چکیده:
پژوهش حاضر با روش توصیفی- تحلیلی به توصیف و تحلیل برخی از ﻓﺮاﯾﻨﺪﻫﺎی واﺟﯽ تضعیف نظیر سایشیشدگی، ناسودهشدگی و حذف در گونة زبانی سیرجانی میپردازد. این تحلیل براساس ﻧﻈﺮﯾﮥ ﺑﻬﯿﻨﮕﯽ اﺛﺮ ﭘﺮﯾﻨﺲ و اﺳﻤﻮﻟﻨﺴﮑﯽ (1993 و 2004) انجام میشود که یکی از نظریههای محدودیتبنیاد اﺳﺖ. به منظور انجام این پژوهش، 10 گویشور مرد و زن 50-65 ساله و کمسواد به صورت تصادفی انتخاب شدند. دادههای زبانی با استفاده از ضبط گفتار آزاد، مصاحبه با گویشوران و منابع کتابخانهای موجود در ارتباط با گونة زبانی سیرجانی جمعآوری شدند. دادههای جمعآوریشده پس از تائید توسط پژوهشگر بومی این پژوهش، براساس نوع فرایندی که در نتیجة ﺗﻌﺎﻣﻞ ﻣﺤﺪودﯾﺖﻫﺎی وفاداری و ﻣﺤﺪودﯾﺖﻫﺎی ﻧﺸﺎﻧﺪاری صورت میگیرد، طبقهبندی و رتبهبندی شدهاند. ﻧﺘﺎﯾﺞ به دﺳﺖ آﻣﺪه از اﯾﻦ ﭘﮋوﻫﺶ نشان میدهند که ﻋﺎﻣﻞ وﻗﻮع ﻓﺮآﯾﻨﺪ ﺗﻀﻌﯿﻒ در نظریة ﺑﻬﯿﻨﮕﯽ، ﻣﺤﺮک آواﯾﯽ در ﮐﺎﻫﺶ ﮐﻮﺷﺶ ﺗﻮﻟﯿﺪی اﺳﺖ. اﯾﻦ محرک آوایی در قالب محدودیت LAZY ﺻﻮرتﺑﻨﺪی ﻣﯽﺷﻮد. همچنین نوع محدودیت رﺧﺪاد ﻫﺮ ﮐﺪام از ﻓﺮاﯾﻨﺪﻫﺎی واﺟﯽ تضعیف در گونة زبانی سیرجانی مشخص شد.
The present research describes and analyses some phonological processes of spirantization, approximation and deletion in sirjani variety based on optimality theory by using descriptive and analytical method, this theory is the work of Prince and Smolensky and is one of constraint- based theory. In order to conduct this research, 10 male and female speakers aged 50-65 years and illiterate were randomly selected. Linguistic data were collected using free speech recording, interviews with speakers, and available library resources related to the Sirjani variety. The collected data, after being confirmed by the native researcher of this research, are classified and ranked according to the type of process that results from interaction faithfulness and markedness constraints. Some of the obtained results of this research are: the factor of occurrence of lenition process in optimality theory is, the phonetic stimulus in reduction of production attempt. This phonetic stimulus is in the form of LAZY constraint. Also characterized the type of occurrence of any of phonological processes of lenition in Sirjani variety .