چکیده:
در این مقاله ضمن شناسایی برخی از ویژگیهای اشتغال بخش هتل،رستوران و گردشگری از جمله سهم بالای نیروی کار غیر ماهر،زنان،جوانان و موقتی بودن اشتغال،به مقایسه بخش گردشگری ایران با سایر کشورها توجه شده است.از طرف دیگر تابع تقاضا برای نیروی کار ماهر و غیر ماهر در این بخش در ایران برآورد شده است.نتایج نشان میدهد که سهم نیروی کار غیر ماهر در این بخش به مراتب بیشتر از بخشهای دیگر اقتصاد است و نیروی کار غیر ماهر نسبت به تغییرات دستمزد،موجودی سرمایه و محصول(ارزش افزوده)در این بخش حساسیت چندانی ندارد،در حالی که نیروی کار ماهر دارای حساسیت نسبت به تغییرات موجودی سرمایه.دستمزد و محصول در این بخش است.
خلاصه ماشینی:
"یک شغل متعلق به بخش گردشگری بوده است(سازمان بین المللی کار 1002).
کار غیر ماهر و موقتی بودن فرصتهای شغلی ایجاد شده در این بخش است،همچنین
جدیدی از این صنعت تحت عنوان گردشگری زیست بومی یا اکوتوریسم در حال گسترش است که دارای ظرفیت قابل توجهی در ایجاد فرصتهای شغلی برای افراد
این در حالی است که عملکرد اشتغال ایجاد شده در بخش بازرگانی،هتل و
توجه جهانگردی ایجاد اشتغال مثبت و مفید است و این صنعت میتواند کارگران
با توجه به اینکه عمده اشتغال در بخش گردشگری مربوط به نیروی کار غیر ماهر
میباشد،بنابراین در این بخش سعی میشود تابع تقاضا برای نیروی کار به تفکیک
منبع:سازمان مدیریت و برنامهریزی کشور تابع تقاضا برای نیروی کار ماهر و غیر ماهر در بخش هتل،رستوران و
کشش برای نیروی کار غیر ماهر 8 درصد است.
همچنین کشش موجودی سرمایه نیز برای نیروی کار ماهر(0/5986)بیشتر از
کشش محصول یا ارزش افزوده نیز برای نیروی کار ماهر(0/531)بیشتر از نیروی
وسیلهای برای تعامل با اقتصاد جهانی از عمده منابع ایجاد اشتغال در کشورها است.
شاغلین این بخش عمدتا نیروی کار غیر ماهر،نیمه ماهر،زنان و جوانان هستند که
نیروی کار غیر ماهر نسبت به بخشهای دیگر اقتصاد کمتر است(کمیجانی و قویدل
خود موجب افزایش تقاضا برای اشتغال در این بخش است.
برآورد تابع تقاضای نیروی کار ماهر و غیر ماهر در این بخش نشان میدهد که
حساسیت نیروی کار ماهر نسبت به بکارگیری موجودی سرمایه در این بخش زیاد
در ایجاد اشتغال(نیروی کار ماهر)در بخش هتل و رستوران است و وزن آن برای"