻻن زاوﯾﻪ ﺗﻤﺎس ﺑﺎ آب ﮐﺎﻫﺶ ﯾﺎﻓﺖ و ﺑﺎ اﻓﺰاﯾﺶ ﻣﯿﺰان ﭘﻮﻟﻮﻻن دﻣﺎی اﻧﺘﻘﺎل ﺷﯿﺸﻪ ای ﮐﺎﻫﺶ واﻻﺳﺘﯿﮏ ﻣﺪول اﻓﺰاﯾﺶ ﯾﺎﻓﺖ. ﺑﺎﻗﻼ ﺑﺎ ﺗﻮﺟﻪ ﺑﻪ دارا ﺑﻮدن درﺻﺪ ﺑﺎﻻﯾﯽ از ﭘﺮوﺗﺌﯿﻦ، ﻗﺮارﮔﯿﺮی آن در رﺗﺒﻪ ﺳﻮم از ﻟﺤﺎظ ﻣﯿﺰان ﭘﺮوﺗﺌﯿﻦ در ﻣﯿﺎن ﺣﺒﻮﺑﺎت ﭘﺲ از ﺳﻮﯾﺎ و ﻟﻮﺑﯿﺎی ﻟﻮﺑﯿﻦ و ﻫﻤﭽﻨﯿﻦ ﻋﺪم ﺑﺮرﺳﯽ ﻗﺎﺑﻠﯿﺖ آن ﺑﺮای ﺗﻬﯿﻪ ﺑﺴﺘﻪﺑﻨﺪی ﺧﻮراﮐﯽ ﺗﻮﺳﻂ ﺳﺎﯾﺮ ﻣﺤﻘﻘﯿﻦ، ﺑﺮای ﺗﻮﻟﯿﺪ ﻓﯿﻠﻢ و ارزﯾﺎﺑﯽ و اﺻﻼح وﯾﮋﮔﯽﻫﺎی آن اﻧﺘﺨﺎب ﺷﺪ. در ﻣﺮﺣﻠﻪ اول ﭘﺲ از اﺳﺘﺨﺮاج اﯾﺰوﻟﻪ ﭘﺮوﺗﺌﯿﻨﯽ از داﻧﻪ ﺧﺸﮏ ﺑﺎﻗﻼ، ﺣﺪاﻗﻞ ﻣﯿﺰان ﻻزم ﻣﺎده ﻧﺮمﮐﻨﻨﺪه( ﭘﻼﺳﺘﯽ ﺳﺎﯾﺰر)ﺑﺮای ﺗﺸﮑﯿﻞ ﻓﯿﻠﻢ از اﯾﺰوﻟﻪ ﭘﺮوﺗﺌﯿﻨﯽ در pH ﺧﻨﺜﯽ ﺗﻌﯿﯿﻦ ﺷﺪه، ﺳﭙﺲ ﺗﺎﺛﯿﺮ ﺳﻄﻮح ﻣﺨﺘﻠﻒ pH ( از ﺧﻨﺜﯽ ﺗﺎ ﻗﻠﯿﺎﯾﯽ )و ﻏﻠﻈﺖ ﻧﺮم ﮐﻨﻨﺪه( 40، 50 و 60 درﺻﺪ وزن اﯾﺰوﻟﻪ) ﺑﺮ وﯾﮋﮔﯽﻫﺎی ﻓﯿﻠﻢ ﺗﻌﯿﯿﻦ ﮔﺮدﯾﺪ. ﺑﺮ اﺳﺎس ﻧﺘﺎﯾﺞ ﺣﺎﺻﻞ از اﯾﻦ ﺑﺨﺶ، ﻓﯿﻠﻢ ﺗﻬﯿﻪ ﺷﺪه در pH 12و ﺣﺎوی 40 %ﮔﻠﯿﺴﺮول ﺑﺎﻻﺗﺮﯾﻦ ﻣﻘﺎوﻣﺖ ﮐﺸﺸﯽ و ﮐﻤﺘﺮﯾﻦ ﻧﻔﻮذﭘﺬﯾﺮی ﺑﻪ ﺑﺨﺎر آب را از ﺧﻮد ﻧﺸﺎن داد ﻟﺬا از آن ﺑﻪ ﻋﻨﻮان ﻓﯿﻠﻢ ﭘﺎﯾﻪ ﺑﺮای اﻋﻤﺎل ﺗﯿﻤﺎرﻫﺎی ﮔﻮﻧﺎﮔﻮن(ﺗﯿﻤﺎر ﺣﺮارﺗﯽ، ﻓﺮاﺻﻮت، ﻓﺮاﺑﻨﻔﺶ، ﮐﻠﺮﯾﺪ ﮐﻠﺴﯿﻢ، ﺳﻮﻟﻔﺎت ﮐﻠﺴﯿﻢ، اﺳﯿﺪ ﻓﺮوﻟﯿﮏ و اﺳﯿﺪ ﻓﺮوﻟﯿﮏ اﮐﺴﯿﺪ ﺷﺪه) و ﺑﺮرﺳﯽ اﺛﺮ آﻧﻬﺎ ﺑﺮ ﺑﻬﺒﻮد وﯾﮋﮔﯽﻫﺎی ﻓﯿﻠﻢ اﺳﺘﻔﺎده ﺷﺪ. آزﻣﻮن ﺧﻮاص ﻣﮑﺎﻧﯿﮑﯽ ﻧﺸﺎن داد ﮐﻪ ﺑﺎ اﻓﺰاﯾﺶ ﻣﯿﺰان ﭘﻮﻟﻮﻻن ﺑﺎﻻﺗﺮﯾﻦ ﮐﺸﺶ و اﻓﺰاﯾﺶ ﻃﻮل در ﻧﻘﻈﻪ ﭘﺎره ﺷﺪن را داﺷﺖ. ﺗﺼﺎوﯾﺮ ﻣﯿﮑﺮوﺳﮑﻮپ اﻟﮑﺘﺮوﻧﯽ از ﺳﻄﺢ و ﻣﻘﻄﻊ ﻋﺮﺿﯽ ﻓﯿﻠﻢﻫﺎ ﻣﻮﯾﺪ ﺑﻬﺒﻮد ﺧﻮاص ﻓﯿﻠﻢ ﺗﺮﮐﯿﺒﯽ ﻣﻮﺟﻮد ﻣﯽ ﺑﺎﺷﺪ. ﻫﻤﭽﻨﯿﻦ ﺗﺼﺎوﯾﺮ ﻣﯿﮑﺮوﺳﮑﻮپ ﺟﺬب اﺗﻤﯽ ﻧﺸﺎن دادﻧﺪ ﮐﻪ ﻓﯿﻠﻢﻫﺎی ﺗﺮﮐﯿﺒﯽ ﺑﺎ اﻓﺰاﯾﺶ ﻣﯿﺰان ﭘﻮﻟﻮﻻن دارای زﺑﺮی ﮐﻤﺘﺮی رادارا ﺑﻮدﻧﺪ.

کلیدواژه ها:

نشاسته ، کربوکسی متیل سلولز ، پولولان ، فیلم خوراکی ، باقلا


برای مشاهده محتوای مقاله لازم است ورود پایگاه شوید. در صورتی که عضو نیستید از قسمت عضویت اقدام فرمایید.