چکیده:
هدف: تغذیه سالم، محور سلامت است. در مکاتب غربی، برای تغذیه سالم، استانداردهایی بر اساس شاخصهای برخواسته از دانش، تکنولوژی و فلسفۀ غربی تهیه و تدوین شده که محصولات غذایی بر پایه آن تولید، توزیع و مصرف میشوند. از این رو، شایسته است شاخصهای تغذیه سالم از دیدگاه اسلام و قرآن کریم نیز شناسایی و مبنای تولید محصولات غذایی در کشور و جهان اسلام قرار گیرد.
روش: این پژوهش با روش تحلیل محتوای کیفی و بر اساس شاخصنگاریِ دینی، آیات مربوط به غذای طیّب در قرآن کریم را استخراج و تجزیه و تحلیل نموده و شاخصهای آن را بیان کرده است.
یافتهها: ازبررسی 42 آیه قرآن کریم، 45 شاخص کیفی، 20 شاخص ابعادی و 5 شاخص بنیادی به دست آمد.
نتیجهگیری: منظور از غذای طیّب، غذایی حلال، پاک، پاکیزه، خوشبو، خوشمزه، مطبوع، بهداشتی، لذیذ و خوب است که انسان طیّب، در مصرف آن، جانب میانهروی را رعایت میکند.
Purpose: Healthy nutrition is the center of health. In Western schools, for healthy nutrition, standards are developed based on indices of knowledge, technology and Western philosophy that food products are produced, distributed and consumed on the basis of it. Hence, it is desirable to identify healthy nutrition indexes from the perspective of Islam and the Holy Qurchr('39')an as well as the basis for the production of food products in the country and the Islamic world.
Method: This study, using qualitative content analysis method and based on religious indexing, extracts and analyzes the verses related to Tayebchr('39')s food in the Holy Qurchr('39')an, and describes its indexes.
Results: From the review of 42 Quran verses, 45 qualitative indexes, 20 dimensional Index and 5 basic indexes were obtained.
Conclusion: Tayebchr('39')s food is a halal, clean, delicious, fragrant, tasty, healthy, pleasant and Sanitary food that humans use in their Moderation condition.