چکیده:
هدف از این مطالعه بررسی امنیت غذایی در ایران و نظام حقوق بین الملل است که با عنایت به اهمیت مسئله امنیت غذایی در تأمین سلامت عمومی و حق دسترسی به آن بهعنوان یک حق انسانی، ضرورت انجام پژوهشی خاص را اجتنابناپذیر مینماید. برای گردآوری اطلاعات، از روش کتابخانه ای و فیش برداری استفاده شده است. ﻣﺴﺌﻠﻪ اﻣﻨﻴﺖ ﻏﺬاﻳﻲ ﺑﺎ ﻧﻴﻢﻧﮕﺎﻫﻲ ﺑﻪ ﺗﺤﻘﻴﻘﺎت ﮔﺬﺷﺘﻪ ﻛﻪ واﺟﺪ ارﺗﺒﺎط ﻣﻮﺿﻮﻋﻲ از ﺑﺮﺧﻲ ﺟﻬﺎت ﻫﺴﺘﻨﺪ، اﻳﻦ ﻧﻮع ﻧﮕﺎه را ﻧﻮﻳﻦ و ﺑﻪروز از ﻣﻨﻈﺮ ﺣﻘﻮﻗﻲ ﺑﺮﺟﺴﺘﻪ و ﺟﻬﺖ ﺗﻨﻮﻳﻪ اﻓﻜﺎر و ﻟﺰوم ﺗﺪاﺑﻴﺮ و راﻫﻜﺎرﻫﺎى ﺷﺎﻳﺴﺘﻪ و ﺳﻴﺎﺳﺖﮔﺬارىﻫﺎى ﻻزم ﻣﺆﺛﺮ و ﺑﺮﺟﺴﺘﻪ ﻣﻲﻧﻤﺎﻳﺎﻧﺪ. لذا یک سیستم ملی کارا برای کنترل امنیت غذایی علاوه بر کمک به ارتقاء وضع تغذیه و سلامت جامعه به بهبود صنایع غذایی، افزایش تولید و افزایش سطح درآمدها میانجامد؛ بنابراین احتمالاً بهبود ساختار زیربنایی و قوانین موجود برای داشتن یک سیستم کنترل مواد غذایی کارا در سطح ملی حائز اهمیت است.
The purpose of this study is to investigate food security in Iran and the international legal system. Given the importance of food security in ensuring public health and the right to access it as a human right, the need for special research is inevitable. To gather data, the library method has been used. An efficient national system for controlling food security helps to improve nutrition and community health, to improve the food industry, to increase production and income levels. Therefore, it is probably important to improve the existing infrastructure and regulations to have an efficient food control system at the national level.
خلاصه ماشینی:
(رهبر و مبيني دهکردي،٢:١٣٨٣) با عنايت به اهميت بسيار بالا و جايگاه مهم مسئله امنيت غذايي و دارويي ١ در تأمين سلامت عمومي و تامين مايحتاج و انرژي مورد نياز سلول هاي بدن و حق دسترسي به سلامت به عنوان يک حق انساني و ضرورت لحاظ آن در اولويت گذاري و سطح سياست گذاري هايي مجامع مختلف جهاني و ايران تحت يکي از محورهاي اصلي توسعه ملي و انساني و حربه سياسي واقع شدن اين موضوع توسط قدرت هاي 1- Safety of food and medicine 353 خارجي که بعضا انحصار غذا را در دست داشته و همچنين توان عبور از بحران و ناامني هاي پيش رو بر اساس واقعيات جاري و تجارب گذشته نگارنده را بر آن داشت تا با انتخاب يک موضوع جديد و مستقل که شايد کمتر مورد بررسي قرار گرفته باشد و زمينه ي ادامه و استمرار پژوهش هاي بعدي توسط محققان و ايجاد تغيير و تقويت ديدگاه هاي فعلي، عليرغم دغدغه - هاي متعدد موجود در باب امنيت غذايي و تطبيق با قوانين و مقررات مدون به منظور تعالي و توالي امنيت غذايي در کشور را به صورت پايدار، برجسته و قابل توجه فراهم آورد.
(١٩٨٦,World Bank) گزارش نهايي اجلاس جهاني غذا در سال ١٩٩٦ ضمن موردتوجه قرار دادن شاخص هاي ذهني و کيفي در اين مورد اعلام کرد امنيت غذايي زماني وجود دارد که همه ي مردم در هر زمان ازلحاظ فيزيکي و اقتصادي به مواد غذايي کافي سالم و مغذي دسترسي داشته باشند تا نيازهاي تغذيه اي آنها تأمين شود و برخورداري از يک زندگي سالم و فعال را براي آنان ممکن مي سازد.