چکیده:
در این مطالعه با استفاده از فرم شاخص بهرهوری کل عوامل تولید ترنکویست-تیل، عملکرد صنعت پرورش مرغ گوشتی ایران و پتانسیل رشد آن به تفکیک استانها بررسی شده است. برای این منظور از نتایج طرحهای آمارگیری نمونهای مرکز آمار ایران از مرغداریهای گوشتی سراسر کشور در سالهای 1369، 1373، 1375 و 1380 استفاده شده است. یافتههای تحقیق نشان میدهد که شاخص بهرهوری کل صنعت طی سالهای 75-1369 به طور میانگین از رشدی برابر با 6/ 4 درصد در سال برخوردار بوده و بهرهوری کل صنعت در این مدت به میزان چشمگیری افزایش یافته است؛ اما این عملکرد مطلوب در سال 1380 و در پی اجرای سیاست "ساماندهی صنعت طیور" در مقایسه با سال 1375 با افت 13 درصدی روبهرو شده است. مقایسهی منطقهای عملکرد تولید واحدهای پرورش مرغ گوشتی نیز حاکی از آن است که اختلاف در عملکرد تولید مناطق مختلف از 12درصد در سال 1369 به رقم 35 درصد در سال 1380 یافته که به روشنی بیانگر رشد ناهمگون صنعت و وجود شکاف عمیق در هزینههای نسبی تولید مرغ گوشتی در مناطق مختلف است. از این رو ضرورت تجدید نظر در شرایط دادن مجوزهای احداث واحدهای جدید مرغ گوشتی در مناطق مختلف و اهمیت آموزش مدیران و کارکنان واحدهای تولیدی بویژه در مناطق ضعیف از نظر عملکرد تولید بیش از پیش نمایان میشود.
In this study, performances of the Iranian broiler husbandry industry and its growth potential have been calculated applying Total Factor Productivity (TFP) Tornqvist-Theil index to the data collected by the Iranian Statistical Center in 1990, 1994, 1995 and 2001. The results show that TFP index has been improved from 85.5 percent to 99.1 & 108.6 percent in 1994 and 1995 respectively. But its performance has been declined in 2001 by 13 percent due to implementing “Exchange Rate Unification” policy in 1990. In other words, sudden elimination of indirect subsidies caused technical efficiency of industry to decline. In addition, local comparison of chicken meat producing firms shows that difference between low and high performance provinces has been increased from 12 percent in 1994 to 35 percent in 2001. It implies that non symmetric industry growth has been carried out in this period and there is deep gap between average production costs of chicken meat production in different Iran provinces.
خلاصه ماشینی:
مقايسه ي استاني عمل کرد واحدهاي توليد مرغ گوشتي ايران در دهه ي ٧٠ امير محمدي نژاد، سعيد يزداني و سيد يعقوب زراعت کيش تاريخ دريافت : ١٣٨٦/٧/٧ تاريخ پذيرش: ١٣٨٧/٩/٢٠ چکيده در اين مطالعه با استفاده از فرم شاخص بهرهوري کل عوامل توليد١ ترنکويست -تيل ، عمل کرد صنعت پرورش مرغ گوشتي ايران و پتانسيل رشد آن به تفکيک استانها بررسي شده است .
ir 1-Total Factor Productivity (TFP) ١٦ مقدمه نرخ بالاي رشد جمعيت و به بود درآمد سرانه از يک سو و محدوديت منابع براي توليد فرآورده هاي غذايي از سوي ديگر ضرورت و اهميت توجه بيش تر به موضوعهايي مانند افزايش عمل کرد و راندمان توليد را در سطوح مختلف بخش خرد و کلان اقتصاد نمايان مي کند.
بررسي استاني عمل کرد توليد واحدهاي پرورش مرغ گوشتي که در اين مطالعه به آن پرداخته مي شود، از آن جهت اهميت دارد که با محاسبه ي شاخص بهرهوري کل عوامل توليد به تفکيک استانها در سالهاي مورد نظر به اين فرضيه پاسخ ميدهد که راندمان توليد مرغ گوشتي در استانهاي کشور با يک ديگر داراي اختلاف قابل ملاحظه اي است .
در اين مطالعه نيز براي بررسي و مقايسه ي عمل کرد واحدهاي پرورش مرغ گوشتي ، شاخص بهرهوري کل عوامل توليد به تفکيک استانها براي سالهاي مورد نظر محاسبه مي شود.