چکیده:
رﻧﮓﻫﺎ ﺑﻪدﻟﯿﻞ ﻣﺎﻫﯿﺖﺷﺎن از آﻻﯾﻨﺪهﻫﺎی ﻇﺎﻫﺮی ﺑﻮده و ﺣﺘﯽ در ﻏﻠﻈﺖﻫﺎی ﻧﺴﺒﺘﺎ ﭘﺎﯾﯿﻦ ﺷﻔﺎﻓﯿﺖ و ﮐﯿﻔﯿﺖ زﯾﺒﺎﯾﯽ ﺷﻨﺎﺧﺘﯽ آبﻫﺎی ﺳﻄﺤﯽ را از ﺑﯿﻦ ﻣﯽﺑﺮﻧﺪ. ﺗﺎ ﮐﻨﻮن از ﻓﺮاﯾﻨﺪﻫﺎی ﻣﺘﻌﺪدی ﺑﺮای ﺣﺬف رﻧﮓ از ﭘﺴﺎب اﺳﺘﻔﺎده ﺷﺪه اﺳﺖ. ﻫﺪف اﺻﻠﯽ اﯾﻦ ﭘﮋوﻫﺶ ﺑﺮرﺳﯽ ﮐﺎراﯾﯽ ذرات ﻫﺴﺘﻪ ﺧﺮﻣﺎ در ﺣﺬف رﻧﮓ اﺳﯿﺪ ﺑﻼک1 از ﻣﺤﯿﻂﻫﺎی آﺑﯽ ﺑﻮده اﺳﺖ. در اﯾﻦ ﻣﻄﺎﻟﻌﻪ، ﭘﺎراﻣﺘﺮﻫﺎی زﻣﺎن ﺗﻤﺎس، ﻏﻠﻈﺖ اوﻟﯿﻪ اﺳﯿﺪ ﺑﻼک1، pHو ﻣﻘﺪار ﺟﺎذب در ﻣﻘﯿﺎس آزﻣﺎﯾﺸﮕﺎﻫﯽ ﺑﻪﺻﻮرت ﻧﺎﭘﯿﻮﺳﺘﻪ ﻣﻮرد ﺑﺮرﺳﯽ ﻗﺮار ﮔﺮﻓﺖ. دادهﻫﺎی ﺗﺠﺮﺑﯽ ﺑﺎ اﺳﺘﻔﺎده از ﻣﺪلﻫﺎی ﻫﻤﺪﻣﺎﯾﯽ ﻻﻧﮕﻤﻮﯾﯿﺮ، ﻓﺮﻧﺪﻟﯿﭻ، دوﺑﯿﻨﯽ- راداﺷﮑﻮﯾﭻ و ﺗﻤﮑﯿﻦ ارزﯾﺎﺑﯽ ﺷﺪ. ﻧﺘﺎﯾﺞ ﻧﺸﺎن داد ﮐﻪ ﺟﺬب ﺳﻄﺤﯽ اﺳﯿﺪ ﺑﻼک1 از ﻣﺪل ﻻﻧﮕﻤﻮﯾﯿﺮ ﺑﻬﺘﺮ ﭘﯿﺮوی ﻣﯽﮐﻨﺪ. ﻣﻄﺎﻟﻌﺎت ﺗﺮﻣﻮدﯾﻨﺎﻣﯿﮑﯽ ﻧﺸﺎن داد ﮐﻪ ﻓﺮاﯾﻨﺪ ﺟﺬب ﺳﻄﺤﯽ اﺳﯿﺪ ﺑﻼک1 ﺧﻮدﺑﻪﺧﻮدی و ﮔﺮﻣﺎﮔﯿﺮ اﺳﺖ. در ﺑﺮرﺳﯽ ﺳﯿﻨﺘﯿﮑﯽ، ارﺗﺒﺎط دادهﻫﺎی ﺗﺠﺮﺑﯽ ﺑﺎ ﻣﺪلﻫﺎی ﺷﺒﻪ ﻣﺮﺗﺒﻪ اول، ﺷﺒﻪ ﻣﺮﺗﺒﻪ دوم و اﻟﻮﯾﭻ ﺑﺮرﺳﯽ ﺷﺪ. ﻧﺘﺎﯾﺞ ﺗﺠﺮﺑﯽ ﻧﺸﺎن دادﻧﺪ ﮐﻪ رﻧﮓ اﺳﯿﺪ ﺑﻼک1 ﺑﺮ ﺟﺎذب ذرات ﻫﺴﺘﻪ ﺧﺮﻣﺎ از ﻣﺪل ﺳﯿﻨﺘﯿﮑﯽ ﺷﺒﻪ درﺟﻪ دوم ﭘﯿﺮوی ﻣﯽﮐﻨﺪ. ﺑﺎ اﺳﺘﻔﺎده از ﻣﺪل ﺳﯿﻨﺘﯿﮑﯽ ﻧﻔﻮذ درونذرهای ﻧﯿﺰ ﻣﺸﺨﺺ ﺷﺪ ﮐﻪ ﻣﮑﺎﻧﯿﺴﻢ ﺟﺬب اﺳﯿﺪ ﺑﻼک1 ﺳﻪ ﻣﺮﺣﻠﻪای اﺳﺖ.
خلاصه ماشینی:
در همین راستا، در این تحقیق تجربی ما میخواهیم در شرایط بهینه شده pH، مقدار جاذب، دما و زمان رنگ اسید بلاک1 را در محلول آبی با کمک جاذب ارزانقیمت ذرات هسته خرما حذف کنیم.
نتایج و یافتههای تحقیق دادههای بهدست آمده از جذب سطحی اسید بلاک1 بر سطح ذرات هسته خرما در این تحقیق تجربی با استفاده از جاذب ذرات هسته خرما، رنگ اسید بلاک1 در محلول آبی در شرایط بهینه pH، مقدار جاذب، دما و زمان حذف شد.
اثرتغییرات pH بر جذب سطحی اسید بلاک1 بر سطح ذرات هسته خرما دادههای به دست آمده از تأثیر تغییراتpH محلول بر مقدار جذب اسید بلاک1 با غلظت 30 میلیگرم در لیتر در جدول 2 و نمودار 2 گزارش شده است.
اثر تغییرات دما بر جذب سطحی اسید بلاک1 بر سطح ذرات هسته خرما دادههای تجربی اثر دما برروی مقدار جذب سطحی اسید بلاک1در محلولهای با pH بهینه و غلظت 30 میلیگرم در لیتر برروی مقدار بهینه جاذب در جدول 4 و نمودار 4 گزارش شده است.
اثر تغییرات زمان بر جذب سطحی اسید بلاک1 بر سطح ذرات هسته خرما دادههای جدول 5 و نمودار 5 نتایج تجربی بهدست آمده از تغییر زمان تماس بر میزان جذب سطحی اسید بلاک1 در محلولهای با غلظت 30 میلیگرم در لیتر، pH بهینه و در دمای بهینه برروی مقدار بهینه جاذب را نشان میدهد.
با توجه به مقادیر RL میتوان گفت که فرایند جذب سطحی اسید بلاک1 بر سطح ذرات هسته خرما بسیار مطلوب است.