چکیده:
این مقاله به بررسی بخش کشاورزی ارگانیک از منظر اقتصادی – اجتماعی و از یک دیدگاه جهانی و منطقهای میپردازد. در دهههای گذشته، بازار مواد غذایی ارگانیک در دنیا به عنوان یک بازار نیچ شناخته شده است. در سالهای اخیر بازار محصولات ارگانیک رو به رشد بوده و در بسیاری از کشورها به خاطر حمایتهای دولت، بازاریابی فعال ملی و بینالمللی در زنجیرههای تأمین و تقاضای رو به رشد مصرفکنندگان، تبدیل به یک بازار بالغ گردیده است. در حال حاضر ارگانیک متعلق به طبقه و شیوه خاصی از زندگی و نهایتاً الگوی فرهنگی خاصی میباشد که افراد و منابع انسانی را به خود جذب میکند، باعث سودآوری شده و سبب ایجاد رضایت در این بازار درحال رشد میشود. این مقاله با توصیف بازار جهانی مواد غذایی ارگانیک آغاز گردیده و به تحلیل بازاریابی مواد غذایی ارگانیک در رابطه با بخشهای مصرفکننده و آمیخته بازاریابی (محصول، قیمت، توزیع و ترفیع) میپردازد. با وجود این فرصتها، هنوز محدودیتهای فنی، اقتصادی، ساختاری و سیاسی برای توسعه این بازار وجود دارد. این مقاله نتیجه میگیرد که برای بهتر نمودن جریان اطلاعاتی در بازار نیاز به ایجاد مکانیسمهای مناسبی در میان گروههای ذینفع در یک کشور، بین واردکنندگان و صادرکنندگان و بین کشورهای یک منطقه میباشد.
This paper discusses the organic agricultural sector from a socio-economical point of view and from a world and regional perspective. The organic food market has been a niche market in world for many decades. In the recent years ‘organic’ has become a growth, and in some countries, a mature food market due to ongoing governmental support, active marketing of national and international retail chains and constantly growing consumer demand. Organic now belongs to a specific lifestyle and to a finally acknowledged cultural model, which attracts human and financial resources on its own, producing profits and satisfying a steadily increasing market. This paper beginning with a description of the global organic food market analyses organic food marketing in respect to consumer segments and to the four marketing Ps (Product, Price, Place and Promotion). Despite these opportunities, technical, economic, structural and political constraints continue to hinder market development. The paper concluded that there is a need to establish appropriate mechanisms to improve information flows (a) among stakeholder groups; (b) between importing and exporting countries; and (c) among countries within the region itself.
خلاصه ماشینی:
در سال های اخیر بازار محصولات ارگانیک رو به رشد بوده و در بسیاری از کشورها به خاطر حمایت های دولت ، بازاریابی فعال ملی و بین المللی در زنجیره های تأمین و تقاضـای رو به رشد مصرف کنندگان ، تبدیل به یک بازار بالغ گردیده اسـت .
1 China Green Food Development Centre ج - مواد غذایی ارگانیک واژه ارگانیک ، یک شیوه تفکر است نه به خاطر اشاره به نوع نهاده های مورد استفاده ، بلکه بر اساس مفهومی از مزرعه یک ارگانیسم است که برای ایجاد یک مجموعه پیوسته ، خود تنظیم و باثبات ، تمامی اجزاء (مواد معدنی خاک، مواد آلی، میکروارگانیسم ها، حشرات ، گیاهان ، حیوانات و انسان ها) بر روی یکدیگر اثر متقابل میگذارند.
این منافع ، در یک محصول متمرکز شده و مصرف کنندگان با خرید این محصول ، مستقیما از این استراتژی افزایش ارزش حمایت میکنند، بنابراین برای کشاورزان یک محرک بازاری ایجاد کرده تا چنین خدمات زیست محیطی را به وجود آورند (ایفاد، ٢٠٠٥).
ویژگیهای ادراکی محصول ، از طریق خصوصیات محصول و دانش و آگاهی مصرف کننده در مورد محصولات ارگانیک و ارزش ها و ویژگیهای آن ها تحت تأثیر قرار میگیرد؛ همان گونه که در شکل ١ با فلش ها نشان داده شده است .
در این تحقیق با اســـتفاده از نرم افزار Spss١٨ از تحلیل عاملی جهت یافتن مهمترین متغیرهای مؤثر بر بازاریابی محصولات سالم در نمونۀ مورد بررسی، استفاده شده است .
International Fund for Agricultural Development (IFAD), Roma, Italy, available at: http://www.